Στην υπ' αριθμ. 10/2016 συνεδρίασή της συνήλθε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των εξής θεμάτων, ως ακολούθως:
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
1. Έγκριση μελέτης του έργου «Κατασκευή ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας» και υποβολή πρότασης στο ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Εγκρίθηκαν όσον αφορά σε έργο προϋπολογισμού 998.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Το ανοιχτό θέατρο, στο σημερινό χώρο του Δημοτικού Φυτωρίου, στην αρχή της εθνικής οδού προς Σπάρτη, θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, αλλά και το εφαλτήριο για την πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στην πόλη της Καλαμάτας. Το υφιστάμενο ανοιχτό θέατρο, που βρίσκεται στο Κάστρο, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της Καλαμάτας, η οποία αναπτύσσεται σήμερα ως πολιτιστικός πόλος της ευρύτερης περιοχής και η δημιουργία χώρου μεγαλύτερης χωρητικότητας και με αμεσότερη πρόσβαση είναι επιτακτική.
ΣΧΕΔΟΝ 2.000 ΘΕΣΕΩΝ
Το σχεδιαζόμενο θέατρο, χωρητικότητας σχεδόν 2.000 ατόμων, θα παρέχει στους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς τη δυνατότητα να οργανώνουν και να φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα υψηλών προδιαγραφών. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι το κοίλο του θεάτρου θα έχει μέτωπο νοτιοανατολικά, δηλαδή προς το Κάστρο, από τις κερκίδες του οι θεατές αφενός θα απολαμβάνουν την εικόνα του Κάστρου της πόλης, του οποίου ολοκληρώνεται η μελέτη ανάδειξης και φωτισμού και αφετέρου την ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος της κοίτης του ποταμού Νέδοντα, στο δε φυσικό περιβάλλον η όλη κατασκευή εντάσσεται αρμονικά. Η δομή της κατασκευής του ανοιχτού θεάτρου παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα άμεσης πραγματοποίησης του έργου, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει μία πρόσθετη πολιτιστική δομή για την υποψηφιότητα της πόλης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Το ανοιχτό θέατρο θα εξυπηρετεί τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης όπως συναυλίες μικρών μουσικών συνόλων, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ομιλίες, εκθέσεις, ενώ θα αποτελέσει την απαρχή αναβάθμισης της περιοχής όπου χωροθετείται, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της εξόδου της χαράδρας του Νέδοντα και της εισόδου του ποταμού στο χώρο του αστικού συγκροτήματος. Παράλληλα, θα προστεθεί ως δράση στο νέο δακτύλιο περιπάτου και δραστηριοτήτων που δημιουργείται στην πόλη, με κέντρο τη δραστηριότητα της Κεντρικής Αγοράς.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Θα εφαρμοσθούν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα διατηρηθεί η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, που αποτελεί στοιχείο του μικροκλίματος και παράγοντα δροσισμού του χώρου. Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα, πλην ορισμένων γηρασμένων και θα φυτευθούν καινούργια. Επίσης, θα κατασκευασθούν χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα θα φυτευθούν.
Οι κερκίδες θα κατασκευασθούν από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποτροπή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που θα καλύπτουν, θα φυτευθεί με αρωματικά φυτά ή θα καλυφθεί με βότσαλα, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Επιλέχθηκε και μελετήθηκε η κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου με χωρητικότητα έως 2.000 ατόμων, εκ των οποίων 1.600 – 1.800 θα κάθονται σε μεταλλικές κερκίδες με πλαστικά μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και 150 άτομα σε μία μικρή κερκίδα από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, που θα κατασκευαστεί πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Επίσης, θα δημιουργηθούν περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων
Στην περιοχή πίσω από τη σκηνή θα κατασκευασθεί ένα μονώροφο κτίριο 350 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγασθούν αποδυτήρια καλλιτεχνών, χώροι υγιεινής και ένα κυλικείο. Το δώμα του κτηρίου θα είναι φυτεμένο, έτσι ώστε να αποτελεί τη συνέχεια του τοπίου.
Κατά περίπτωση, το θέατρο θα εξυπηρετείται με πρόσθετες κινητές εγκαταστάσεις, των οποίων οι σταθερές παροχές θα συμπεριληφθούν στις μελέτες των κτισμάτων.
Σκοπίμως δεν περιελήφθησαν θέσεις στάθμευσης, για να μη διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον. Οι αυξημένες ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν από τις υφιστάμενες θέσεις στην απέναντι περιοχή της Αγοράς. Δεδομένης της εγγύτητας του χώρου με τον ιστό της πόλης, σε συνδυασμό και με τα έργα που θα εκτελεσθούν ή εκτελούνται στην περιοχή, στόχος είναι να προσέρχεται μεγάλο μέρος των θεατών είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια. Η υλοποίηση της κίνησης αυτής θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και θα εντάξει στη ζωή της πόλης ένα σημείο υποβαθμισμένο.
2. Τροποποίηση στο Ο.Τ. 1183 του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας για τη χωροθέτηση ¨Ανοικτού Θεάτρου¨. Εγκρίθηκε.
3. Γνωμοδότηση για την οριοθέτηση τμήματος του ρέματος «Καστρολλάγγαδο» στη θέση «Μπρούσκλη», στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Κ. Βέργας Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας. Εγκρίθηκε.
4. Παραχώρηση με μίσθωση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης. Εγκρίθηκε όσον αφορά σε θέση στάθμευσης στην οδό Μακεδονίας 16 για την εξυπηρέτηση καταστήματος.
5. Καθορισμός τέλους διαφημίσεων που προβάλλονται στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Καλαμάτας. Εγκρίθηκε μειωμένο τέλος 150 ευρώ το χρόνο από κάθε ιδιοκτησία λεωφορείου.
ΣΤΕΓΑΣΤΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ
6. Έγκριση μελέτης του έργου με τίτλο: «Κατασκευή στεγάστρου προνάου Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Κοιμητήριο Καλαμάτας». Εγκρίθηκε όσον αφορά σε έργο προϋπολογισμού 44.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή στεγάστρου υπό τη μορφή τρίτοξης στοάς στην είσοδο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κοιμητηρίου Καλαμάτας. Η κατασκευή θα έχει ως βασικό φέρον στοιχείο οπλισμένο σκυρόδεμα, με εμφανείς όψεις. Θα προηγηθεί καθαίρεση του υπάρχοντος πρόχειρου μεταλλικού στεγάστρου και η τελική επιφάνεια του χώρου θα διαμορφωθεί με την κατασκευή σκαλοπατιών και κεκλιμένων επιπέδων πρόσβασης. Η οροφή της κατασκευής, η οποία θα είναι από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, θα επικαλυφθεί με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.
Στη μελέτη προσαρτώνται αναπόσπαστα τα σχέδια και οι υπολογισμοί της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, όπως ευγενώς παραχωρήθηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και επί τη βάσει των οποίων θα γίνει η κατασκευή του έργου.