Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Στη 2η/2017, ειδική, συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 20:00, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του μοναδικού θέματος: Έγκριση απολογισμού και οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας, διαχειριστικής χρήσεως 2015. Έγινε διεξοδική συζήτηση παρουσία υπηρεσιακών στελεχών, με επικεφαλής τη Διευθύντρια Οικονομικών, του ορκωτού λογιστή και του υπευθύνου για το διπλογραφικό σύστημα.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ

Βάσει των ηλεγμένων στοιχείων που παρουσιάσθηκαν (την παρουσίαση μπορείτε να δείτε εδώ), προκύπτει σημαντική μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από το 2011 (περίπου 8 εκατ.) μέχρι το 2015 (περίπου 3 εκατ.), δηλαδή εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις του Δήμου μαζί με εκείνες που είχαν συσσωρευθεί στο Δήμο Καλαμάτας μετά τον «Καλλικράτη» από τους παλιούς «Καποδιστριακούς» Δήμους, οι οποίοι ενσωματώθηκαν σ' αυτόν. Επίσης, χάρη στη χρηστή οικονομική διαχείριση, αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου κατά την ίδια περίοδο, από περίπου 4 εκατ. το 2011 σε περίπου 10 εκατ. το 2015.
Από τη Δημοτική Αρχή τονίσθηκε ότι με τη σφραγίδα του ορκωτού λογιστή αποδεικνύεται η καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, η διαφάνεια διαχείρισης των οικονομικών και η προστασία της δημοτικής περιουσίας. Οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν και έκλεισε το οικονομικό έτος 2015. Ο Δήμος Καλαμάτας, εγκαίρως και όπως προβλέπεται από το νόμο, προχωρεί σε όλες τις αποφάσεις θεσμικών οργάνων, που αφορούν στην οικονομική του κατάσταση.


Ακολούθησε η 3η/2017 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι εξής:

 

 ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

dasikoi-xartes

Καθολική ήταν η διαφωνία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάρτηση των δασικών χαρτών όσον αφορά στο Δήμο Καλαμάτας. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση, με τη συμμετοχή και στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας, που απάντησαν σε ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν. Κάθε παράταξη κατέθεσε τη δική της πρόταση αποφάσεως και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εξής απόφαση:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στη συνεδρίασή του της 26 Ιανουαρίου 2017, αφού έλαβε υπόψη:
1. Τα οριζόμενα από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.
2. Τις αντιδράσεις των δημοτών και τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Ψ η φ ί ζ ε ι
1. Συμφωνεί για τη δημιουργία ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ για λόγους περιβαλλοντικούς και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
2. Ζητεί την αναστολή της σχετικής διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, τουλάχιστον για 6 μήνες, επειδή αντικειμενικά έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα, που συνδέονται κυρίως με λάθη, παραλείψεις και προφανείς αδικίες.
3. Θεωρεί ότι στο διάστημα αυτό πρέπει να υπάρξει θεσμοθετημένη δημιουργική συνεργασία με τις κατά τόπους Πολεοδομίες, την υπηρεσία του Ελαιοκομικού Μητρώου, τις κατά τόπους Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Αυτοδιοίκηση, κ.λπ., με στόχο την ακριβή αποτύπωση της κατάστασης.
4. Έχει την άποψη πως η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική για τις ορεινές και μεσόγειες περιοχές, από τις παραθαλάσσιες, όπως και διαφορετική πρέπει να είναι η προσέγγιση για δημιουργία κτημάτων, από την ανοικοδόμηση και την οικοπεδοποίηση σε αμφισβητούμενες περιοχές.
5. Τέλος, απαιτεί να υπάρξει υποστήριξη προς τους πολίτες σε επίπεδο ενημέρωσης, ηλεκτρονικής συνδρομής και απαλλαγής από κάθε τέλος, ιδιαίτερα στην υποβολή αντιρρήσεων».

  

Διαχείριση απορριμμάτων

b-koskino

Ήλθε προς έγκριση το θέμα της πληρωμής προς την ανάδοχο για τη διαχείριση απορριμμάτων εταιρεία, συνοδευόμενο από εισήγηση της Υπηρεσίας.

Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, καθώς η διαχείριση είναι ατελής. Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του είπε ότι υπάρχει πλέον η απόφαση να είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο κεντρική. Σε αυτή τη θέση έχουν καταλήξει και οι 22 από τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η προσωρινή διαχείριση μπορεί να γίνει μόνο με ενίσχυση οικονομική από την Κυβέρνηση και βοήθεια για τη διαχείριση του υπολείμματος, που όμως δεν έχουν δοθεί. Επομένως, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης, για να πάμε σε κεντρική διαχείριση 10 μήνες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού. Μέχρι τότε, ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για τις υποδομές που κάνει στη Μαραθόλακκα, διότι μπορεί να δαπανηθούν χρήματα για να γίνουν έργα, τα οποία τελικά δε θα φανούν χρήσιμα.
Για το διάστημα των 10 μηνών δεν υπάρχει άλλη λύση από την προσωρινή διαχείριση, την οποία ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποχρέωση να βελτιώνει συνεχώς.
Το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής της υπηρεσίας από 7/12/2016 μέχρι 17/1/2017 και η αποζημίωση της αναδόχου εταιρείας για το εν λόγω διάστημα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, με λευκές ψήφους από τις μειοψηφίες, ενώ υπήρξε μία αρνητική ψήφος. 

 

Νέα εργολαβία 100.000 ευρώ

IMG 3856 Medium

Όπως υποσχέθηκε ο Δήμαρχος σε προηγούμενη συνεδρίαση, με την τροποποίηση του Προϋπολογισμού βρέθηκε το αναγκαίο ποσό για μία νέα εργολαβία αποκατάστασης των ζημιών από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται για εργολαβία, με την οποία θα πραγματοποιηθούν όσα έργα δεν συμπεριελήφθησαν σε 12 εργολαβίες, με τις οποίες ο Δήμος Καλαμάτας αποκαθιστά τις ζημιές από το πλημμυρικό φαινόμενο.
Σημειώνεται ότι για πολλές από τις 12 εργολαβίες ψηφίσθηκε επέκταση κατά 15% του αντικειμένου. Επισημαίνεται δε ότι η συμμετοχή του κράτους στη διαδικασία αποκατάστασης ήταν πάρα πολύ μικρή.

Κατάργηση οικογενειακών τάφων

koimitirio kentrikos diadromos

Με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο καταργεί περίπου 40 οικογενειακούς τάφους για τους οποίους δεν υπήρχε ενδιαφέρον και αυτοί πλέον δίδονται σε κοινή χρήση. Εάν υπάρχουν καλλιτεχνικά στοιχεία σε αυτούς, θα διατηρηθούν.
Η προσπάθεια κατάργησης ανενεργών οικογενειακών τάφων θα συνεχιστεί και ήδη έχουν καταργηθεί και αποδοθεί σε κοινή χρήση περί τους 150. 

Υποστήριξη φορέων και εκδηλώσεων

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ:
Α. Η διάθεση των παρακάτω πιστώσεων για την εγκεκριμένη με την υπ' αριθμ. 15/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΦΑΡΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΝΙΚΩΝ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
II. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ Η ΔΗΜΙΟΒΙΤΙΣΣΑ¨», για τη διοργάνωση παραδοσιακού αποκριάτικου δρώμενου.
III. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ¨», για τη διοργάνωση θεατρικής παράστασης και εκδηλώσεων την Τσικνοπέμπτη.
IV. «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση σκακιστικών αγώνων για παιδιά έως 16 ετών.
V. «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ¨ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΖΟΣ¨ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», για τη διοργάνωση σεμιναριακών διαλέξεων και εκδηλώσεων.
Β. Η υποβολή αιτήματος στο Τμήμα Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Οικονομικών για την έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης για την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΦΙΛΟΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση του Διεθνούς Κυπέλου Ρυθμικής Γυμναστικής και του 4ου Elegant Cup.
II. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΕΥΚΛΗΣ¨», για τη διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων.
III. «ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΡΙΤΖ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μπριτζ Καλαμάτας.
IV. «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΙΒΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης.
V. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΙΪΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
VI. «ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΤΕ», για τη διοργάνωση του Κυπέλου Νοτίου Ελλάδος καράτε. 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech