Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 27 Μαρτίου 2017

Στη 10η/2017 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2017 και έλαβε αποφάσεις επί 40 θεμάτων, ενώ υιοθέτησε και ένα ψήφισμα.

Οι αποφάσεις επί των σημαντικότερων θεμάτων είναι οι εξής:

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

kdvm

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμάτας, με βάση τις διατάξεις του Ν. 3879/2010, άρθρο 8, ανταποκρινόμενο θετικά σε σχετική πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, προκειμένου να υλοποιηθούν πιστοποιημένα προγράμματα εθνικής ή τοπικής εμβέλειας για τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων στο Δήμο Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν και για πρώτο φορά την περίοδο 2013 – 2014 λειτούργησε με επιτυχία το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης στο Δήμο Καλαμάτας. Ενδεικτικό είναι ότι για την περίοδο 2014 -2015, με διδασκαλία στην Καλαμάτα, στο Πλατύ, στον Αντικάλαμο και το Ασπρόχωμα. φοίτησαν στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμάτας 1.260 πολίτες, σε 63 τμήματα, τους οποίους επιμόρφωσαν 45 εκπαιδευτές. Οι φοιτήσαντες επιμορφώθηκαν σε πλήθος γνωστικών αντικειμένων, από Ιταλικά για τον Τουρισμό μέχρι Διαμόρφωση & Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων και από Επεξεργασία κειμένου - Διαδίκτυο μέχρι Αγωγή υγείας –Πρώτες βοήθειες και Καινοτομία επιχειρηματικότητα - Διοίκηση επιχειρήσεων.

ΚΡΕΑΣ ΣΕ 329 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Με ευρεία πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση σε άπορους δημότες διατακτικών προμήθειας κρέατος για το Πάσχα. Θα χορηγηθεί χοιρινό κρέας σε 329 οικογένειες με 947 μέλη, συνολικής ποσότητας 1.640 κιλών και αξίας 5.840 ευρώ. Η επιλογή των οικογενειών θα γίνει από κοινωνικές λειτουργούς της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Το Σώμα παρέσχε έγκριση σχετικά με τους όρους προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, για την παροχή διοικητικής υποστήριξης στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίζει με εξειδικευμένο προσωπικό, που ο δεύτερος δε διαθέτει, το Δήμο Δυτικής Μάνης, σε θέματα Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Πρόνοιας, από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι 31/8/2019, συνολικής δαπάνης για το Δήμο Δυτικής Μάνης 54.000 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ

koimitirio

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η απευθείας αγορά οικοπεδικής έκτασης, όμορης και προς νότον του Δημοτικού Κοιμητηρίου Καλαμάτας, εμβαδού 273,21 τ.μ., αντί 49.000 ευρώ, κατόπιν εκτιμήσεως από πιστοποιημένη εκτιμήτρια. Η αγορά αυτή θα πραγματοποιηθεί σε εφαρμογή παλιότερης (285/2015) Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ενώ έχει γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός, που κηρύχθηκε άγονος.
Το εν λόγω οικόπεδο θα στεγάσει βοηθητικές δράσεις του Κοιμητηρίου και θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του Κοιμητηρίου.

ΚΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ»
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

dhmokritos

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι όροι χρησιδανείου διάρκειας μέχρι 2 ετών, για την παραχώρηση χρήσης δημοτικού κτηρίου επί των οδών Παπατσώνη 4 και Μαντίκλου, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Με τον τρόπο αυτό, θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία παραρτήματος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα, καθώς κλιμάκιο Διευθυντών του Κέντρου έκρινε ότι είναι κατάλληλο το κτήριο της πρώην Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου Καλαμάτας, για την προσωρινή στέγαση των εδώ δραστηριοτήτων του «Δημόκριτου». Το εν λόγω δημοτικό κτήριο θα χρησιμοποιηθεί ως έδρα του παραρτήματος, εν όψει της υποβολής ερευνητικών προτάσεων χρηματοδότησης καινοτόμου χαρακτήρα από το «Δημόκριτο».
Η χρήση του κτηρίου αυτού θα είναι προσωρινή, μέχρι δύο έτη, έως τη μεταστέγαση του παραρτήματος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο Ζουμπούλειο Μέγαρο, αφού μεταφερθεί η Δημοτική Σχολή Χορού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η υποβολή αιτήματος στο Τμήμα Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Οικονομικών για έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης για την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
• «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» με το ποσό των 5.000,00 €, για τη διοργάνωση των Παπαφλεσσείων
• «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΪΤΟΛΟΓΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» με το ποσό των 10.000,00 €, για τη διοργάνωση του εθίμου του σαϊτοπολέμου
• «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΔΟΥΣΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», με το ποσό των 3.000,00 €, για την αναπαλαίωση - αξιοποίηση της οικίας του Νικηταρά
• «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση Κολυμβητικού Μαραθώνιου
• «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης αναβίωσης εθίμου
• «ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΑΡΜΟΝΙΑ¨», για τη διοργάνωση Χορωδιακού Φεστιβάλ
• «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς
• «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», για τη διοργάνωση ιππικών αγώνων.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ


Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ψήφισμά του, στηρίζει τον επί σειράν ετών Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτη Κουφαλάκο, διότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας καταμηνύθηκε και υποβάλλεται σε δικαστική ταλαιπωρία. Με το ίδιο ψήφισμα ζητείται από την Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η δικαστική ταλαιπωρία του κ. Κουφαλάκου.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Σε σειρά ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους των μειοψηφιών, οι Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος έδωσαν απαντήσεις. Οι ερωτήσεις αφορούσαν σε όσα διημείφθησαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, το ανασκαφικό έργο στην αρχαία Θουρία, την εκδήλωση της Φιλαρμονικής, την ανάγκη παρέμβασης στο συνοικισμό Καλύβια, την τύχη του κτηρίου που σήμερα στεγάζει τους λιμενεργάτες, την επικινδυνότητα της 4ης επαρχιακής οδού (Θουρία – Πολιανή), τον καθαρισμό στην Παραλία κ.λπ.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech