Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εγκαινιάσθηκε το λαμπρό μουσείο ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς του Λυκείου των Ελληνίδων

Τα εγκαίνια ενός λαμπρού μουσείου, που αναδεικνύει τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό μέσα από εκφάνσεις της καθημερινότητας αλλά και των εορταστικών περιστάσεων, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 1ης Οκτωβρίου 2016, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Β. Παυλόπουλου. Πρόκειται για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής ελληνικών ενδυμασιών – Βικτωρία Γεωργίου Καρέλια, του Λυκείου των Ελληνίδων, η οποία στεγάζεται σε ένα θαυμάσια αποκατεστημένο, διαρρυθμισμένο και εξοπλισμένο από το Λύκειον των Ελληνίδων δημοτικό ακίνητο. Το κτήριο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας στο Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας για 99 χρόνια, με χρησιδάνειο.

PA011646 Medium
Το βράδυ του Σαββάτου 1/10 και ώρα 19.00, στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τέλεσε, με τη σύμπραξη κληρικών, αγιασμό.

 

 Β. ΚΑΡΕΛΙΑ: «Η ΑΚΑΜΑΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΦΩΣ»

PA011664 Medium

Ακολούθως, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας Βικτωρία Γ. Καρέλια απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Οραματιζόμαστε έναν εκθεσιακό χώρο σε διαρκή κίνηση και διάλογο με την επιστήμη, την τέχνη, τους επισκέπτες, τη Λυκειακή και μουσειακή κοινότητα. Οραματιζόμαστε ένα ζωντανό οργανισμό, ενταγμένο στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης και, ταυτόχρονα, ανοιχτό σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο της παράδοσης των λαών. Οραματιζόμαστε, τέλος, νέες οπτικές, μέσα από τις οποίες θα μπορεί κανείς να προσεγγίσει την ελληνική ενδυμασία, για να φτάσει στον πυρήνα της, που είναι η ακάματη μετατροπή του εσωτερικού κόσμου του λαού μας σε φως.
Θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο, τονίζοντας τη λέξη φως: με μία απόλυτα λιτή και σύγχρονη παρουσίαση, επιχειρούμε να συγκεντρώσουμε το βλέμμα του επισκέπτη στην κυριαρχική μορφή των εκθεμάτων. Έχει πολύ εύστοχα ειπωθεί ότι αυτό που διακρίνει έναν Έλληνα είναι η αίσθηση της πραγματικότητας ως μορφής, που υπάρχει ανεξάρτητα από οτιδήποτε την περιβάλλει. Μέσα σε ένα αφαιρετικό περιβάλλον, οι ενδυμασίες αποσχίζονται από το χρόνο και ανοίγονται στον καθαρό χώρο, μεταφέροντας εξολοκλήρου την αόρατη υπόστασή τους στην ορατή τους επιφάνεια. Ο χρόνος δεν κυλάει πια, αναβλύζει. Δεν έρχεται από το χθες προς το σήμερα, αλλά από κάτω προς τα επάνω. Πραγματοποιείται, έτσι, μία μετάβαση από την κοινή ιστορική διάσταση, σε μία διάσταση όπου έχουμε να κάνουμε με αξίες που θεωρούμε καθαυτές, όπως είναι η ομορφιά».

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ

ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η κυρία Καρέλια ευχαρίστησε «θερμά τον Δήμο Καλαμάτας, τόσο τους Δημάρχους όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια, που από τη δεκαετία του ΄80 ασχολήθηκαν επανειλημμένα με το θέμα της παραχώρησης του κτηρίου στο Λύκειον των Ελληνίδων, πράγμα που τελικά έγινε με τη μορφή χρησιδανείου για 99 χρόνια, υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του ιδίαις δαπάναις». 

 

Π. ΝΙΚΑΣ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
«ΕΝΑ ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ» 

PA011679 Medium

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο ανέφερε τα ακόλουθα:
«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Και μόνο η υψηλή παρουσία Σας, στη σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης της συλλογής ελληνικών ενδυμασιών – Βικτωρία Γεωργίου Καρέλια, αποδεικνύει την πανελλήνια διάσταση αυτού του σπουδαίου έργου για την προβολή του διαχρονικού μας πολιτισμού.
Για τη συγκρότηση και την οργάνωση αυτού του πρωτοποριακού και παραδειγματικού μουσείου, σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, απαιτήθηκαν – πέρα από τα πολλά χρήματα που καταβλήθηκαν προσωπικά από την κυρία Καρέλια – η έμπνευση, το όραμα, το πάθος, η αγάπη και η αφιέρωση στην Ελληνική Παράδοση, ο πολύχρονος μόχθος και η εγνωσμένη οργανωτικότητα αυτής της σπουδαίας, για την πόλη και την πατρίδα μας, γυναίκας.
Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών που εγκαινιάζεται σήμερα, προσθέτει ένα Φωτεινό Αστέρι στο πολιτιστικό στερέωμα της Καλαμάτας και της πατρίδος μας, αποτελεί πατριωτική πράξη ουσίας, αυξάνει την ελκυστικότητα της πόλης μας και αποτελεί σημαντικό επιχείρημα στο μεγάλο αγώνα μας να είμαστε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ακριβώς 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Η πόλη και ο Δήμος της Καλαμάτας ευγνωμονούν την οικογένεια Καρέλια για την τεράστια οικονομική και κοινωνική προσφορά της στην περιοχή και ιδιαίτερα την κυρία Βικτωρία Γ. Καρέλια για τη συνεχή, πολύτιμη και ουσιαστική συμβολή της στη διάσωση και προβολή των παραδόσεων μας, αλλά και στη στήριξη κάθε σοβαρής πολιτιστικής εκδήλωσης.

 

ΕΡΓΟ ΕΘΝΙΚΟ
ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ

Συγχαρητήρια, επίσης, αξίζουν σ' όλες τις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας - του καλύτερου Λυκείου της Ελλάδος – που εμπνέονται από την κυρία Καρέλια και είναι αρωγοί και συμπαραστάτες στον αγώνα για τις παραδόσεις, τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού.
Ευνόητη, τέλος, είναι η υποχρέωση του Δήμου μας για τη συνεχή και απόλυτη στήριξη του εθνικού και πατριωτικού έργου που συντελείται στο Λύκειον των Ελληνίδων και σε θέματα λειτουργίας του μουσείου.
Κυρία Καρέλια, θερμά σας ευχαριστούμε για το πολύτιμο δώρο που προσφέρετε στην Καλαμάτα.
Μακάρι το πατριωτικό σας παράδειγμα να έχει μιμητές!
Καλοτάξιδο να' ναι το μουσείο μας!».
PA011706 Medium

Η περιήγηση, κατόπιν, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών προσκεκλημένων στην έκθεση της συλλογής ελληνικών ενδυμασιών – Βικτωρία Γεωργίου Καρέλια, του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς πρόκειται για έξοχη προβολή της πλαστικής δύναμης της ψυχής του λαού μας, όπως αυτή μόρφωσε συμβολικά την έννοια της ομορφιάς και τις αξίες της στο απείκασμα, που συνιστούν η καθημερινή και η επίσημη ενδυμασία άλλων εποχών.

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech