Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε χθες, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, στη 17η/2016 συνεδρίασή του, με κύριο αντικείμενο την έγκριση σημαντικών κειμένων του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας για το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.
Από το Σώμα παρασχέθηκε:
• Έγκριση δεκαετούς Πολιτιστικής Στρατηγικής για την πόλη της Καλαμάτας
• Έγκριση οργάνωσης, χρηματοδότησης και δημιουργίας υποδομών για τη φιλοξενία του τίτλου «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021»
• Έγκριση Σχεδίου Β σε περίπτωση μη επιλογής της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, τα οποία εισηγήθηκε το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata21.
Ο Δήμαρχος, στην εισήγησή του, εξέφρασε ικανοποίηση για τη στήριξη, την οποία παρέχει το Δημοτικό Συμβούλιο προς την ομάδα του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, τονίζοντας ότι «δεν μπερδευόμαστε στο έργο της». Επεσήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των Μεσσηνίων, εντός και εκτός Μεσσηνίας, ενώ «δίπλα μας βρίσκονται οι Δήμοι της Μεσσηνίας, ο Περιφερειάρχης, οι Δήμοι Τρίπολης και Σπάρτης κ.λπ. Επίσης, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση τηρεί αντικειμενική στάση.
Ο πρώτος γύρος επιλογής υπήρξε πολύ επιτυχής για την Καλαμάτα, καθώς η πόλη μας ξεπέρασε πόλεις με μεγάλη ιστορία, πληθυσμό και δυνατότητες.
«ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ»
Αυτή η διεκδίκηση, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2011, είναι ένα μεγάλο βήμα εξωστρέφειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Καλαμάτα και με την «Προειδοποίησιν εις τας ευρωπαϊκάς Αυλάς», αλλά κυρίως με την πολιτιστική ζωή και δράση που τη χαρακτήριζαν, ήταν μία πόλη συνδεδεμένη με την Ευρώπη και εξωστρεφής, ιδιαίτερα μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μία πόλη με πολλά ξένα προξενεία, με ιδιαίτερη εμπορική κίνηση και σχέσεις με την Ευρώπη, πράγμα που επηρέασε ιδιαίτερα την εκπαίδευση και την πολιτιστική ζωή της.
Η Καλαμάτα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, εφόσον επιλεγεί, θα εκπροσωπεί και την Ελλάδα και την Ευρώπη, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι μία πόλη υγιής οικονομικά, όπως συμβαίνει σήμερα. Πολύ σημαντική, ακόμη, είναι η βοήθεια την οποία έχουν παράσχει οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν καλύψει το 50% της δαπάνης για το εγχείρημα της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Με το πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», στο οποίο η πόλη έχει ενταχθεί, αλλά και με τα έργα που θα γίνουν από το νέο ΕΣΠΑ, η Καλαμάτα θα κατασκευάσει το σύνολο των υποδομών που απαιτούνται γι' αυτή τη σπουδαία δράση.
Ο Δήμαρχος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ενότητα γι' αυτό το μεγάλο όραμα, για το μέλλον της πόλης και για τις γενιές που έρχονται.
ΚΤΗΡΙΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Πέραν των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη στον ορισμό επιτροπής για τη διαπίστωση βλαβών, που προκλήθηκαν από ανωτέρα βία, στο έργο «Ανακατασκευή κτηρίου για τη στέγαση της Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας».
Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι της Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ανακατασκευάζονται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από άοκνες προσπάθειες της Διευθύντριας του Κρατικού Χημείου, Ειρήνης Μεϊμετέα.
Η μόνιμη στέγαση του Κρατικού Χημείου στο ιστορικό κτήριο του Τελωνείου θα βοηθήσει να καταστεί περισσότερο λειτουργικό το Χημείο, θα αυξήσει τη δραστηριότητά του και θα είναι πολύ σημαντικός λόγος για τη συνέχιση της λειτουργίας του στην Καλαμάτα.
Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με τίτλο: «Οι συνέπειες από τις πλημμύρες και η αντιμετώπισή τους». Ο Δήμος Καλαμάτας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τα κόμματα και τους φορείς της πόλης, ιδιαίτερα εκείνους του τεχνικού κόσμου, καθώς και τους πολίτες, για να μετάσχουν.