Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Στην 24η/2016 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και έλαβε αποφάσεις επί 40 θεμάτων, εκ των οποίων ένα εκτός ημερησίας διατάξεως. Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

 

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ισχύσουν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αρτέμιδος, που έχει διαμορφωθεί σε κύρια είσοδο και έξοδο της πόλης μετά τη λειτουργία του περιμετρικού:
1. Η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται σε δύο παράλληλες λωρίδες, προκειμένου να γίνεται ανεμπόδιστα η είσοδος και η έξοδος στην πόλη.
2. Να τροποποιηθεί η αριθμ. 555/2013 απόφαση Δ.Σ., σύμφωνα με την οποία είχαν ληφθεί ρυθμίσεις για την στάθμευση στην οδό Αρτέμιδος Από την παραπάνω απόφαση θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο οι παράγραφοι Α και Β του αποφασιστικού που εγκρίνουν:
Α) την απαγόρευση στάθμευσης μεγάλων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων κ.λπ.) στην οδό Αρτέμιδος σε όλο το μήκος της, δηλαδή από το ύψος της οδού Ευαγγελιστρίας και της οδού Πλαστήρα έως τη γέφυρα «Σπάρτης»,
Β) την υλοποίηση της παραπάνω ρύθμισης με κατάλληλη κατακόρυφη σήμανση (Ρ-39 και Πρ-17στ).
Η στάση/στάθμευση θα επιτρέπεται μόνο όπου το πλάτος της οδού το επιτρέπει και δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία σε δύο λωρίδες και συγκεκριμένα :
• Στην οδό Αρτέμιδος με κατεύθυνση βόρεια (προς την γέφυρα «Σπάρτης»), θα επιτρέπεται η στάση/στάθμευση μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες εσοχές.
Στην πρώτη εσοχή δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης για μοτοσικλέτες και για ιδιωτικής χρήσης οχήματα, με απαγόρευση της στάθμευσης μεγάλων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων κ.λπ. - 555/2013 απόφαση Δ.Σ.).
Στη δεύτερη εσοχή θα σταθμεύουν λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας.
Στην τρίτη εσοχή θα υλοποιηθεί η αφετηρία της γραμμής 1 του Αστικού ΚΤΕΛ.
Στις εσοχές 4 και 5 θα επιτρέπεται η στάθμευση σε ιδιωτικής χρήσης οχήματα, με απαγόρευση της στάθμευσης μεγάλων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων κ.λπ. - 555/2013 απόφαση Δ.Σ.).
• Στην οδό Αρτέμιδος με κατεύθυνση νότια, λόγω του πλάτους της οδού θα επιτρέπεται η στάση/στάθμευση για οχήματα μόνο μεταξύ των οδών Αγάθωνος και ανώνυμης οδού και θα ισχύει η 555/2013 απόφαση Δ.Σ.).
Μετά από εργασίες που προβλέπεαι να γίνουν μελλοντικά, η στάση/στάθμευση θα επιτρέπεται μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες εσοχές.
3. Στον κυκλικό κόμβο στο ύψος της οδού Δαμηλάτη, προτεραιότητα ορίζεται να έχει η οδός Αρτέμιδος, έναντι των κάθετων οδών. Κατά τις άλλες κινήσεις ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά
4. Η οδός Αρτέμιδος συνεχίζει να έχει προτεραιότητα έναντι όλων των κάθετων οδών. Στους κόμβους των οδών Λαιΐκων και 23ης Μαρτίου η προτεραιότητα καθορίζεται βάσει των εγκεκριμένων προγραμμάτων φωτεινής σηματοδότησης.
Επίσης, για την ευχερή πρόσβαση προς και από το νέο Δημαρχείο υιοθετήθηκαν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
Α) Στην οδό Αγίου Δημητρίου να επιτραπεί η στάθμευση μόνο σε επιβατικά οχήματα, στη δυτική πλευρά της οδού, από την οδό Αθηνών έως την είσοδο του χώρου στάθμευσης του Δημαρχείου και ταυτόχρονα να απαγορευθεί η στάθμευση των μεγάλων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων κ.λπ.).
Β) Η οδός Αγίου Δημητρίου να έχει προτεραιότητα έναντι της οδού Οινουσσών
Γ) Να μονοδρομηθεί η οδός Παλλαδινών και τμήμα της οδού Ανθέων (βόρεια των σιδηροδρομικών γραμμών) έως την οδό Χαρακοπειού, με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά
Δ) Να απαγορευτεί η στάθμευση στη βόρεια πλευρά της οδού Οινουσών και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ της οδού Αγίου Δημητρίου και της εισόδου - εξόδου του χώρου στάθμευσης στη νότια πλευρά του Δημαρχείου, προκειμένου να είναι δυνατή η σωστή είσοδος-έξοδος και να έχουν ορατότητα οι οδηγοί των εξερχομένων οχημάτων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2017

Εγκρίθηκε το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης 2017, το οποίο είναι μέρος του Επιχειρησιακού Σχεδίου και σε αυτό έχουν ενταχθεί ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017.

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Εγκρίθηκαν οι δράσεις και οι δαπάνες ενημέρωσης και προβολής για το 2017, προϋπολογισμού 50.000 € με ΦΠΑ, οι οποίες έχουν ως εξής:
• Δημιουργία (θεματικών φυλλαδίων, αφισών, banner, flyer κ.ά.) και ανατύπωση ή / και επικαιροποίηση εντύπου, προωθητικού, τουριστικού υλικού, (τουριστικοί οδηγοί, κάρτες, χάρτες κρουαζιέρας, κ.ά.) Το υλικό αυτό αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη της περιοχής μας και την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών της πόλης μας. Διανέμεται από τα γραφεία τουριστικής υποστήριξης του Δήμου (Άγιοι Απόστολοι, Παραλίας, Αεροδρομίου, Γραφείο Υποδοχής Κρουαζιέρας), δίδεται ως αναμνηστικό δώρο σε συνέδρους, σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών (Φεστιβάλ, εκδηλώσεις, ημερίδες κ.ά.), αποστέλλεται σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κ.ά.
• Δημιουργία νέου επικαιροποιημένου χάρτη, του Καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας, σε έντυπη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή (διαδραστικός). Οι λειτουργίες του διαδραστικού χάρτη θα περιλαμβάνουν σημεία ενδιαφέροντος με φωτογραφίες αυτών (όλα τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία, μνημεία και περιοχές), έναν οδηγό αναφοράς με σύντομες επεξηγήσεις για όλες τις φωτογραφίες, αναζήτηση διευθύνσεων, διαδρομών και αποστάσεων, συγκοινωνιών, σημεία πρόσβασης σε ΑμεΑ κ.ά. Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού χάρτη, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος από το site του Δήμου, είναι πολλά. Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες όλο το 24ωρο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο επισκέπτης τις ανακτά άμεσα, εύκολα και δίχως κόστος. Ακόμα το κόστος της κατασκευής του αλλά και της συνεχούς επικαιροποίησής του είναι μικρότερο από την έντυπη μορφή.
• Συμμετοχή του Δήμου σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις (εσωτερικού και εξωτερικού) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε ημερίδες θεματικές, σε συνέδρια κ.ά. Διοργάνωση εκδηλώσεων- παρουσιάσεων της πόλης μας, σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και φιλοξενία αντίστοιχων εκδηλώσεων άλλων πόλεων εδώ. Οι δράσεις αυτές, προωθούν αποτελεσματικότερα την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και προάγουν την εξωστρέφεια της πόλης μας και των κατοίκων, ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των φορέων (ανταλλαγές απόψεων, ιδεών, καινοτόμων δράσεων κ.λπ.), δημιουργούν συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματιών (Β2Β συναντήσεις, προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών) και ταυτόχρονα ενισχύουν την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, τοπικά ΜΜΕ, διάφοροι επαγγελματίες κ.ά.).
• Καταχωρίσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ (περιοδικά, ιστοσελίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση) με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η ανοδική πορεία της Καλαμάτας στον τουριστικό τομέα, σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, οφείλεται ασφαλώς σε πολλούς παράγοντες και σε μεγάλο βαθμό στο Δήμο Καλαμάτας. Η πολιτική του Δήμου για την ενίσχυση των συνεδρίων, για την υποδοχή και τη διευκόλυνση των κρουαζιερόπλοιων, για την κινητοποίηση των ΚΑΠΗ από άλλες περιοχές της χώρας - μέσω των ΚΑΠΗ του Δήμου Καλαμάτας - ώστε να επισκέπτονται την πόλη, το γεγονός ότι η Καλαμάτα έχει γίνει προορισμός για τον αθλητικό τουρισμό, η διοργάνωση σπουδαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι μία πολιτική που αποδίδει καρπούς.

 

5ο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο η διοργάνωση του 5ου Καλαματιανού Καρναβαλιού και των αποκριάτικων εκδηλώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 65.000,00 €, εκ των οποίων 37.700,00 €, με ΦΠΑ, για τεχνική κάλυψη – στήριξη των εκδηλώσεων, εκτυπώσεις και φύλαξη χώρων, καθώς και 27.300,00 €, με ΦΠΑ, για την ανάθεση της οργάνωσης και προβολής των εκδηλώσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις».
Το 5ο Καλαματιανό Καρναβάλι μαζί με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις αναφέρονται όχι μόνο στην Καλαμάτα και στις γειτονιές της, αλλά και σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δόθηκε έγκριση για τη χορήγηση σε άπορους πολίτες διατακτικών προμήθειας χοιρινού κρέατος εν όψει Χριστουγέννων, καθώς και για τη διάθεση πίστωσης 4.500 €. Εγκρίθηκε, επίσης, η συνέχιση παροχής συσσιτίου από το Δήμο Καλαμάτας για το 2017 σε άπορους και άστεγους συμπολίτες μας, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Πρόνοιας.
Ο Δήμαρχος ανέφερε, επίσης, ότι με προσπάθειες του Δήμου 3.500 άτομα υποστηρίζονται από το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που σημαίνει 200 ευρώ ανά οικογένεια συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο το μήνα. Θα δοθούν, επίσης, σημειώματα, ώστε οικονομικώς αδύνατες οικογένειες να προβούν σε αγορές διαφόρων ειδών από σουπερμάρκετ. Τη δαπάνη ύψους 6.500 δολαρίων καλύπτουν ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας.
Για την προμήθεια κρεάτων, ένα ποσοστό της δαπάνης καλύπτεται από το Δήμο και το υπόλοιπο από ιδιώτες.
Συσσίτιο θα δοθεί και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, παρόντος του Δημάρχου, χωρίς την παρουσία ΜΜΕ.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΛΕ.ΜΟ.ΚΑ.¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων εγκαινίων και κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας
II. «ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
IΙΙ. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ», για τη συμμετοχή της ορχήστρας εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου σε συναυλία στη Βιέννη
II. «ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΛΑΔΑ», για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του Ναού.

 

ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 20 ατόμων εργατικού και τεχνικού προσωπικού, διάρκειας πέντε ημερομισθίων κατ' άτομο το μήνα, για την εξυπηρέτηση των άμεσων και επειγουσών καθημερινών αναγκών του Δήμου.

 

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ

Εγκρίθηκαν αποφάσεις 1) του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, η οποία αφορά στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, οικον. έτους 2016, του νομικού προσώπου, 2) του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ¨ΦΑΡΙΣ¨, η οποία αφορά στην έγκριση Ισολογισμού και Προσαρτήματος χρήσης 2015 της επιχείρησης, 3) του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ¨ΦΑΡΙΣ¨, η οποία αφορά στην έγκριση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 2017 της επιχείρησης, 4) του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ¨ΦΑΡΙΣ¨, η οποία αφορά στην έγκριση του ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2017 της επιχείρησης, 5) του Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματικής Καλαμάτας Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας ¨Διοκλής Α.Ε.¨, η οποία αφορά στην έγκριση του προϋπολογισμού και του Υπηρεσιακού Σχεδίου Δράσης, οικον. έτους 2017, της εταιρίας.
Εγκρίθηκε, επίσης, η έκδοση ψηφίσματος, την υιοθέτηση του οποίου πρότεινε η μείζων μειοψηφία, για την κατάργηση των διοδίων του κόμβου της Θουρίας.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech