Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Μήνυμα αδελφοσύνης από την Ελλάδα του Salento

Το Δημαρχείο επισκέφθηκαν σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, ένας εκπρόσωπος του Δήμου του Zollino, μουσικοί, κινηματογραφιστές και καθηγητές της ελληνικής διαλέκτου grico, από την περιοχή του Salento, κοντά στο Lecce της Ιταλίας, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια Μαρία Παππά, που αποτελεί το σύνδεσμό τους στην Καλαμάτα. Η αντιπροσωπεία αυτή έγινε δεκτή από το Δήμαρχο και ακολούθησε διάλογος σε κλίμα συγκίνησης.

Πρόκειται για ανθρώπους με έντονη τη συναίσθηση της ελληνικής τους καταγωγής στα βάθη των αιώνων («είμαστε Βυζαντινοί», είπαν χαρακτηριστικά), οι οποίοι βρίσκονται στην Καλαμάτα προσκεκλημένοι του Δήμου και ορισμένοι εξ αυτών έδωσαν μία πολύ πετυχημένη και συγκινητική συναυλία, με τραγούδια στη διάλεκτο grico, το βράδυ του Σαββάτου 17/12, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
«Θέλουμε να δείξουμε στα αδέρφια μας τι είμαστε και ποιοι είμαστε», είπαν οι εκπρόσωποι της περιοχής του Zollino, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε η διάλεκτος grico, η οποία βασίζεται στα ελληνικά. Οι επισκέπτες μας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να σώσουν τη γλώσσα αυτή, καθώς μόνο ηλικιωμένοι τη μιλούν πλέον και σιγά σιγά χάνεται. Ένας τρόπος για να τη σώσουν, θεωρούν ότι είναι η τέχνη, γι' αυτό και εξακολουθούν να γράφουν στίχους για τραγούδια στη διάλεκτο grico.
Οι επισκέπτες έφεραν μαζί τους ένα γράμμα του Δημάρχου της περιοχής του Zollino, ο οποίος προτείνει συνεργασία και προσέφεραν στο Δήμαρχο Καλαμάτας πολλές εκδόσεις για τη γλώσσα τους, για τον πολιτισμό της περιοχής, dvd με ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν γυρίσει και cd τα οποία έχουν ηχογραφήσει, καθώς και δώρα για τα Χριστούγεννα.
Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε τους επισκέπτες για το γεγονός ότι ήρθαν στην Καλαμάτα και μας υπενθύμισαν πόσα μας ενώνουν με τους 55.000 κατοίκους των 12 Κοινοτήτων της Grecia Salentina, οι οποίες έχουν συστήσει Ένωση. Συμφωνήθηκε, δε, να δρομολογηθεί συνεργασία όχι μόνο σε θέματα πολιτισμού, αλλά και από τουριστικής πλευράς, καθώς και για την προβολή των προϊόντων της μιας περιοχής στην άλλη.
Στους επισκέπτες από την Ελλάδα του Salento προσφέρθηκαν εκδόσεις του Δήμου Καλαμάτας και τοπικά προϊόντα.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech