Την προσήκουσα τιμή στο μεγάλο Μανιάτη και Μεσσήνιο πολιτικό άνδρα, τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, απέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας ανεγείροντας προτομή του, τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποίησε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016. Η τελετή έγινε στις 12.00 το μεσημέρι, παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων πολλά μέλη της οικογένειας Κουμουνδούρου, στην πλατεία Όθωνος της Καλαμάτας.
Καταρχήν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από ιερείς, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου.
ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ
ΕΚΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, στον οποίον ανέφερε τα εξής:
«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Σας καλωσορίζω εκ μέρους των Αρχών και των πολιτών και σας εκφράζω τη χαρά μας για την παρουσία σας στην κοινή μητέρα όλων μας, την αγαπημένη σας Καλαμάτα.
Σήμερα, ο Δήμος Καλαμάτας, με την ανέγερση της προτομής του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, εκπληρώνει το χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς το μεγάλο Μανιάτη και Μεσσήνιο πολιτικό άνδρα, που διετέλεσε 10 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος και πολλαπλώς ωφέλησε την πατρίδα μας.
Η απόδοση του ονόματος του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου από τον αείμνηστο Νομάρχη Παναγιώτη Φωτέα, οι συνεχείς δημοσιεύσεις, με πρώτες αυτές του ιστοριοδίφη και Δημοτικού Συμβούλου Θεοδώρου Μπρεδήμα, η πρωτότυπη έκδοση βιβλίου του πρώην Δημάρχου Παναγή Κουμάντου, η κινητοποίηση της μεγάλης οικογένειας Κουμουνδούρου, πολλά από τα μέλη της οποίας βρίσκονται σήμερα εδώ, η ευγενική παρουσία τόσων συμπολιτών μας στη σημερινή εκδήλωση, αποδεικνύουν ότι στην Καλαμάτα θυμόμαστε και τιμάμε αυτούς που ευεργέτησαν το Έθνος, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες.
Ιδιαιτέρως, όμως, η παρουσία της Εξοχότητάς σας, κύριε Πρόεδρε, αποδεικνύει, στον υπερθετικό βαθμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη του Έθνους προς το μεγάλο κοινοβουλευτικό άνδρα Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, για τις σπουδαίες υπηρεσίες του και την προσφορά του στην πατρίδα.
Καλώς ήλθατε, κύριε Πρόεδρε».
ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Στη συνέχεια, μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ο Έλληνας πολιτικός που εισήγαγε στην Ελλάδα τις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού, του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ίσης ευκαιρίας. (...) Αποκωδικοποίησε δύσκολους πολιτικούς γρίφους και κατάφερε τον ιδανικό συνδυασμό. Ταύτισε τα πάγια συμφέροντα της Ελλάδος, με τα συμφέροντα της Ευρώπης. (...)
Πρόκειται για τον αδιαφιλονίκητο μεταρρυθμιστή της αγροτικής οικονομίας. Διένειμε τα εθνικά κτήματα στους ακτήμονες αγρότες και συνέβαλε στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού πληθυσμού. (...) Πάταξε τη ληστεία και τη φυγοδικία. Ανασυγκρότησε τον στρατό και καθιέρωσε την πανστρατιά. (...)
Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγνώρισαν επίσημα ότι η Ελλάς έχει νόμιμα δικαιώματα εκπροσώπησης και του υπόδουλου Ελληνισμού. Τούτο επέτρεψε στον Κουμουνδούρο να επικαλεσθεί το Διεθνές Δίκαιο, στις διαφορές διαπραγματεύσεις, ιδιαιτέρως μετά την συνθήκη του Βερολίνου, με αποτέλεσμα την αναίμακτο ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό της Θεσσαλίας και τμήματος της Ηπείρου.
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος δεν χρημάτισε απλά Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Υπήρξε ο Πρωθυπουργός του Οικουμενικού Ελληνισμού. Οι αλύτρωτοι Έλληνες βλέπανε στο πρόσωπό του τον ελευθερωτή τους. Ενεργούσε ως η Ελλάς να ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας και ο νόμιμος διεκδικητής της οθωμανικής κληρονομιάς, στα πλαίσια του Ανατολικού Ζητήματος».
Την ομιλία του κ. Κουμάντου μπορείτε να δείτε εδώ.
ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ
Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεκάλυψε, κατόπιν, την προτομή του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου και στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων, ανέφερε ότι «ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της Μεσσηνίας, με αφετηρία την γενέτειρά του, τον Κάμπο. Πριν απ' όλα, στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε κατά την εθνεγερσία για την απελευθέρωση του Γένους από τους Τούρκους. Έγκριτος νομικός, υπηρέτησε την Θέμιδα ως δικηγόρος και αντεισαγγελέας στην Καλαμάτα. Μπήκε στην πολιτική και, πριν απ' όλα, υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων ως Βουλευτής, αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας, ενώ για δέκα φορές διετέλεσε Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της εποχής, μεταξύ 1865 και 1882. Αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, προσθέτω ότι το μεγάλο παράδειγμά του αποτελεί δείκτη πορείας για μένα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ
Πριν την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προερχόμενος από την Αρχαία Μεσσήνη, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος τον υποδέχθηκε και του έθεσε το ζήτημα κατασκευής του δρόμου Καλαμάτας – Ριζομύλου με νέα χάραξη, αναλύοντας την αξία που έχει το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, αλλά σε γενικότερο επίπεδο. Συζητήθηκαν, επίσης, και άλλα ζητήματα ενδιαφέροντος του Δήμου Καλαμάτας.
Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων, ο Δήμος Καλαμάτας παρέθεσε γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ακολουθία του.