Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Δημαρχείο

Το Δημαρχείο επισκέφθηκε, σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συναντήθηκε με το Δήμαρχο. Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, το Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, τους Βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Πέτρο Κωνσταντινέα και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

DSC 0363 Medium

Ο Δήμαρχος υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό στην είσοδο του νέου Δημαρχείου επί της οδού Αθηνών.

DSC 0375 Medium

Εισερχόμενος στο κτήριο, ο Αλ. Τσίπρας συνάντησε δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την τακτοποίηση του καθεστώτος της υπαλληλικής τους ιδιότητας (εργάζονταν μέσω stage στο Δήμο Καλαμάτας) και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

DSC 0406 Medium

Ακολούθως και αφού χαιρέτισε αιρετούς του Δήμου Καλαμάτας, ο Πρωθυπουργός έφθασε στο Γραφείο Δημάρχου, όπου του έψαλαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μαθήτριες και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Ο Π. Νίκας καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι σε λίγη ώρα επρόκειτο να εγκαινιασθεί ο περιμετρικός Καλαμάτας. Τόνισε, επίσης, ότι η Καλαμάτα είναι μια αισιόδοξη πόλη και ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε σε τοπικό επίπεδο, δεν τα περιμένουμε όλα από την Κυβέρνηση και τα βήματα αυτά αποδίδουν». Επεσήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των φορέων τοπικά και αυτό αποδίδει καρπούς.

Ανέφερε ακόμη ότι στην Καλαμάτα κινούνται γύρω στις 100.000 άνθρωποι κάθε μέρα. Η πόλη γίνεται το κέντρο της νότιας Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια του αυτοκινητοδρόμου. Στην Καλαμάτα λειτουργούν περί τα 100 σχολεία με 13.000 παιδιά, ενώ αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ. Το αεροδρόμιό της είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στην Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως ο Δήμος Καλαμάτας είναι σε καλή οικονομική κατάσταση, Δήμος πλεονασματικός και ότι το πρόσωπο της πόλης αλλάζει σιγά-σιγά με την εκτέλεση έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τα οποία λήφθηκε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη βοήθεια και της Κυβέρνησης. Η κατεύθυνση της πόλης και της περιοχής της είναι τουριστική, ενώ σημαντικός είναι και ο αγροτικός τομέας.

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

DSC 0439 Medium

Ο Δήμαρχος έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού τα σπουδαιότερα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και είναι:

  • Η ανάπτυξη του αεροδρομίου Καλαμάτας, το οποίο πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί. Αυτή τη στιγμή κατεβαίνουν ανά ώρα 2 μεγάλα αεροπλάνα και θα πρέπει να μπορούν να κατεβαίνουν 4, καθώς ο αερολιμένας εξυπηρετεί όλη τη νότια Πελοπόννησο. Σε πρώτη φάση, χρειάζονται υπάλληλοι και ορισμένα έργα υποδομής, όπως μεγαλύτεροι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών.
  • Η απόδοση στο Δήμο Καλαμάτας κατά χρήση μιας έκτασης 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, θέμα για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο ομοφωνεί. Πρόκειται για έκταση στην οποία έχουν κατασκευαστεί ορισμένα έργα, κυρίως αθλητικά και η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της πόλης.
  • Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητείται η κατασκευή του έργου και ο δρόμος να είναι παραλιακός. Υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι «μελετητικά είμαστε 100% ώριμοι για το συγκεκριμένο δρόμο», καθώς και ότι είναι έργο εθνικής σημασίας και όχι τοπικής.
  • Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει την ικανότητα να συμβάλει οικονομικά και πως ζητεί να έχει και φέτος την ίδια υποστήριξη που τα προηγούμενα χρόνια είχε.

DSC 0461 Medium

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός της επισκέψεώς του και για την υποδοχή, τονίζοντας ότι η Καλαμάτα είναι πόλη με μεγάλη ιστορία και δυνατότητες λόγω τουρισμού και εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, για το οποίο είναι φημισμένη. Εξήρε το πείσμα και την εργατικότητα των κατοίκων της Καλαμάτας και τόνισε ότι η πόλη έχει αφήσει το στίγμα της και στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Ανέφερε, ακόμη, ότι η γενιά του έμαθε την Καλαμάτα από τους σεισμούς και από την προσπάθεια ανασυγκρότησης επί Δημάρχου Σταύρου Μπένου, ο οποίος έχει και τώρα σημαντική δραστηριότητα μέσα από το «Διάζωμα».
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την πολύ καλή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφορικά με την Καλαμάτα, επισημαίνοντας την αξία του συντονισμού των προσπαθειών προς όφελος των πολιτών.
Σημείωσε, επίσης, ότι ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης - Καλαμάτας είναι ο πρώτος μεγάλος αυτοκινητόδρομος που ολοκληρώνεται, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο, αναφερθείς στις ενέργειες της Κυβερνήσεως για να τελειώσει το έργο, να μη χαθούν κονδύλια και να μην πληρωθούν πρόστιμα. Εξήρε δε τις προσπάθειες γι' αυτό του συντοπίτη μας Αναπλ. Υπουργού Αλέξανδρου Χαρίτση, καθώς και του κ. Σπίρτζη και της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής.
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη, εντός του 2017, διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, με στόχο τον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης κάθε Περιφέρειας της χώρας ξεχωριστά.

Προσέθεσε δε απευθυνθείς προς το Δήμαρχο: «Όπως γνωρίζετε, τόσο το Γραφείο μου, όσο, φαντάζομαι, και τα Γραφεία των Υπουργών μου – κι αν δεν είναι έτσι, να με ειδοποιείτε, παρακαλώ – είναι πάντοτε ανοιχτά στις δικές σας εκκλήσεις για συνεργασία και για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, προβλήματα πάγια ή και έκτακτα».

DSC 0471 Medium

Ο Δήμαρχος προσέφερε στον Πρωθυπουργό αντίγραφο της Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς Αυλάς, τονίζοντας ότι είναι ένα κείμενο που αναφέρει γιατί πολέμησαν οι πρόγονοί μας στην Επανάσταση του 1821, για την ελευθερία και για τα δίκαια του ανθρώπου. Ο Δήμαρχος παρετήρησε ότι σε λίγο θα είναι η διακοσιοστή επέτειος από την κήρυξη της Επανάστασης και ο Πρωθυπουργός αντέτεινε ότι «πρέπει να σκεφθούμε τον τρόπο που θα είναι, πράγματι, ένα ορόσημο και για τη χώρα αυτή η χρονιά, να το οργανώσουμε εγκαίρως – μπαίνουμε στο ΄17».
Ακόμη, στον Πρωθυπουργό δόθηκε ένα γλυπτό που απεικονίζει λεπτομέρεια της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας, το ριζωμένο σταυρό («είναι ριζωμένος στην ψυχή του Έθνους ο σταυρός», επεσήμανε ο Δήμαρχος) και γράφει: «Πατρίς και δικαίωμα», αναφορά στον αγώνα για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Ο Π. Νίκας έδωσε ακόμη στον Αλ. Τσίπρα ένα βιβλίο των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων του Νομού Μεσσηνίας, με φωτογραφίες για την Καλαμάτα από το 1937 μέχρι το 1974, που είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.
Τέλος, του προσέφερε δίσκο με ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της Καλαμάτας, τον τουριστικό οδηγό του Δήμου Καλαμάτας και ευχετήρια κεραμικά από το Εικαστικό Σχολείο του Δήμου Καλαμάτας. 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech