Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το πλημμυρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής 16ης/2016 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ήταν η συζήτηση για το πλημμυρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, τις καταστροφές και τους τρόπους αποκατάστασης. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν και πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι την παρακολούθησαν και από οθόνη που είχε τοποθετηθεί στον προθάλαμο του πρώτου ορόφου του Δημαρχιακού Μεγάρου. Γενικά, η συζήτηση ήταν δημιουργική και ήρεμη.

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Ο Δήμαρχος, στην πρωτολογία του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την Τρίτη προς Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου ζήσαμε μια πρωτόγνωρη καταιγίδα. Σε μιάμιση ώρα έπεσαν 130 χιλιοστά νερού και το σύνολο ημέρας (7/9) ήταν 154,6 χιλιοστά, με υψηλότερη ένταση βροχής 303 χιλιοστά ανά ώρα, σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Κωνσταντίνο Μενούνο, εθελοντή Πολιτικής Προστασίας και κάτοχο επίσημου μετεωρολογικού σταθμού, ο οποίος συνεργάζεται με το Δήμο Καλαμάτας. Ανάλογα στοιχεία έδωσε και το meteo.gr.
Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά: 2 νεκροί και μεγάλες ζημιές στον αστικό χώρο, τις περιουσίες, τις δημοτικές υποδομές και κυρίως τις καλλιέργειες, ορισμένες από τις οποίες – εμβληματικές για την Καλαμάτα - υπέστησαν πλήρη καταστροφή. Επίσης, σε επίπεδο οικιστικού χώρου μεγαλύτερη ήταν η εκτεταμένη καταστροφή στο Πήδημα.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Οι αιτίες αποτελούν συνδυασμό καταστάσεων, από το ακραίο και πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, την ανεπάρκεια των υποδομών διαχείρισης ομβρίων, τον περιφερειακό (ανοικτό εργοτάξιο), τις ατυχείς τεχνικές παρεμβάσεις (Φραγκοπήγαδο, Μπακογιάννη, Γλαύκου) και, ασφαλώς, τα κάθε είδος μπαζώματα και καταπατήσεις, ακόμα και το κτίσιμο κτηρίων πάνω στα ρέματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Βέλιουρα. Βέβαια, η κύρια αιτία υπήρξε το ακραίο καιρικό φαινόμενο, που έπληξε με την ίδια ένταση και άλλες περιοχές της χώρας.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

katharismoi-plhmmyrvn 7

Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος με δεκάδες οχήματα του Δήμου και μισθωμένα από ιδιώτες (κόστος: 120.000 ευρώ), προχώρησε σε αποκατάσταση βατότητας των οδών εντός της πόλεως και των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και του διακοινοτικού οδικού δικτύου, καθώς και σε καθαρισμούς. Στα μηχανήματα αυτά, προστέθηκαν όσα ο Ελληνικός Στρατός διέθεσε για τον καθαρισμό της παραλίας από φερτά υλικά, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Συνεργασία, επίσης, υπήρξε με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και εθελοντές, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας φιλοξένησε με έξοδά του οικογένειες πληγέντων, που δεν είναι δυνατόν να μείνουν στα σπίτια τους και περί τους 55 σπουδαστές του ΤΕΙ, λόγω βλαβών στη Σπουδαστική Εστία. Στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των πληγέντων ενεργοποιήθηκαν οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου.
Ακόμη, συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Πρόνοιας 3 επιτροπές για την καταγραφή ζημιών σε οικοσκευές και κύρια κατοικία, καθώς και 2 επιτροπές στη Διεύθυνση Γεωτεχνικών για την καταγραφή των ζημιών στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι χάρη στην κινητοποίηση του Δήμου, τα 100 σχολεία της περιοχής του λειτούργησαν κανονικά από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016.
Η προσπάθεια καθαρισμών συνεχίζεται και η πόλη επανέρχεται σιγά σιγά στην κανονικότητα.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΤΕΛΗ ΚΑΙ Φ.Η.Χ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ

Για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε και το Σώμα ψήφισε την απαλλαγή των πληγέντων από τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού, καθώς και από το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, για χρονικό διάστημα ενός έτους, για την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική εγκατάσταση. Θα γίνεται αφού προσκομισθεί σχετική βεβαίωση από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.

ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Eπίσης, θα ισχύσει απαλλαγή από την πληρωμή για το νερό για ένα χρόνο (για την α΄ κλίμακα), καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο θα επικυρώσει σχετική απόφαση, την οποία θα λάβει το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Πέραν αυτών, ο Δήμαρχος πρότεινε και το Σώμα ψήφισε την τροποποίηση προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει δαπάνες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 (μίσθωση μηχανημάτων, ειδικών οχημάτων κ.λπ.) ύψους 120.000 ευρώ, καθώς και δαπάνες αποκατάστασης βλαβών αγροτικής οδοποιΐας – θα γίνουν μέσω αντιστοίχων εργολαβιών - στη ΔΕ Αρφαρών ύψους 60.000 ευρώ, στη ΔΕ Θουρίας 50.000 ευρώ, στη ΔΕ Άριος 30.000 ευρώ, στις ορεινές Κοινότητες του Ταϋγέτου, στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια 50.000 ευρώ, στον Αντικάλαμο, το Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας 60.000 ευρώ. Ακόμη, εγκρίθηκε δαπάνη 15.000 ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών (μανδρότοιχοι κ.λπ.) σε Κοιμητήρια, όπως και δαπάνη για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ύψους 15.000 ευρώ (σύνολο: 280.000 ευρώ).
Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν ειδικές εργολαβίες αποκατάστασης για το Πήδημα, τα Αρφαρά, το Πλατύ, τη Θουρία, το Γαρδίκι και την Πολιανή, που επλήγησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα από το πλημμυρικό φαινόμενο.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

P9151410 Medium

Η επιστημονική ομάδα του Δήμου Καλαμάτας ετοίμασε υπόμνημα, με καταγραφή της κατάστασης και αιτήματα για τη χρηματοδότηση έργων, το οποίο ο Δήμαρχος ήδη κατέθεσε σε Υπουργούς, κατά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.
Θα ακολουθήσουν άλλες δύο συσκέψεις στην Αθήνα, την προσεχή εβδομάδα.
Για τις τεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ο Δήμος θα αξιοποιήσει τους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής μας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Ο Δήμαρχος ανέφερε, ακόμη, ότι ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή η αποστολή από το Δήμο Καλαμάτας των στοιχείων των πληγέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί επίδομα περίπου 600 ευρώ. Η καταβολή του επιδόματος αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών από πλευράς Κράτους, τα οποία γνωστοποιήθηκαν στη σύσκεψη της 14ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΓΩΓΗ
ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμαρχος γνωστοποίησε προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση ότι σύμφωνα με ανακοίνωση, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδριάσεως, των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας, ενισχύονται με 5,5 εκατ. ευρώ οι πληγέντες Δήμοι των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων, καθώς και άλλοι Δήμοι της χώρας που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες. Το ποσό δίδεται με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης και θα διατεθεί αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ημερών. Η εξειδίκευση ανά Δήμο θα ακολουθήσει.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι εκ μέρους των Υπουργείων αναφέρεται πως «το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, με την έκδοση προσκλήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έργα τοπικών υποδομών (π.χ. για δίκτυα ομβρίων υδάτων)».

2. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΒΑ

Πέραν της συζήτησης και των αποφάσεων που σχετίζονται με την αποκατάσταση ζημιών από το πλημμυρικό φαινόμενο, από το Σώμα εγκρίθηκε η έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής από το δημοτικό χώρο τον οποίον καταλαμβάνει περίπτερο, στον πεζόδρομο Μητροπέτροβα, λόγω της ανάκλησης της άδειας εκμετάλλευσης και της κατάργησης της θέσης του περιπτέρου.
Αυτό σημαίνει ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το περίπτερο θα πάψει να λειτουργεί.

3. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

pinakides-pliriforisis 4

Με άλλη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο προσδιόρισε το μέγεθος των αφισών και ανακοινώσεων, που είναι δυνατόν να τοποθετούνται δωρεάν στις μεταλλικές κατασκευές, τις οποίες ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία της πόλης. Το μέγιστο αποδεκτό μέγεθος είναι 0,51 x 0,35 του μέτρου. Η επικόλληση μεγαλυτέρων ανακοινώσεων ή αφισών επιφέρει πρόστιμο από 70 μέχρι 500 ευρώ.

4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Δόθηκε, επίσης, έγκριση σχετικά με την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
1. «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ KALAMATA B.C.», για τη διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ
2. «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για την υλοποίηση θεατρικού – πολιτιστικού προγράμματος
3. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΔΟΥΣΑΙΩΝ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης τιμής και μνήμης για το Νικηταρά
4. «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου Κινηματογραφικών Λεσχών
5. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΔΑΙΩΝ», για τη διοργάνωση αγοράς τοπικών προϊόντων
6. «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ», για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής εγκατάστασης στην Ιερά Μονή Μαρδακίου
7. «ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΘΟΥΡΙΑΣ», για τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου της Ενοριακής Στέγης
8. «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης – ενημέρωσης για τη φυματίωση.

5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΦΑΡΩΝ

niarxaiiko

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το δημοτικό κτήριο Νιαρχαίϊκο Λιοτρίβι μετονομάζεται σε Πολιτιστικό Κέντρο Αρφαρών Δήμου Καλαμάτας, σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αρφαρών.

6. ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Για τις ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας, προσλαμβάνεται δημοτικός κτηνίατρος με σύμβαση μίσθωσης έργου, διάρκειας ενός έτους και με κύριο αντικείμενο τα αδέσποτα ζώα κάθε είδους.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, με κύριο θέμα την έγκριση του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Η μεθεπόμενη συνεδρίαση θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη 22 του μήνα, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με τίτλο: «Οι συνέπειες από τις πλημμύρες και η αντιμετώπισή τους». Ο Δήμος Καλαμάτας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τα κόμματα και τους φορείς της πόλης, ιδιαίτερα εκείνους του τεχνικού κόσμου, καθώς και τους πολίτες, για να μετάσχουν.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech