Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 11 Απριλίου 2017

Στη 12/2017 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017 και ώρα 14.00. Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων έλαβε αποφάσεις, είναι τα εξής:

 

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΟ
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ombrivn-thourias

Σε συνέχεια απόφασης του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία πραγματοποιήθηκε δέσμευση πίστωσης ποσού 2.500.000 €, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του Φ.Π.Α. και τη μεταβίβαση της πίστωσης αυτής στο Δήμο Καλαμάτας για τη χρηματοδότηση του έργου: «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών-Νέας Εισόδου στο τμήμα Θουρία έως Νέδοντα Ποταμό - Β΄ φάση», εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και ΔΕΥΑΚ για την πραγματοποίηση του έργου.
Επομένως, θα προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του δεύτερου μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου, από το Νοσοκομείο μέχρι τη διασταύρωση προς Μεσσήνη στο Ασπρόχωμα. Η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει εκείνην από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο, που βρίσκεται σε διαδικασία πραγματοποίησης από τον εγκατεστημένο εργολάβο.
Με το συμπληρωματικό προς τα ανωτέρω έργο που πραγματοποιεί η Περιφέρεια στη Νέα Είσοδο, με μελέτη της ΔΕΥΑΚ, θα θωρακισθεί αντιπλημμυρικά η δυτική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, από τη Θουρία μέχρι το Νέδοντα ποταμό.
Στο πλαίσιο του νέου έργου από το Νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα, θα κατασκευασθεί κύριος συλλεκτήρας αγωγός μήκους 982 μέτρων, με έργο εισόδου στην περιοχή του Αντικαλάμου και εκβολή στον ποταμό Άρι. Επίσης, θα κατασκευασθούν δευτερεύοντες συλλεκτήρες αγωγοί, ο πρώτος μήκους 434 μέτρων με έργο εισόδου στον Αντικάλαμο, βορειοανατολικά του Νοσοκομείου και ο δεύτερος μήκους 244 μέτρων με έργο εισόδου βορειοανατολικά του ΤΕΙ Καλαμάτας. Επίσης, θα κατασκευασθούν 15 φρεάτια επίσκεψης σωληνωτών αγωγών και 120 φρεάτια υδροσυλλογών.
Επιπλέον, θα ανακατασκευασθούν τμήματα αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων, συνολικού μήκους 1.000 μέτρων, στις περιοχές ανατολικά του Νοσοκομείου και δυτικά του ΤΕΙ Καλαμάτας.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ

xhmeio

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου «Ανακατασκευή κτηρίου για τη στέγαση της Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας».
Σημειώνεται ότι το έργο αποπεράτωσης της ανακατασκευής του εν λόγω κτηριακού τμήματος εκτέλεσε ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνέχεια υπογραφής, από το Δήμαρχο και την τότε Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προγραμματικής σύμβασης. Ο προϋπολογισμός του έργου, που περιέλαβε οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, ανήλθε σε 108.665 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότηση προήλθε από το Υπουργείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό αποσοβήθηκε ο κίνδυνος κατάργησης της Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.
Ήδη η τοπική Χημική Υπηρεσία, η οποία είναι καίριας σημασίας για την υποστήριξη και ανάπτυξη του κλάδου των τροφίμων και ποτών στην περιοχή μας, μεταξύ άλλων, λειτουργεί σε ανακατασκευασθέν τμήμα των αποθηκών του Τελωνείου Καλαμάτας.

 

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΡΙ

anaplash-ari

Εγκρίθηκε παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών κατά 2 μήνες του έργου με τίτλο: «Ανάπλαση ανατολικής όχθης ποταμού Άρι με δημιουργία πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου», που αποτελεί μιαν από τις 6 σημαντικές παρεμβάσεις της πρώτης φάσης έργων, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο προϋπoλογισμός του ανέρχεται σε 378.425,00 € και ανάδοχος είναι η εταιρεία Alpha Delta Constructions ΑΤΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 52,03%. Θα δημιουργηθούν πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος (με φωτισμό) και θα αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος του πρωτοελλαδικού μεγάρου των Ακοβίτικων.
Φέτος το καλοκαίρι, μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και κωπηλατικοί αγώνες.

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΙΔΙΩΤΩΝ

Το Σώμα ενέκρινε μελέτη για τον καθαρισμό αυτοφυούς βλάστησης, προϋπολογισμού 49.984,40 ευρώ με το ΦΠΑ, που περιλαμβάνει και τη δυνατότητα παρέμβασης σε ιδιωτικά οικόπεδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αμελούν να τα καθαρίσουν. Εκεί θα παρεμβαίνει ο Δήμος, καθαρίζοντας το οικόπεδο και χρεώνοντας το κόστος στους ιδιοκτήτες.

 

ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

b-koskino

Εγκρίθηκε το 1ο πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής της σύμβασης (αρ. πρωτ. 13172/2017): «Λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων». Ο Δήμαρχος δήλωσε πως, επιτέλους, υπάρχει στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά την απόφαση του περασμένου Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ δίδει και τη δυνατότητα στους Δήμους για προσωρινή διαχείριση, με τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ο Δήμος Καλαμάτας στήριξε και στηρίζει την κεντρική διαχείριση, όταν διαπίστωσε ότι σε επίπεδο αλλεπάλληλων Κυβερνήσεων δεν υπήρχε άλλη πρόταση εκτός από αυτήν της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ασφαλώς, η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων έχει κόστος, αλλά πολύ μεγαλύτερο κόστος έχει η απουσία διαχείρισης, με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκαν επιχορηγήσεις προς τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Οι Φίλοι του Ταϋγέτου», για πραγματοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών δραστηριοτήτων και προς τον Ενοριακό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λαδά για εκτέλεση εργασιών συντήρησης του Ναού. Επίσης, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης προς την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας για πραγματοποίηση φεστιβάλ κουκλοθέατρου.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech