Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκ νέου σύμβαση με ιατρό εργασίας για το Δήμο

Καινούργια σύμβαση, μετά τη λήξη της περυσινής, για την παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας, υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα 1η Αυγούστου 2016, ο Δήμαρχος και ο ιατρός Θεόδωρος Μαρκόπουλος. Η μηνιαία αποζημίωση του ιατρού είναι 750 ευρώ και η διάρκεια της συμβάσεως 12 μήνες.

Ο ιατρός θα παρέχει τις υπηρεσίες του κάθε Τρίτη, στα συνεργεία του Δήμου, μεταξύ των ωρών 7.00 έως 13.00, αλλά και εκτάκτως κατόπιν επικοινωνίας. Το τηλ. του κ. Μαρκόπουλου είναι 6948 547546.
Ο κ. Μαρκόπουλος, με υπόμνημά του, ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τις ενέργειές του κατά το χρονικό διάστημα της τελευταίας ετήσιας σύμβασης, που είχε συναφθεί μεταξύ αυτού και του Δήμου Καλαμάτας. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν τα εξής:
1. Σε συνεργασία με τον τεχνικό ασφαλείας του Δήμου Καλαμάτας, ο ιατρός εργασίας συνέταξε και ολοκλήρωσε από κοινού τη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, την οποία ο εργοδότης υποχρεούται εκ του νόμου να διαθέτει και αφορά στον τομέα της Καθαριότητας, έναν από τους πιο επικίνδυνους τομείς από απόψεως εργατικών ατυχημάτων
2. Με πρωτοβουλία του τεχνικού ασφαλείας του Δήμου Καλαμάτας και σε συνεργασία με το Τμήμα Προμηθειών προχώρησαν στην σύνταξη της ετήσιας μελέτης αναγκών του Δήμου σε μέσα ατομικής προστασίας εργαζομένων στον τομέα της Καθαριότητας
3. Κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ο ιατρός εργασίας ήρθε σε επαφή με τους Διευθυντές και πραγματοποίησε σταδιακά συναντήσεις με τους εργαζόμενους σε 6 Διευθύνσεις του Δήμου. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για το ρόλο του ιατρού εργασίας στο Δήμο και για να γίνει μία πρώτη συζήτηση πάνω στα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον εργασίας τους. Παράλληλα και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας, ο ιατρός εργασίας πραγματοποίησε επισκέψεις σε ορισμένους Παιδικούς Σταθμούς που ανταποκρίθηκαν, για ενημέρωση του προσωπικού και διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας στην εκπαίδευσή του σε ζητήματα πρώτων βοηθειών.
4. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο σε ομάδα εργαζομένων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν μαθήματα πρώτων βοηθειών.
5. Τέλος, κατόπιν ενημέρωσης που έκανε ο ιατρός εργασίας στη Διεύθυνση Καθαριότητας για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού, έχει αυτή τη στιγμή εικόνα για την ποσότητα των εμβολίων που θα χρειαστεί ο Δήμος για την κάλυψη του προσωπικού, ώστε να προχωρήσει σε εμβολιασμό για τέτανο και ηπατίτιδα Β.

ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ

Σημειώνεται πως, βάσει νόμου, ο ιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη, στους εργαζομένους και στους εκπροσώπους τους, γραπτά ή προφορικά, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, ενώ διαθέτει ευρύ φάσμα παρεμβάσεων.
Μεταξύ άλλων, ο ιατρός εργασίας προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων, σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μετά την πρόσληψή τους ή την αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο κατά την κρίση του επιθεωρητή εργασίας ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, όταν τούτο δεν ορίζεται από το νόμο. Μεριμνά για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος, σε εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά. Εκτιμά την καταλληλότητα των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία, αξιολογεί και καταχωρεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εκδίδει βεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων και την κοινοποιεί στον εργοδότη. Επίσης, επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και πρόληψης των ατυχημάτων.

DSCN0073_Medium.JPG

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech