Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Αναβίωση παραδοσιακών οικισμών με σύγχρονους όρους

Cannot find 2017/03/07-11555 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/03/07-11555/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Το Δημαρχείο επισκέφθηκαν σήμερα οι τελειόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Μιχαήλ Ξηρόκωστας και Ελένη Παπαγεωργίου και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο, παρουσία αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Οι δύο φοιτητές προσέφεραν στο Δήμαρχο βιβλίο, στο οποίο αποτυπώθηκε εργασία τους, με τίτλο: «Αναβίωση παραδοσιακών οικισμών με σύγχρονους όρους. Η περίπτωση της Μεσσηνίας».

Στο πλαίσιο της εργασίας τους, διεξήγαγαν επιτόπια έρευνα στους ορεινούς οικισμούς του Ταϋγέτου, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας και κατέληξαν στη διατύπωση των στόχων της στρατηγικής παρέμβασης, με αξιοποίηση της παραγωγής ελαιολάδου ως πλουτοπαραγωγικής πηγής. Επίσης, παρουσίασαν το παράδειγμα του Πόρτο στην Πορτογαλία, που έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή του ονομαστού ντόπιου κρασιού, με τεράστια οφέλη για την περιοχή αυτή.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους δύο φοιτητές και τους ενημέρωσε για την κατάσταση στην Καλαμάτα και την περιοχή της, αναφέροντας την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, τη διεθνή προβολή της Μεσσηνίας μέσω του Costa Navarino και τη διεθνοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» ως σημαντικούς παράγοντες, για το γεγονός ότι η Καλαμάτα περνά την κρίση με μικρότερη ένταση, σε σχέση με άλλες περιοχές. Επίσης, έκανε λόγο για τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, με τη μεγάλη ομορφιά, που έχει μπει σε τροχιά εγκατάλειψης, καθώς έχει περιορισθεί σημαντικά και η διαβατική κίνηση από και προς Σπάρτη λόγω της λειτουργίας του κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης του αυτοκινητοδρόμου. Τόνισε, τέλος, ότι πολλές μελέτες μεγάλου κόστους έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν για την παραγωγική ανασυγκρότηση των ορεινών χωριών, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, αφού απαιτείται συνολική στρατηγική εκ μέρους του κράτους, που απουσιάζει.
Αναφέρθηκε, τέλος, στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, καλώντας τους να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για τις σημαντικές παρεμβάσεις, που είναι δυνατόν να γίνουν στην Καλαμάτα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech