Ο Γιώργος Στεφανόπουλος, διαπρεπής έλληνας επιστήμονας, επισκέφθηκε σήμερα το Δήμαρχο Καλαμάτας στο δημαρχείο.
Ο κύριος Στεφανόπουλος, γεννήθηκε και φοίτησε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και στο Γυμνάσιο Παραλίας και στη συνέχεια είχε μια λαμπρή πορεία ακαδημαϊκή και επαγγελματική. Ποτέ, όμως δεν ξέχασε την Καλαμάτα! Στη συνάντησή του με το Δήμαρχο, του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταμόρφωση της πόλης προς το καλύτερο και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του δήμου, για να βοηθήσει την πόλη, στο επίπεδο που μπορεί, σχετικά με τις νέες προοπτικές που ανοίγονται.
Ο κύριος Στεφανόπουλος εξέφρασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ότι η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και το τέλμα των μνημονίων πρέπει να δώσει βαρύτητα στην καινοτομία, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην διαφοροποιούμενη ανταγωνιστικότητα και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, σε τουρισμό, αγροτικό τομέα και πολιτισμό.
Λίγα λόγια για το Γιώργο Στεφανόπουλο
Ο Γεώργιος Στεφανόπουλος είναι καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γεννήθηκε την 1 Ιουνίου το 1947 στην Καλαμάτα. Ο αδερφός του Γρηγόρης Στεφανόπουλος είναι επίσης διακεκριμένος καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ο Στεφανόπουλος έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1970, το μεταπτυχιακό του στην Εφαρμοσμένη Μηχανική από το Πανεπιστήμιο McMaster το 1971 και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα το 1974.
Προτού ενταχθεί στο δυναμικό του MIT ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Από το 2000 έως και το 2005 διετέλεσε σε διάφορες θέσεις στη Mitsubishi Chemical Corporation, συμπεριλαμβανομένου εκείνης του Τεχνικού Διευθυντή από το 2000 έως το 2002.
Ο Στεφανόπουλος έχει συγγράψει και επιμεληθεί περισσότερα από 10 βιβλία, μονογραφίες και συλλογές, ενώ το βιβλίο του σχετικά με το χημικό έλεγχο της διαδικασίας είναι διαθέσιμο στα αγγλικά, τα ελληνικά, και τα κινέζικα.
Έχει υπάρξει: Πρόεδρος σε Πρόγραμμα πολλών συστημάτων και συναντήσεις ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων του IFAC Symposium on Fault Diagnosis and Supervision, του IFAC Symposium on Intelligent Systems and Process Engineering και του IFAC Symposium on Dynamics and Control of Process Systems, Εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Automatic Control Council και Διευθυντής, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Συστημάτων στο AIChE.
Επίσης, έχει διατελέσει ως σύμβουλος και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης, έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων και διακρίσεων για το έργο του στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας. Μερικά από τα βραβεία που έχει λάβει είναι τα εξής: το Camille and Henry Dreyfus Teacher and Scholar Award, το Curtis W. McGraw Research Award από το American Society for Engineering Education, το βραβείο AIChE Allan Βραβείο Π Colburn για τον τρόπο που διδάσκει, το AIChE William H. Walker για την συνεισφορά του στη βιβλιογραφία της Χημικής Μηχανικής.
Πρόσφατα, βραβεύθηκε με το βραβείο Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Το Βραβείο του απένειμε ο, συμμαθητής του στο σχολείο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος για την προσφορά του Καθηγητή στον τομέα της Χημικής Μηχανικής.
Ο Έλληνας καθηγητής είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών.