Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας ανήμερα της Υπαπαντής

Cannot find 2017/02/03-11335 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/02/03-11335/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής του Χριστού, μετά το πέρας της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

 

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

263 Medium

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος είπε τα εξής:
«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Οι πολίτες της Καλαμάτας πάντοτε χαίρονται για την παρουσία Σας και ομόθυμα εκδηλώνουν την αγάπη και την εκτίμησή τους προς το πρόσωπό και το έργο Σας.
Σας ευχόμαστε, λοιπόν, με την ευκαιρία της σημερινής μεγάλης εορτής της Υπαπαντής του Χριστού, υγεία και δημιουργική δύναμη στον αγώνα Σας υπέρ του λαού και του έθνους μας.
Ευχόμαστε τα άριστα, επίσης, και ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο για τη συνεργασία και το έργο του, όπως και τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες άλλων Επαρχιών, που λαμπρύνουν με τη συμμετοχή τους τη σημερινή παμμεσσηνιακή εορτή, με τη διαβεβαίωση ότι έχουμε συνείδηση της διαχρονικής προσφοράς της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής μας ύπαρξης και την πρόοδο του λαού μας.
Ευχόμαστε, ακόμη, και ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο, εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, με την οποία έχουμε δημιουργική συνεργασία, ως οφείλουμε άλλωστε θεσμικά. Καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε, επίσης, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και συμπατριώτη μας κ. Λεβέντη, τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους Βουλευτές μας, τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και τους περιφερειακούς συμβούλους, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τους εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων.
Επιπλέον, θερμά ευχαριστούμε τους Δημάρχους των Μεσσηνιακών Δήμων, το Δήμαρχο του γειτονικού Δήμου Τρίπολης και τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν η φροντίδα για την πόλη και το Δήμο, με συνεννόηση και κατανόηση.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Η Καλαμάτα, η πόλη μας, μετεξελίσσεται γοργά σ' ένα μεγάλο αστικό κέντρο της ελληνικής περιφέρειας, με τον εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο και τον περιμετρικό, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο, τη συνεχή τουριστική και οικονομική ενδυνάμωση, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματιών και ξένων διπλωματικών αποστολών.
Το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο, με προϋποθέσεις, όμως, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, τη συνεννόηση και την ενότητά μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων – πράγματι – προβλημάτων μας, που εμείς ασφαλώς δημιουργήσαμε.
Με την πεποίθηση πως, για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών δυσκολιών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν αρκεί μόνο η αυτονόητη κυβερνητική προσπάθεια, αλλά χρειάζεται στράτευση απ' όλους μας, ο Δήμος μας έχει κινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται ή να είναι υπό δημοπράτηση πάνω από 25 έργα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα βελτιώσουν περαιτέρω την εικόνα και την ελκυστικότητα της Καλαμάτας, δίδοντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη.
Ακόμη, βασική προτεραιότητά μας παραμένει ο πολιτισμός, με τη στήριξη των πολιτιστικών δομών και των διεθνών εκδηλώσεων, όπως και η προνοιακή συνδρομή των ανθρώπων της ανάγκης και της ανέχειας, με τη λειτουργία 10 Δημοτικών Δομών, αποκλειστικά με δημοτικούς πόρους.
Επιθυμώ να τελειώσω με την έκφραση της ευγνωμοσύνης μου προς τους μεγάλους ευεργέτες και δωρητές του Δήμου μας για το 2016.
Πρώτα απ' όλα στον αείμνηστο καπετάν Βασίλη, που τον είχαμε πάντα μαζί μας αυτή τη μεγάλη ημέρα και ο οποίος είχε, μεταξύ πολλών άλλων ευεργεσιών, καθοριστική συμβολή για το νέο μας Δημαρχείο, το οποίο αποτελεί κόσμημα για την Αυτοδιοίκηση και ήδη λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2016.
Ευγνωμοσύνη, επίσης, εκφράζουμε:
• στον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και στην οικογένεια Καρέλια για τη στήριξη του αγώνα μας για το ΚΑΛΑΜΑΤΑ 21
• στην οικογένεια του συμπολίτη μας κ. Γεωργίου Μαντζή για την επίπλωση του νέου Δημαρχείου
• στην κυρία Ιολάνδη Παπαδοπούλου, γιατί χρηματοδοτεί τη φιλοτέχνηση γλυπτών με πατριωτικό χαρακτήρα, που κοσμούν την πόλη μας
• καθώς και στους δεκάδες άλλους δωρητές, χορηγούς και εθελοντές, που στηρίζουν σε εποχές δύσκολες το Δήμο μας και την κοινωνία μας.
Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα εσάς, εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε, για την αγάπη σας προς την πόλη και τη λαμπρότητα που προσδίδει η παρουσία σας στις μεγάλες εκδηλώσεις μας.
Χρόνια πολλά!».
273 Medium

Κατόπιν, ο Δήμαρχος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα γλυπτό που αναπαριστά το κάστρο της Καλαμάτας, το οποίο φιλοτέχνησε ο Διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

 

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

293 Medium

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα:
«Ευχαριστώ το Θεό γιατί με αξίωσε άλλη μια φορά να βρίσκομαι εδώ, στη γενέτειρα πόλη μου, την Καλαμάτα, σ' αυτή τη λαμπρή γιορτή της Παναγιάς. Η Καλαμάτα είναι πόλη της Παναγιάς και ταυτόχρονα πόλη της Υπαπαντής του Κυρίου.
Κάθε τέτοια μέρα, όλοι - και όχι μόνο οι Καλαματιανοί - εμπνέονται από τα διδάγματα εκείνα, τα οποία αποπνέει αυτή η μεγάλη Θεομητορική γιορτή. Διδάγματα που σήμερα ιδίως αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς.
Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά, και το λέω από εδώ, αλλά ισχύει για όλη την Ελλάδα αλλά και για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια: αυτή η γιορτή μας θυμίζει ποια είναι η ουσία της Χριστιανοσύνης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που πολλές φορές έχω τονίσει: ότι η Χριστιανοσύνη είναι ο ένας από τους τρεις μεγάλους πυλώνες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω στην αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της, το πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, το πνεύμα της δημιουργίας στη Ρώμη, η οποία μας έδωσε την έννοια των θεσμών και των νόμων, κατ' επέκτασιν δε του Κράτους Δικαίου. Αλλά η Χριστιανοσύνη, ο τρίτος πυλώνας, είναι εκείνη που διδάσκει την έννοια της αγάπης και της αλληλεγγύης. Και ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη χτίστηκε πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης. Δε θα παύω να θυμίζω ότι η πρώτη διακήρυξη ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακήρυξη η οποία βρίσκεται στο προοίμιο όλων των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ακριβώς η διακήρυξη, επαναλαμβάνω, του Schuman, η οποία λέει ότι βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλληλεγγύη.
Επάνω εκεί χτίστηκε όλο το οικοδόμημα και εκεί πρέπει να στηριχτεί. Αν η Ευρώπη χάσει αυτήν την έννοια, τότε από εκεί και πέρα θα χάσει το συνεκτικό κρίκο, ο οποίος την κρατάει όρθια και την οδηγεί να πορευτεί στο μέλλον, για να διαγράψει τον δικό της ιστορικό ρόλο, γιατί η Ευρώπη έχει ρόλο, όχι μόνο για τους λαούς της, έχει ένα ρόλο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αφού χωρίς την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πρόοδος, ούτε ειρήνη.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η Χριστιανοσύνη είναι εκείνη που μας θυμίζει, και ιδίως μια τέτοια γιορτή, πώς εμείς, οι λαοί της Ευρώπης, πρέπει να πορευτούμε. Πως πρέπει, βεβαίως, να εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο, αλλά πως πρέπει επίσης να είμαστε αλληλέγγυοι στους άλλους. Και εμείς οι Έλληνες το έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Σε πολύ δύσκολες στιγμές δείξαμε μεγάλη αλληλεγγύη προς καθέναν στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Το αποδεικνύουμε και σήμερα, στο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι, όπου παρά τις τεράστιες θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός μέσα στην κρίση, επιτελούμε το καθήκον μας απέναντι στον άνθρωπο, όπως διδάσκει ο πολιτισμός μας και το Διεθνές Δίκαιο. Και ζητούμε και από τους άλλους εταίρους μας να αφήσουν φοβικά σύνδρομα, να συνταχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί και αυτή την μεγάλη δοκιμασία, που είναι δοκιμασία υπεράσπισης του ανθρώπου, πρέπει να τη φέρουμε σε πέρας μαζί, αλληλέγγυοι. Πρέπει να τονίσω ότι η αλληλεγγύη είναι κανόνας δικαίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρεώσεις που πρέπει να τις τηρούν και από νομική άποψη. Και όποιος δεν τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις, πέρα του ότι παραβιάζει τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ταυτοχρόνως παραβιάζει και τις υποχρεώσεις του. Και υπάρχουν κυρώσεις γι' αυτό, γιατί δεν μπορεί να μη σεβόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το θεσμικό κεκτημένο, το οποίο είναι μέρος του ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου.

Η σημερινή γιορτή, όμως, σημαίνει μέσα από τη Χριστιανοσύνη ότι ο Χριστιανισμός διδάσκει την ειρήνη και την αγάπη, που είναι μια άλλη θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως όμως είναι αξία του λαού μας και της πατρίδας μας. Είμαστε λαός ειρηνικός. Είμαστε λαός, ο οποίος ποτέ δεν έκανε πολέμους κατακτήσεων. Είμαστε ένας λαός, ο οποίος σεβάστηκε την ειρήνη, την επιδίωξε με κάθε τρόπο, αλλά είμαστε και ένας λαός, που μέσα από την ιστορία του, όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια, το πράξαμε, το πράττουμε και θα το πράξουμε.

Λέμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους τους γείτονες, τους εταίρους μας αλλά και πέραν των εταίρων μας, στους γείτονες δίπλα, πέρα από το Αιγαίο, ότι είμαστε εδώ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να συμπορευτούμε, να μοιραστούμε μαζί τις δοκιμασίες, τα προβλήματα, προκειμένου να χτίσουμε μία ειρήνη, η οποία είναι προς όφελος όλων των κρατών και όλων των λαών. Αλλά είναι σαφές ότι οφείλουμε ως λαός, και όχι μόνον ως ελληνικός λαός αλλά και ως ευρωπαϊκός λαός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, εκτός των άλλων, είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε.
Καλούμε, λοιπόν, όλους να σεβαστούν αυτήν την έννοια και την ιδέα της ειρήνης. Το Διεθνές Δίκαιο. Και τούτες τις ώρες, όπου οι λαοί πρέπει να ζήσουν και να δημιουργήσουν, πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση, καλούμε καθένα να αντιληφθεί αυτές τις έννοιες, τις οποίες ο πολιτισμός μας, η θρησκεία μας αναδεικνύουν συνεχώς.
Ευχαριστώ λοιπόν, Σεβασμιώτατε, γιατί βρεθήκαμε εδώ σήμερα και μέσα από αυτή τη γιορτή μπορούμε να εμπνευστούμε όλα εκείνα τα ιδανικά, τα οποία δεν πρέπει να λησμονάμε ούτε στιγμή.
Ξαναλέω, λοιπόν, ότι αυτά τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της ειρήνης είναι που θα καθοδηγούν τα βήματά μας, την πορεία μας, ως Ελλήνων στο διηνεκές. Και επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Με βάση την κληρονομιά μας θα υπερασπιστούμε και εκείνο το οποίο μας ανήκει, όχι μόνο με την έννοια του έθνους και του λαού της Ελλάδας, αλλά και με την έννοια ενός έθνους και λαού που υπερασπίζεται και το ευρωπαϊκό όραμα και το ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Χρόνια πολλά από την ημέρα, εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ, και ο τόπος μας και ο λαός μας να δουν μπροστά το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει.
Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech