Πολύ επιτυχημένη υπήρξε φέτος το καλοκαίρι η λειτουργία της κατασκήνωσης Αγίας Μαρίνας, στη θέση Σουμπρόλακκα, σε μαγευτική ελατόφυτη περιοχή στον Ταΰγετο. Η κατασκήνωση, που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λειτούργησε με ευθύνη και μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας και, σ' αυτήν, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και άτομα με αναπηρία πέρασαν μέρες ξεγνοιασιάς, χάρηκαν τη δροσιά του βουνού, ευχαριστήθηκαν την καλή παρέα, με καλό φαγητό και ιατρική μέριμνα.
Ο Δήμαρχος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Ηλία Γυφτέα, που είχε την αρμοδιότητα της κατασκήνωσης, καθώς και με υπηρεσιακά στελέχη και, μετά τον απολογισμό, τους συνεχάρη για την επιτυχημένη διενέργεια των τεσσάρων κατασκηνωτικών περιόδων.
ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ & ΑμεΑ
Οι κατασκηνωτικές περίοδοι είχαν διάρκεια δέκα ημερών εκάστη και διαρθρώθηκαν ως εξής:
• Στην 1η περίοδο, από 4 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου, φιλοξενήθηκαν 47 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6 έως 12 ετών
• Στη 2η περίοδο, από 18 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου, το πρόγραμμα της κατασκήνωσης παρακολούθησαν 80 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 6 έως 12 ετών, μερικά από τα οποία είχαν μετάσχει και στην 1η περίοδο, τους άρεσε πάρα πολύ και θέλησαν να την επαναλάβουν
• Στην 3η περίοδο, από 30 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, στην κατασκήνωση διέμειναν 70 ηλικιωμένοι, 48 γυναίκες και 22 άνδρες, μέλη των Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και πολίτες της Μεσσήνης. Οι κατασκηνωτές χάρηκαν το βουνό και επιδόθηκαν σε περιπάτους και ήπια άθληση, ενώ το βράδυ στήνονταν γλεντάκια με θεατρικά σκετς, τραγούδι και χορό
• Στην 4η περίοδο, από 11 Αυγούστου έως 20 Αυγούστου, παραθέρισαν στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας 36 Άτομα με Αναπηρία και 24 συνοδοί. Οι δραστηριότητες που περιέλαβε το πρόγραμμα γι' αυτήν την κατηγορία κατασκηνωτών ήσαν αθλητικές, ανάλογα με τις δυνατότητες καθενός, χειροτεχνία, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.
ΑΝΑΨΥΧΗ ΓΙΑ ΤΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Σύμφωνα με τον κ. Γυφτέα, «εκεί φάνηκε το μεγαλείο της ανθρώπινης προσφοράς και υποστήριξης προς συνανθρώπους μας με αναπηρία, ορισμένοι εκ των οποίων είναι άτομα με μεγάλες δυσκολίες. Την υποστήριξη αυτή τη βρήκαν στην κατασκήνωση, από τα στελέχη και τους συνοδούς, ενώ υπήρχε πάρα πολύ καλό φαγητό και ιατρική παρακολούθηση από το γιατρό και τη νοσηλεύτρια.
Κάθε βράδυ μετά το φαγητό είχε προγραμματισθεί διασκέδαση, με προβολή βίντεο, μουσική και τραγούδια, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κατασκηνωτές ψυχαγωγούνταν με τον καλύτερο τρόπο - και με χορό!
Ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ όσοι μετείχαν στην κατασκήνωση και το εξέφραζαν αυτό με τον τρόπο τους, ενώ πολύ ευχαριστημένοι ήταν και οι γονείς και οι συνοδοί τους.
Τα Άτομα με Αναπηρία προέρχονταν από τη Μεσσηνία – κατά το μεγαλύτερο τμήμα - και από την Αρκαδία».
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ
ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ
Τονίζεται ότι πολύ ευχαριστημένοι έμειναν και οι υπόλοιποι κατασκηνωτές, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς πέρασαν ώρες ευχάριστες και απόλαυσαν το βουνό και τις ομορφιές του. Οι περίπατοι, η άθληση, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις δημιούργησαν ένα ευχάριστο κλίμα, καθώς πληρούνταν και όλες οι βασικές προϋποθέσεις: η κατασκήνωση ήταν πλήρως στελεχωμένη, διέθετε γιατρό και νοσηλεύτρια, ενώ επικράτησαν σε αυτήν τάξη, ασφάλεια και καθαριότητα.
Επισημαίνεται δε το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας φρόντισε για την ανακατασκευή των οικίσκων και των χώρων υγιεινής, για την πλήρη ανακατασκευή της κουζίνας, για την εγκατάσταση αλεξικέραυνων, ενώ σε διαδικασία ανακατασκευής βρίσκεται η παιδική χαρά.
Το Δημοτικό Σύμβουλο Ηλία Γυφτέα, αρμόδιο για την κατασκήνωση, τον αρχηγό Παναγιώτη Παπαδόπουλο και τα στελέχη βοήθησαν εθελόντριες με κατασκηνωτική πείρα, που συνέβαλαν στη βελτίωση του προγράμματος. Μάλιστα, οι εθελόντριες συνέδραμαν στην οργάνωση όμορφων γιορτών, για την ψυχαγωγία των παιδιών και των γονέων τους, που τα επισκέπτονταν.
Σημειώνεται, τέλος, πως σε τακτική βάση τελούνταν στην κατασκήνωση Όρθρος και Θεία Λειτουργία, για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των κατασκηνωτών και των στελεχών.