Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεδρίασε στις 12 Οκτωβρίου 2016

Στη 12η/2016 συνεδρίασή της συνήλθε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των εξής θεμάτων, ως ακολούθως:

 1. 11 ΝΕΟΙ ΗΜΙYΠΟΓΕΙΟΙ
ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

kados-aporrimmatvn

Έγκριση μελέτης του έργου «Κατασκευή νέων ημιυπόγειων κάδων απορριμμάτων». Εγκρίθηκε μελέτη προϋπολογισμού 57.320 ευρώ με το ΦΠΑ, η οποία προβλέπει τις εξής θέσεις εγκατάστασης νέων ημιυπόγειων κάδων απορριμμάτων:
1. Νέδοντος και Δαμοφώντος (δυτικά Νέδοντος) - πάρκινγκ
2. Νέδοντος και Σόλωνος (δυτικά Νέδοντος) - πάρκινγκ
3. Νέδοντος και Ξενοφώντος (δυτικά Νέδοντος) - πάρκινγκ
4. Νέδοντος έναντι ΣΕΗΜ
5. Ύδρας και Περικλέους
6. Δαμοφώντος και Θεμιστοκλέους
7. Σχίζας και Λιλής Ζωγράφου (δημοτικό πάρκινγκ)
8. Πλάτωμα νοτιοδυτικά Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κοκορόγιαννη
9. Αθηνών νοτιοδυτικά του ορίου του 5ου Γυμνασίου
10. Ιωάννη Ψαρρέα και Αθηνών δυτικά του κηπαρίου του Δήμου
11. Ιλάρχου Κουρκούτα και Λακωνικής (ανατολικό πεζοδρόμιο) 

  

2. ΠΥΛΗ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

pylh-syntagmatos 1

Έγκριση μελέτης του έργου «Κατασκευή πύλης στο πρώην στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου». Εγκρίθηκε μελέτη προϋπολογισμού 12.500 ευρώ με το ΦΠΑ, αναφορικά με την κατασκευή νέας πύλης, στη θέση όπου βρισκόταν η κεντρική πύλη του πρώην Στρατοπέδου Παπαφλέσσα, στο οποίο έδρευε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Η πύλη αυτή θα κατασκευαστεί στη δυτική πλευρά του σημερινού Ανατολικού Κέντρου και, συγκεκριμένα, στο μέτωπο της οδού Ιλάρχου Κουρκουτά.
Η νέα πύλη θα κατασκευασθεί εκατέρωθεν του υφιστάμενου δρόμου πλάτους τριών μέτρων που συνδέει την οδό Μαυρομιχάλη με τις λειτουργίες του Ανατολικού Κέντρου, όπως το ΕΚΑΒ, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, παιδικές χαρές κ.λπ. Θα αποτελείται από δύο κάθετα στοιχεία (κολώνες – ορθοστάτες) από οπλισμένο σκυρόδεμα, ύψους 5 μέτρων, επενδεδυμένες με φυσική πέτρα και την αντίστοιχη θεμελίωσή τους επί του εδάφους, καθώς επίσης και από στέψη τριγωνικού σχήματος και ύψους δύο μέτρων, η οποία θα φέρει το σήμα και την επιγραφή του πρώην Στρατοπέδου Παπαφλέσσα.
Συγχρόνως, επάνω στις μεγάλες πλευρές των πυλώνων της πύλης και προς τη μεριά του κεντρικού δρόμου, σύμφωνα με τις έγγραφες υποδείξεις του νυν 9ου Συντάγματος Πεζικού, θα τοποθετηθούν αντίστοιχα δύο μαρμάρινες επιγραφές, μία στην οποία θα αναγράφεται ένα σύντομο ιστορικό της πολεμικής δράσης του Συντάγματος και στην άλλη η απονομή του προσωνυμίου «Γιαννιτσά».  

pylh-syntagmatos 2

Η πύλη θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο χώρο πάνω στην πλατεία Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου.
Συγχρόνως με την εν λόγω παρέμβαση, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή τριγωνικής νησίδας για την ασφαλή διέλευση των πεζών, εμβαδού 320 τετραγωνικών μέτρων, με την οποία επιτυγχάνεται η ορθή διευθέτηση της μέχρι σήμερα άναρχης στάθμευσης οχημάτων στη μέση του χώρου, που περιβάλλεται από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Μεσσηνιακού και το χώρο του Ανατολικού Κέντρου (πρώην στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού). Η εν λόγω νησίδα θα αποτελείται περιμετρικά από μία ζώνη πλάτους 0,80 μέτρων, που θα χρησιμοποιείται ως πεζοδρόμιο, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα φυτευτεί κατάλληλα με δέντρα και θάμνους.
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο στάθμευσης στο συγκεκριμένο σημείο παρέμβασης, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία διαγραμμισμένων επί του υπάρχοντος οδοστρώματος θέσεων στάθμευσης υπό γωνία 45 μοιρών και με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής και χωρίς εμπόδια διέλευση των διερχόμενων οχημάτων και του αστικού λεωφορείου αντίστοιχα. 

  

3. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΩΝΙΩΝ

plateia-alvnivn

Έγκριση μελέτης του έργου «Ανάπλαση πλατείας Αλωνίων». Εγκρίθηκε μελέτη σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας Αλωνίων και, συγκεκριμένα, για τη διαμόρφωση ενός κοινοχρήστου δημοτικού χώρου - πλατείας, εμβαδού περίπου 240 τετραγωνικών μέτρων σήμερα, που βρίσκεται στο κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Αλωνίων του Δήμου Καλαμάτας.
Ο παραπάνω χώρος σήμερα αποτελείται από δύο επίπεδα: ένα επίπεδο επιφάνειας περίπου 130 τετραγωνικών μέτρων, διαστρωμένο ήδη με βοτσαλόπλακες, αλλά στην ίδια στάθμη με αυτή του δρόμου και από ένα δεύτερο, αδιαμόρφωτο επίπεδο, επιφάνειας περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων, σε στάθμη χαμηλότερη κατά 0,50 μέτρα περίπου από το πρώτο επίπεδο. Η μελέτη προβλέπει την ενοποίηση των δύο χώρων της πλατείας στο ίδιο επίπεδο στάθμης, την απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων που επιτυγχάνεται με την ανύψωσή της κατά 16 εκατοστά σε σχέση με τον υπάρχοντα δρόμο, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των κατοίκων και την επέκτασή της ανατολικότερα σε βάρος πλακοστρωμένου δρόμου, ενώ θα αφεθεί ελάχιστη απόσταση από το κράσπεδο περίπου 4 μέτρων, απαραίτητη για τη διέλευση του υπεραστικού λεωφορείου. Με βάση τα παραπάνω, η επιφάνεια της πλατείας μεταβάλλεται από 240 τετραγωνικά μέτρα σήμερα σε 330 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Στο κέντρο της σημερινής πλατείας υφίσταται μεγάλο πλατάνι, με πλούσια κόμη και σκιά, το οποίο διατηρείται σύμφωνα με την πρόταση του μελετητή. Επίσης, διατηρείται η μία και μοναδική στεγασμένη κατασκευή, που αποτελεί τη στάση για το Υπεραστικό ΚΤΕΛ στη βορειοδυτική πλευρά της πλατείας.

4. Χωροθέτηση προτομών – γλυπτών. Εγκρίθηκε η μεταφορά της προτομής του Στρατηγού Βενετσάνου Κετσέα, Διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, από την περιοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου βρίσκεται, δίπλα στην πύλη του πρώην στρατοπέδου Παπαφλέσσα, η οποία θα επανακατασκευασθεί με μέτωπο στην οδό Ιλάρχου Κουρκουτά, όπου – σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας – θα δημιουργηθεί ένας χώρος αντάξιος της μνήμης και της ιστορίας του Στρατοπέδου.
5. Κοπή δύο λευκών στην περιοχή της Διασποράς. Εγκρίθηκε.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech