Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Τελετή για την 76η Επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας

Cannot find 2017/05/09-12024 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/05/09-12024/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Μαΐου 2017, τελετή για την 76η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα. Η μάχη αυτή δόθηκε στην Καλαμάτα και, με ιδιαίτερη ένταση, στην Παραλία.

9

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και Βρετανοί, απόγονοι των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Καλαμάτας το 1941, ενώ δεν μπόρεσαν φέτος να παραστούν βετεράνοι της Μάχης και της Ελληνικής Εκστρατείας.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ
ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ»

8

Στην τελετή, που διενεργήθηκε στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η Janet Parkin, Γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941και κόρη του Edwin Horlington, ιδρυτή της Αδελφότητας, η οποία ανέφερε τα εξής:
«Εξοχώτατε κύριε Δήμαρχε, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της Καλαμάτας, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι,
Σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941 και του Προέδρου μας, κ. Frank Gill, ο οποίος λυπάται ειλικρινά που δεν μπόρεσε, φέτος, να είναι εδώ μαζί μας, για να σας εκφράσει προσωπικώς τους χαιρετισμούς του.
Κι ένας ακόμα βετεράνος, ο Jock Watt, ήθελε να είναι μαζί μας. Ο Jock ήταν μαζί μας πέρυσι και ήταν ένας από τους βασικούς σημαιοφόρους μας. Πράγματι, όπως και ο Frank Gill, ο Jock συμμετείχε τακτικά, για πολλά χρόνια, σε αυτήν την εκδήλωση μνήμης. Αν ήταν μαζί μας σήμερα, θα ήθελε να μας πει μερικά λόγια. Επειδή όμως δεν μπόρεσε να είναι παρών, θα μιλήσει εκ μέρους του, αργότερα, ο γιος του στρατιώτη Eric Sanderson, αιχμαλώτου πολέμου.
Τόσο εγώ, όσο και η υπόλοιπη μικρή ομάδα μας, που είμαστε εδώ ως εκπρόσωποι της Αδελφότητας, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε πάλι κοντά σας, εδώ, στην Καλαμάτα, σε αυτό το Μνημείο, και συμμετέχουμε σε αυτήν την ετήσια Τελετή Μνήμης της 76ης επετείου της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941.
Μπορεί τα εβδομήντα έξι χρόνια να είναι μεγάλο διάστημα, αλλά οι μνήμες από εκείνες τις σκοτεινές ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμα πολύ ζωντανές στην μνήμη των βετεράνων που επέζησαν. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε και εμείς εκείνα τα γεγονότα και την Ελληνική Εκστρατεία 1941. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη των θυσιών, και να βεβαιωθούμε έτσι ότι δεν έγιναν μάταια. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο μεγάλη η σημασία αυτής της ετήσιας Τελετής Μνήμης, και είμαστε ευγνώμονες στο Δήμο Καλαμάτας που συνεχίζει να τη διοργανώνει. Λέμε, λοιπόν, από καρδιάς ένα Ευχαριστώ σε εσάς, κύριε Δήμαρχε και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που διοργανώσατε, γι' άλλη μια φορά, αυτή τη σημαντική εκδήλωση.
Απευθύνω τις θερμότερες ευχές μας σε όλους σας».

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ

10


Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε από τον π. Γεώργιο Στασινόπουλο, Ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και τον Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Κωτσογιάννη, στρατιωτικό ιερέα, επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ
ΒΕΤΕΡΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

12

Στη συνέχεια, ο David Sanderson, γιος του αιχμαλώτου πολέμου Eric Sanderson, διάβασε χαιρετισμό εκ μέρους του Απομάχου Jock Watt, που έλαβε μέρος στην Ελληνική Εστρατεία 1941. Το μήνυμα είχε ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,
Μου ζητήθηκε να πω δύο λόγια εκ μέρους του κ. Jock Watt, αρχηγού πληρώματος τεθωρακισμένου του 3ου Βασιλικού Συντάγματος Τεθωρακισμένων, που πολέμησε στην Ελλάδα και στη συνέχεια διέφυγε στην Κρήτη, για να βρεθεί, τελικά, πάλι, να πολεμά στην Βόρεια Αφρική, στο Τομπρούκ και το Ελ Αλαμέιν, και, από εκεί, στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο Jock μου ζήτησε να σας μεταφέρω ότι λυπάται βαθιά που δεν μπόρεσε να είναι εδώ, μαζί μας, σήμερα. Ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτόν, και να θυμηθεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και των συναδέλφων του στο στρατό, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η θυσία τόσων πολλών διασφάλισε την επιβίωση των υπολοίπων και θα πρέπει να τους θυμόμαστε πάντα».

Π. ΝΙΚΑΣ: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,
ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

14

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος, ανέφερε τα εξής:
«Πανοσιολογιώτατoι,
Κύριε εκπρόσωπε της Περιφερειακής Αρχής,
Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
Αγαπητέ κύριε Ζερβή, εσείς που συμβάλλετε πολλά χρόνια τώρα στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης - θερμά σας ευχαριστούμε,
Αγαπητοί απόγονοι των απομάχων, καλώς ήλθατε στην Καλαμάτα! Να ξέρετε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα οργανώνει και θα τιμά αυτή την εκδήλωση, μία εκδήλωση που αναφέρεται σε αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.
Πέρασαν 76 χρόνια από τη μεγάλη μάχη της Καλαμάτας, όπου αδελφωμένοι έδωσαν τον αγώνα Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Σέρβοι, Έλληνες, Κύπριοι, οι λαοί που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί η πατρίδα μας, η Ελλάδα, και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους συντάχθηκε με τις δυνάμεις εκείνες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αυτό το οποίο επέβαλε η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ένα από τα αποτελέσματα των δύο μεγάλων Παγκοσμίων Πολέμων, ιδιαίτερα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μία ευκαιρία να έλθουν οι λαοί της Ευρώπης πιο κοντά και να αποφύγουμε τις μεγάλες αιματοχυσίες του 20ού αιώνα.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών νεκρών της μάχης της Καλαμάτας! Ας είναι αιωνία η μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που αγωνίστηκαν για τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Πάντοτε θα τους θυμόμαστε, όσα χρόνια και όσες γενιές και αν περάσουν!».

«ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ»

15

Ακολούθως, ο Barry Parkin απήγγειλε από στήθους ορισμένους στίχους, από το ποίημα «Στους πεσόντες...», που έχει γράψει ο Λόρενς (Ρόμπερτ) Μπίνιον [1869 – 1943], που σε μετάφραση του Νίκου Ζερβή στην ελληνική έχουν ως εξής:
«Δεν θα γεράσουν
Όπως θα γεράσουμε εμείς, οι παραλειπόμενοι.
Η ηλικία δεν θα τους κουράσει
Ούτε τα χρόνια θα τους καταδικάσουν
Με τη δύση του ήλιου και το ξημέρωμα
Θα τους θυμόμαστε».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους Έλληνες επισήμους, καθώς επίσης και από τους εκπροσώπους των Βρετανών.
Κατόπιν, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

28


Τέλος, ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδος από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα από την 120 ΠΕΑ.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech