Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Στην 22η/2016 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και έλαβε αποφάσεις επί 34 θεμάτων, από τα οποία 4 ήταν εκτός ημερησίας διατάξεως. Η συνεδρίαση διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί αύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, για τα θέματα που δε συζητήθηκαν. Θα προηγηθεί, εκ μεταφοράς, με ώρα έναρξης 20.00, η ειδική συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό 2017 και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης 2017, που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2016.

Οι κυριότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίασή του της 5ης Δεκεμβρίου 2016 είναι οι εξής:

 

1. Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

arxiepiskopos-alvanias

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ανακήρυξε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας «σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, ως κορυφαίου Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, από το σύνολο των συνδημοτών μας και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του υπέρ του πάσχοντος συνανθρώπου, καθώς και της σπουδαίας συμβολής του στην προαγωγή της επιστήμης, της διεθνούς συναντίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων».
Η εκδήλωση ανακήρυξης του Μακαριωτάτου σε Επίτιμο Δημότη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18.00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο το Χριστό και τον, με κάθε τρόπο, πάσχοντα και ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο. Έδρασε σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης, στην Ελλάδα, στην Ανατολική Αφρική, στη Γερμανία, στην Αλβανία, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών Οργανισμών, διακηρύττοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές του Χριστιανισμού και του ανθρωπισμού όπου κι αν βρέθηκε. Παραμένει στα 87 του χρόνια στις επάλξεις του θρησκευτικού, ηθικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού του έργου, με έδρα του την Αλβανία και με διεθνή ακτινοβολία. Οι παρεμβάσεις του, με τα γραπτά ή το λόγο του και ακόμη περισσότερο με το έργο του συζητούνται, αναλύονται, παραδειγματίζουν και παρακινούν, αποτελώντας σημείο αναφοράς στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας. Το μήνυμά του είναι μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής, εργασίας και συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των ανθρώπων.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1952, με άριστα. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Θρησκειολογίας, Eθνολογίας, Iεραποστολικής, Aφρικανολογίας στα Πανεπιστήμια Aμβούργου και Mαρβούργου Γερμανίας, καθώς και ερευνητική εργασία στο Makerere University College, Kαμπάλα, Oυγκάντα, ως υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Alexander von Humboldt (1965-69). Ανεκηρύχθη Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1970, με άριστα ομοφώνως. Είναι γνώστης πολλών ξένων γλωσσών.
Είναι Oμότιμος Kαθηγητής του Eθνικού και Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών και Επίτιμον Mέλος της Aκαδημίας Aθηνών.
Xειροτονήθηκε εις διάκονο το 1960 και ίδρυσε το Διορθόδοξο Iεραποστολικό Kέντρο «Πορευθέντες» το 1961. Xειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου το 1964. Ακολούθησε ιεραποστολική προσπάθεια στην Aνατολική Aφρική (1964). Στη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία εξυπηρέτησε ιερατικώς τους εκεί Έλληνες εργάτες και φοιτητές.
Tον Nοέμβριο 1972 χειροτονήθηκε Tιτουλάριος Eπίσκοπος Aνδρούσης. Ως Γενικός Διευθυντής της «Aποστολικής Διακονίας της Eκκλησίας της Eλλάδος» προώθησε διάφορα θεολογικά, εκπαιδευτικά, οικοδομικά και εκδοτικά προγράμματα της Eκκλησίας.
O Aρχιεπίσκοπος Aναστάσιος πρωτοστάτησε στη σύγχρονη αναγέννηση της Eξωτερικής Iεραποστολής της Oρθοδόξου Eκκλησίας, στη δεκαετία 1981-91, ως Tοποτηρητής της Iεράς Mητροπόλεως Eιρηνουπόλεως - Aνατολικής Aφρικής (Kένυα, Oυγκάντα, Tανζανία). Xειροτόνησε Αφρικανούς κληρικούς και προώθησε τις μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες. Mερίμνησε για τη σταθεροποίηση 150 περίπου ορθοδόξων ενοριών και πυρήνων και την ανέγερση δεκάδων ναών, ανήγειρε 7 ιεραποστολικούς σταθμούς, φρόντισε για τη δημιουργία σχολείων και ιατρικών σταθμών, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε στην υγεία του η μακρόχρονη παραμονή του στην Αφρική.
Tο εκκλησιαστικό έργο του κ. Aναστασίου κορυφώθηκε στην αποστολή που του εμπιστεύθηκε το Oικουμενικό Πατριαρχείο για την εκ των ερειπίων αναστήλωση της Oρθοδόξου Aυτοκεφάλου Eκκλησίας της Aλβανίας, η οποία είχε καταρρεύσει ύστερα από τον επί 46 έτη διωγμό του μοναδικού «αθεϊστικού κράτους» της υφηλίου.
Μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Eκκλησία της Aλβανίας – συγκροτήθηκαν πάνω από 400 ενορίες – μεγάλο μέρος του ποιμνίου της οποίας ανήκει στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Ίδρυσε Σχολές, μόρφωσε και χειροτόνησε 168 νέους κληρικούς. Ίδρυσε 50 Κέντρα Νεολαίας σε διάφορες πόλεις. Φρόντισε για τη μεταφραστική προσπάθεια, την έκδοση λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων. Μερίμνησε για την ανοικοδόμηση 150 νέων ναών (μεγάλων και μικρών), την αναστήλωση 60 ναών και μοναστηριών - πολιτιστικών μνημείων και την επισκευή 160 ναών και 70 εκκλησιαστικών κτηρίων για σχολεία, νεανικά κέντρα, κέντρα υγείας, ξενώνες, εργαστήρια, συσσίτια για τους φτωχούς κ.λπ., στο σύνολο 450 κτηρίων.
Ανέπτυξε τη φιλανθρωπική μέριμνα της Εκκλησίας, με διανομή εκατοντάδων τόννων τροφίμων, ιματισμού, φαρμάκων.
Αγωνίσθηκε για τη διεκδίκηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Παράλληλα με την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέπτυξε πρωτοποριακά προγράμματα στους τομείς εκπαιδεύσεως, υγείας, κοινωνικής προνοίας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και οικολογίας. Φρόντισε για την κατασκευή δρόμων, υδραγωγείων, γεφυρών, την επισκευή δημοσίων σχολείων, κ.ά.
Συγχρόνως αγωνίσθηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Το 2000, κατόπιν προτάσεως 33 Ακαδημαϊκών της Ακαδημίας Αθηνών και πολλών προσωπικοτήτων της Αλβανίας, υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης. Έχει τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις, βραβεία και παράσημα.
Συνέγραψε πλήθος βιβλίων και πάνω από 240 πραγματείες και μελετήματα.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα έλθει στην Καλαμάτα με την ευκαιρία της επιδόσεως σε αυτόν του βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού, έτους 2015, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το βιβλίο που έγραψε, με τίτλο: «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση». Η επίδοση του βραβείου θα γίνει στο πλαίσιο της τελετής ανακηρύξεώς του σε επίτιμο δημότη.

 

2. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε να υπηρετούν σε υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας στρατεύσιμοι, οι οποίοι έχουν επιλέξει την εναλλακτική θητεία. Ανάλογες αποφάσεις είχαν λάβει και προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, όμως μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει έρθει στο Δήμο Καλαμάτας για να υπηρετήσει εναλλακτικά τη θητεία του. 

 

3. ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

kentro-koinothtas

Πρόκειται για μία σημαντική προνοιακή δομή, για την οποία εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, με τίτλο «Συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας στο Δήμο Καλαμάτας με περιοχή ευθύνης την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 362.880,00 για τρία έτη. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Κέντρα Κοινότητας θα λειτουργήσουν στις έδρες των Νομών, με κινητή μονάδα για όλο το Νομό. Θα υπάρξει συνεργασία για το θέμα αυτό μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και των υπολοίπων Δήμων του Νομού Μεσσηνίας.
Το Κέντρο Κοινότητος θα ασχολείται με ζητήματα προνοιακής φύσεως και θα εργάζεται μαζί και υπό τις οδηγίες της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου. Το Κέντρο Κοινότητας Καλαμάτας θα στεγαστεί καταρχήν στο Διοικητήριο και σε λίγους μήνες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μετασκευή του κτηρίου της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής, θα μεταφερθεί σε αυτό.

 

4. ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017

Από το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, το οποίο είναι το μικρότερο των τελευταίων 10 ετών. Είναι σχεδόν υποδεκαπλάσιο του τεχνικού προγράμματος του 2007 και ανέρχεται στο ποσό των 5.794.681,79 €. Η ΣΑΤΑ (ένας πόρος που προορίζεται για την εκτέλεση έργων και παρέχεται από το Κράτος) που θα έρθει το 2017 είναι το εν τέταρτον της ΣΑΤΑ του έτους 2009. Αν αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο προορίζεται για συγκεκριμένα έργα, ουσιαστικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2017 δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο, παρά μόνο εργασίες συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών.
Ο Δήμαρχος είπε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα τροποποιηθεί και πάλι πολλές φορές κατά το επόμενο έτος. Υπάρχει σοβαρή προσδοκία για ένταξη έργων από το ΕΣΠΑ (από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων) όπως παραδείγματος χάρη το ανοικτό θέατρο, από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, από το Πράσινο Ταμείο (χρηματοδότηση της κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας και ενδεχομένως ενός σημαντικού έργου ανάπλασης), από την ΕΕΤΑΑ (προσδοκάται χρηματοδότηση έργων κοινωνικού χαρακτήρα) και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (χρηματοδότηση για δύο αντιπλημμυρικά έργα που έχουν εξαγγελθεί). Επομένως, αναμένεται ότι τα έργα θα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από το ποσό που ψηφίστηκε. Με τη χρηστή διαχείριση που υπάρχει, γίνονται έργα και στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας, μέσω των Προγραμμάτων Leader & ΟΠΑΑΧ, τα οποία θα συνεχισθούν με τα καινούργια αντίστοιχα προγράμματα, ενώ θα ενταχθούν και νέα έργα. Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των υποδομών στους παιδικούς σταθμούς, σε όποια περίπτωση υπάρχει πρόβλημα.
Τονίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει ετοιμάσει πολλές μελέτες και είναι έτοιμος για τη διεκδίκηση έργων. Ο Δήμαρχος εκτίμησε ότι, παρά τη συγκυρία, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει μια σχετικά καλή πορεία έργων το 2017.

 

5. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΝΤΑΣ 

tenta

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε έγκριση διενέργειας της προμήθειας «Αντικατάσταση υλικού επικάλυψης Γυμναστηρίου ¨Τέντα¨ Δήμου Καλαμάτας (Προμήθεια και Τοποθέτηση)», προϋπολογισμού 350.000 ευρώ με το ΦΠΑ.

 

 6. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΟ

elaiokarpos

Σε μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας - οπωσδήποτε και στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας - σημειώθηκε καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, χωρίς προηγούμενο, από το δάκο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του:
• ζητεί την επανένταξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλαμάτας & Βέργας στο πρόγραμμα δακοκτονίας και εγκρίνει την εξουσιοδότηση του Δημάρχου, ώστε αυτός να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη της ως άνω επανένταξης
• εκφράζει την ανάγκη αύξησης των πόρων που δίδονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας
• ζητεί να τύχουν άμεσης αποζημίωσης οι ελαιοπαραγωγοί, με ταυτόχρονη προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των ζημιών που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ,
• ζητεί την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να προωθηθεί η ένταξη των ζημιών (ποσοτικών και ποιοτικών) σε πρόγραμμα ΚΟΕ μέσω ΠΣΕΑ
• ζητεί να μην παρακρατηθεί από τους ελαιοπαραγωγούς το ποσό που αφορά στη δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας
• ζητεί τη διοργάνωση ημερίδας, όπου θα τεθεί το ζήτημα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε η δακοκτονία να διεξάγεται με ορθό τρόπο.
Ως αιτίες καταστροφής της ελαιοπαραγωγής από το δάκο πρέπει να αναζητηθούν η εξαίρεση από την Περιφέρεια περιοχών (Καλαμάτα, Βέργα και περιοχές της Μάνης) από το πρόγραμμα δακοκτονίας, κάτι που δυναμίτισε ευρύτερες περιοχές, οι κλιματολογικές συνθήκες, το γεγονός ότι για τη δακοκτονία δίδονται πολύ λιγότερα χρήματα στη Μεσσηνία σε σχέση με άλλες περιοχές.
Πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή των πόρων και μεγαλύτερη προσπάθεια στην εκτέλεση του προγράμματος, με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων όπως τα GPS για την παρακολούθηση των εργολάβων δακοκτονίας.
Όλα αυτά θα τεθούν στο πλαίσιο ημερίδας, που θα καταβληθεί προσπάθεια να διοργανωθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και άλλους φορείς.

 

7. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Ο Δήμος αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στα σχολεία, τα οποία συνδέονται με τα καιρικά φαινόμενα. H Σχολική Επιτροπή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενισχύεται με το ποσόν των 12.245 € και εκείνη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 2.910,62 €. Τα σχολεία όπου υπήρξαν προβλήματα, καθαρίστηκαν άμεσα και ο Δήμος θα πληρώσει τα έξοδα, καθώς η επιχορήγηση από το κράτος είναι ισχνή.

 

8. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διεκδικήσει ο Δήμος Καλαμάτας, με τη διαδικασία της διοικητικής αποβολής, απαλλοτριωμένα ήδη από τη δεκαετία του ΄60 τμήματα ιδιοκτησιών, στην οδό Ναυαρίνου και από το Filoxenia μέχρι την 1η Επαρχιακή Οδό, με σκοπό την αύξηση του πλάτους του δρόμου και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, τα οποία τμήματα οι ιδιοκτήτες δεν παραδίδουν τώρα.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Κατά τη διαδικασία του ελέγχου τέθηκαν ερωτήσεις για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, για τη χωροθέτηση στο Νέδοντα του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, για τη λειτουργία του «έξυπνου οικισμού», για τις αποζημιώσεις προς πλημμυροπαθείς, για το plan B του Κ21 κ.λπ.
Ο Δήμαρχος είπε τα εξής απαντώντας:
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων ασφαλώς συνδέονται με τη μη τήρηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα και οι ελεγκτικές αρχές, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μέχρι τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, πρέπει να δουν το θέμα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και να φτάσουν μέχρι την αναστολή λειτουργίας ορισμένων πυρηνελαιουργείων, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, όταν δεν τηρούνται οι βασικοί όροι της λειτουργίας τους.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, μόνος και επί πολύν καιρό, επανειλημμένα, έκανε καταγγελίες μέχρι τον Εισαγγελέα για να γίνει παρέμβαση και, μάλιστα, υπέστη επιθέσεις από διαφόρους μέσω ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου. Από την έκθεση του «Δημοκρίτου» αποδείχθηκε πως όσα κατήγγειλε ήσαν βάσιμα (σχετικοί σύνδεσμοι, ενδεικτικά: http://www.kalamata.gr/enimerosi/nea/8383-epivarinsi-tou-periballontos-apo-pyrinelaiourgeia-sto-dimo-kalamatas.html  και http://www.kalamata.gr/enimerosi/nea/8808-thrhsh-twn-perivallontikwn-orwn-apo-ta-pyrhnelaiourgeia.html ).
Για τη χωροθέτηση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Νέδοντα, ο Δήμαρχος είπε ότι, τελικώς, μόνο ηθική σημασία έχει το τι ψήφισε καθένας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση του σταθμού. Η ουσία του θέματος είναι αν θέλουμε τον κινητό σταθμό για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων μέχρι να λειτουργήσει η κεντρική διαχείριση ή δεν τον θέλουμε. Η Κυβέρνηση ενοικίασε στο Δήμο Καλαμάτας ένα σημαντικό χώρο στο Νέδοντα, που είναι εκτός Natura και εκτός ΓΠΣ, για να χρησιμοποιηθεί προσωρινά για τη μεταφόρτωση σε κινητό σταθμό. Είναι περίεργο το γεγονός να αντιτίθενται στη συγκεκριμένη χωροθέτηση παρατάξεις, οι οποίες πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, παρότι το θέμα έχει συζητηθεί και ψηφιστεί κατ' επανάληψη. Εν πάση περιπτώσει, ο Δήμος δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με τους πολίτες, στην περίπτωση κατά την οποία διαμορφωθεί κλίμα κατά του σταθμού μεταφόρτωσης, η λειτουργία του οποίου συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Δήμο Καλαμάτας. Θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για το θέμα και οι εξελίξεις θα είναι ανάλογες με τα πορίσματα της δημόσιας διαβούλευσης. Σημειώνεται ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και αστικές, λειτουργούν με επιτυχία σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Σχετικά με τον «έξυπνο οικισμό», ο Δήμαρχος ανέφερε πως πρόκειται για ένα έργο που ίσως είναι ξεπερασμένο τεχνολογικά. Δεν αφορά μόνο στην Καλαμάτα, καθώς η λειτουργία των «έξυπνων οικισμών» αφορά σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα θέμα, για το οποίο έχει γίνει γνωστό ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί κεντρικά, διότι όσοι εξυπηρετούνται από τον «έξυπνο οικισμό» πρέπει να πληρώνουν.
Για τις αποζημιώσεις των πλημμυρόπληκτων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Δεν έχουν ακόμα πάρει όλοι οι δικαιούχοι τα 586 ευρώ για την υποστήριξη των πρώτων βιοτικών αναγκών, γιατί δεν έχουν έρθει χρήματα για όλους. Επίσης, δεν έχουν έρθει χρήματα για την αντικατάσταση της οικοσκευής των πληγέντων. Δυστυχώς, τα πράγματα έμειναν μόνο στην τηλεοπτική παρουσία, στα λασπωμένα παπούτσια και στις λεκτικές εκδηλώσεις συμπαράστασης. Μόνο ο Δήμος μάχεται με 12 εργολαβίες για να αποκαταστήσει μία πολύ άσχημη κατάσταση, όταν 190 χιλιόμετρα από τα 500 του αγροτικού οδικού δικτύου έχουν καταστραφεί. Ευτυχώς, ο Δήμος διαθέτει κάποια χρήματα για να μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο.
Σχετικά με το πλάνο Β του Κalamata21, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν προβαίνει σε προσλήψεις και οτιδήποτε γίνει για την υποστήριξη του πολιτισμού, θα αποφασισθεί από τα συλλογικά όργανα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech