Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μονή Δήμιοβας και σε Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας

Κατέκλυσαν οι πιστοί τα ιερά προσκυνήματα σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Χιλιάδες κατοίκων και επισκεπτών μετέβησαν την παραμονή και ανήμερα την εορτή σε Ιερές Μονές και Ενοριακούς Ιερούς Ναούς, για να αποδώσουν τιμή στην Υπεραγία Θεοτόκο και να καταθέσουν σ' Αυτήν την ικεσία και την ευγνωμοσύνη τους.

ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΒΑ

 litaneia-dimiova-2

Το βράδυ της παραμονής, στην Ιερά Μονή Δήμιοβας, στο Καλάθιο όρος, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με πολλές αρτοκλασίες, παρουσία εκατοντάδων πιστών, ενώ ανήμερα την εορτή πραγματοποιήθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Ακολούθως, τα μέλη της Ομάδας Νέων «Η Δημιοβίτισσα» πήραν στα χέρια την Ιερή Εικόνα της Παναγίας με το Χριστό και έγινε περιφορά της στο χώρο πέριξ του Μοναστηριού.

ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ

platy-litaneia-1

Στο Πλατύ, το βράδυ της παραμονής και μετά την τέλεση του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πλατέος, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στους δρόμους του χωριού, την οποία συνόδευσε με τις μουσικές του τμήμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Ανήμερα την εορτή, τελέσθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

ΟΙ ΙΠΠΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

sto-platy-ippodromiesMedium 3

Στις 18.30, το απόγευμα της 15ης Αυγούστου, στο αναβαθμισμένο ιπποδρόμιο Πλατέος πραγματοποιήθηκαν ιππικοί αγώνες καθαρόαιμων, όπως επιτάσσει η παράδοση. Έγιναν 3 προκριματικοί και ο τελικός, με μεγάλο νικητή τον ίππο Αθήρ Ντουμπάι, ιδιοκτησίας Μιχάλη Ταχταμπά, με αναβάτη τον ίδιο. Συμμετείχαν 9 καθαρόαιμοι ίπποι.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν για την πολυετή προσφορά τους στις ιπποδρομίες του Πλατέος οι αναβάτες Γιάννης Χρηστάκης και Γιώργος Τσαγκάρης. Επίσης, επιδόθηκαν βραβεύσεις στους Γιάννη Ταχταμπά και Παναγιώτη Κλαγγέα, ιδιοκτήτες των ίππων Μικρή Μαρίτα και Inglement αντιστοίχως, οι οποίοι συμμετείχαν επί πολλά χρόνια στις ιπποδρομίες.
Μεταξύ της τρίτης ιπποδρομίας και του τελικού πραγματοποιήθηκε επίδειξη υπερπήδησης εμποδίων από τη σχολή του Νίκου Δρούγα.
Υπενθυμίζεται ότι οι νέες εγκαταστάσεις του ιπποδρομίου Πλατέος αποπερατώθηκαν πρόσφατα, κατόπιν ένταξης σχετικού έργου, με ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας, στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007 – 2013» και στην προσέγγιση LEADER, με προϋπολογισμό 128.000 ευρώ με το ΦΠΑ.

ΣΤΑ ΛΑΙΪΚΑ

t-litaneia-laiika-3-Medium

Στα Λαίϊκα, το γλέντι στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν διήμερο, την παραμονή και ανήμερα την εορτή, με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής και με έμφαση στη δημοτική παραδοσιακή μουσική.
Το βράδυ της 15ης Αυγούστου, μετά την τέλεση του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας και Ιερών Εικόνων σε δρόμους του χωριού, με τη συνοδεία μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρωτοπορία», που έφεραν παραδοσιακές ενδυμασίες και υπό τους ήχους τμήματος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι κέντρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπήρξαν, επίσης, οι Ιερές Μονές Μαρδακίου πλησίον της Νέδουσας και Ελληνικών στην Άνθεια, καθώς και το Ιερό Μετόχιο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη, όπως και οι πανηγυρίζοντες Ιεροί Ναοί Σπερχογείας, Άριος, Άνω Βέργας, Καλαμίου και ο Κοιμητηριακός Ναός της Καλαμάτας.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech