Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Οι ομογενείς φοιτητές του Θερινού Σχολείου στο Δημαρχείο

Το Δημαρχείο επισκέφθηκαν, σήμερα Δευτέρα 1η Αυγούστου 2016, 37 φοιτήτριες και φοιτητές, παιδιά ελληνικής καταγωγής από τις ΗΠΑ (7 άτομα), τον Καναδά (29 άτομα) και την Ουκρανία (1 άτομο), που παρακολουθούν το Θερινό Σχολείο ομογενών της Καλαμάτας, μαζί με τους συνοδούς τους και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο. Τους νεαρούς ομογενείς μας συνόδευε και ο Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Τζαλαλής, που είναι και συντονιστής του Θερινού Σχολείου, το οποίο διοργανώνεται για 11η χρονιά.

Ο Π. Νίκας καλοσώρισε τα παιδιά και τους συνοδούς τους, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία τους και έκανε αναφορά στην ιστορία της Καλαμάτας και της περιοχής της, που ανάγεται στα πρωτοελλαδικά χρόνια, όπως μαρτυρεί το ανάκτορο των Ακοβίτικων, καθώς και στην παρούσα κατάσταση και στις προοπτικές της πόλης.
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως η Καλαμάτα το 19ο αιώνα ήταν εμπορικό λιμάνι, από το οποίο έφυγαν χιλιάδες Έλληνες για να πάνε στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Από εδώ έφυγαν χιλιάδες Μεσσήνιοι και Καλαματιανοί, που πήγαν στις ΗΠΑ, τον Καναδά και αλλού, αγωνίστηκαν, σπούδασαν τα παιδιά τους, διέπρεψαν και στηρίζουν πάντοτε την Ελλάδα, γι' αυτό και πρέπει να ψηφίζει το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού, να έχει λόγο σε όσα γίνονται στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Ο Δήμαρχος είπε ακόμη ότι η Καλαμάτα είναι μια νεανική πόλη, με 13.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο, μια πόλη στην οποία κινούνται 100.000 άνθρωποι καθημερινά, που δίδει έμφαση στον τουρισμό, αλλά και στην παραγωγή και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ διαθέτει και άλλες εξαγωγικές εταιρείες με πρώτη την Καπνοβιομηχανία Καρέλια.
Ο Δήμος Καλαμάτας κάνει αγώνα ώστε να είναι η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, χρονιά που συμπίπτει με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Δήμαρχος προσέθεσε πως εδώ δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, που απέστειλε την Διακήρυξιν προς τας ευρωπαϊκάς αυλάς και την Προκήρυξιν προς τον αμερικανικόν λαόν, κείμενα που διαπνέονται από τις αρχές της αμερικανικής επανάστασης και της γαλλικής επανάστασης, που είναι αξίες της αρχαίας Ελλάδος.
Ο Π. Νίκας ευχήθηκε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές καλή διαμονή και επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων του Θερινού Σχολείου και τους ζήτησε να μεταφέρουν στους ηγέτες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις χώρες τους την αγάπη και την εκτίμησή μας. Τους προέτρεψε να σπουδάσουν ό,τι τους ευχαριστεί και πάντοτε μέσα στην καρδιά τους να έχουν την Ελλάδα.
Ο Θεόδωρος Τζαλαλής ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την υποδοχή, καθώς και για τη διαχρονική υποστήριξή του προς το Θερινό Σχολείο. Ο Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι τα παιδιά, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, διδάσκονται ελληνική ιστορία, ελληνικό πολιτισμό και βελτιώνουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα. Μέχρι σήμερα έχουν μετάσχει στο Θερινό Σχολείο περίπου 400 νέοι και νέες, που έμαθαν την ελληνική ιστορία και αγάπησαν τον τόπο.
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένη Βολονάκη, επιστημονικώς υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη στήριξη του Δήμου προς το Πανεπιστήμιο και για το γεγονός ότι έχει αγκαλιάσει το Θερινό Σχολείο, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά με ενθουσιασμό και αγάπη μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και συμμετέχουν στις δραστηριότητές του.
Το Θερινό Σχολείο, στους μαθητές του οποίου ο Δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικά δωράκια, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 17 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου 2016.

DSCN0075_Medium.JPGDSCN0076_Medium.JPGDSCN0077_Medium.JPGDSCN0078_Medium.JPGDSCN0081_Medium.JPGDSCN0082_Medium.JPGDSCN0084_Medium.JPG
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech