Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Σύσκεψη με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και αιτήματα του Δήμου Καλαμάτας

Cannot find 2017/02/15-11416 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/02/15-11416/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, στο Διοικητήριο, σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, μετέσχε ο Δήμαρχος, παρουσία των άλλων Δημάρχων του Νομού και της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας περιορίσθηκε στα θέματα, για τα οποία έχει αρμοδιότητα ο Υπουργός και δεν επεξετάθη σε γενικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στην πόλη και το Νομό.
Ο Π. Νίκας παρουσίασε στο Ν. Παππά την κατάσταση στο Δήμο Καλαμάτας από ψηφιακή άποψη, αναφέροντας ότι ο Δήμος έχει ιστοσελίδα και ευρύ δίκτο wi-fi, διαθέτει 85 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ πραγματοποιείται ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών και έχει προωθηθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πληρωμών. Επίσης, διαθέτει intranet για την εσωτερική πληροφόρηση των υπαλλήλων και η παρουσία του προσωπικού ελέγχεται ψηφιακά. Ακόμη, διαχειρίζεται το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών (ΜΑΝ) Καλαμάτας.
Τα αιτήματα, που ο Δήμαρχος Καλαμάτας έθεσε προς τον Υπουργό, είναι τα εξής:
1. Έχει κατασκευασθεί το 2008 στην Καλαμάτα ο «Έξυπνος Οικισμός», σε ένα ορθογώνιο χώρο στο κέντρο της πόλης, ο οποίος περιλαμβάνει 280 σπίτια και 370 χρήστες. Το συγκεκριμένο δίκτυο οπτικών ινών είναι ανενεργό, ενώ το ίδιο συμβαίνει με όλους τους «Έξυπνους Οικισμούς» στην Ελλάδα (π.χ. Κοζάνη). Χρειάζεται μελέτη από πλευράς Κυβέρνησης και μία κεντρική ρύθμιση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υποδομή. Ο Δήμος, προφανώς, δεν μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία της, καθώς το δίκτυο χρειάζεται συντήρηση και πρέπει να έχει ανταπόδοση, ο δε Δήμος δεν μπορεί θεσμικά να πληρώνει τα τέλη του δικτύου ο ίδιος. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν κεντρικά.
2. Υπάρχει πρόβλημα με τα δίκτυα των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Πρέπει να υπάρξει θεσμική ρύθμιση για καλύτερη ανταπόδοση προς τους Δήμους, διότι εξαιτίας της τοποθέτησης δικτύου διαλύονται κυριολεκτικά οι δρόμοι. Οι εταιρείες ακολουθούν αυτά, τα οποία προβλέπουν οι νόμοι, αλλά οι νόμοι είναι ετεροβαρείς υπέρ των εταιρειών.
4. Λόγω Digea, υπάρχει πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται, όπως είναι οι ορεινές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας στον Ταΰγετο και στην περιοχή των Αρφαρών, με αποτέλεσμα να είναι ανάγκη να μετατραπέται το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό. Αυτή είναι μία «μαύρη τρύπα», που πρέπει να ρυθμισθεί θεσμικά, να υποχρεωθεί δηλαδή η Digea να καλύψει όλο τον ελλαδικό χώρο.
5. Για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να ενημερώνεται η Πολεοδομία, διότι πολλές κεραίες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν κρυμμένες μέσα σε διάφορες κατασκευές.
6. Πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα «Σύζευξις ΙΙ», που αποτελεί εξέλιξη του «Σύζευξις Ι». Θα δώσει στο Δήμο Καλαμάτας καλύτερες δυνατότητες και σε επίπεδο wifi και σε επιπλέον υπηρεσίες.
7. Οι «Έξυπνες Πόλεις» είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει το Δήμο ο ψηφιακός έλεγχος του ηλεκτρικού δικτύου, των θέσεων στάθμευσης κ.λπ.
8. Η εθνική πύλη ψηφιακών υπηρεσιών Ermis να «ανοίξει» και για τους Δήμους, συμπεριλαμβάνοντας Υπηρεσίες των Δήμων στην ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων και εγγράφων και όχι μόνο το ΚΕΠ.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech