Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ευκαιρίες και χαμόγελα στον «Κήπο της Λυσούς» στην Καλαμάτα

Cannot find 2017/05/25-12146 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/05/25-12146/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλούτζα, στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Τετάρτης 24 Μαΐου 2017, αναφέρεται εκτενώς σε προσπάθεια, που εκτυλίσσεται στην Καλαμάτα και τη Μάνη, με σκοπό να αποκτήσουν επαγγελματική εκπαίδευση νέοι με νοητική υστέρηση και ελαφρά αναπηρία. Η πρωτοβουλία, την οποία έχει αγκαλιάσει και υποστηρίζει εμπράκτως ο Δήμος Καλαμάτας, ανήκει στην κοινωφελή εταιρεία «Ο Κήπος της Λυσούς», τα δε αγροτικά προϊόντα που παράγουν οι εκπαιδευόμενοι πωλούνται στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, σε χώρο που έχει δωρεάν παραχωρήσει ο Δήμος.

Ο Δήμος Καλαμάτας, πέραν της εξακολούθησης παροχής βοήθειας όσον αφορά στη συγκεκριμένη προσπάθεια, θα διευρύνει την υποστήριξή του προς συνανθρώπους μας με αναπηρίες, μέσω του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ, που θα παρέχει υπηρεσίες ηµερήσιας φροντίδας και παραµονής σε άτοµα µε αναπηρίες. Οι υπηρεσίες αυτές θα περιλαµβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δηµιουργική απασχόληση των ΑμεΑ και δραστηριότητες κοινωνικοποίησής τους, καθώς και την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης, γνώσεων και δεξιοτήτων σε διάφορες θεματικές κατηγορίες (Κηπουρικής, Ζαχαροπλαστικής, Εικαστικών, Κοπτικής – Ραπτικής, Αργυροχρυσοχοΐας, Μεταλλοτεχνίας, κ.λπ.).

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» έχει ως εξής:
«Την απόλυτη ικανοποίηση να βλέπεις τους κόπους σου να ανταμείβονται. Και μια επένδυση για το μέλλον. Αυτά προσφέρει σε 15 Μεσσήνιους νέους με νοητική υστέρηση και ελαφρά αναπηρία το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη βιολογική καλλιέργεια της κοινωφελούς εταιρείας «Ο Κήπος της Λυσούς», που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Βαλτράουτ Σπέρλιχ και την Εύα-Μαρία Λανγκ, με κύρια χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Ηρακλής, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν.
Το πρόγραμμα αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση νέων με νοητική υστέρηση στη βιολογική καλλιέργεια, υπό την καθοδήγηση γεωπόνων, κηπουρών και κοινωνικού λειτουργού. Δύο εκπαιδευτικά φυτώρια σε Καλαμάτα και Μάνη, στα οποία 15 νέοι ηλικίας από 18 έως και 42 ετών μαθαίνουν να καλλιεργούν με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, θα μπορούν να απασχοληθούν σε φυτώρια και σε άλλες κηπουρικές εργασίες.
«Ο κήπος πήρε το όνομα LYSO από τον εκδοτικό μας οίκο που βρισκόταν υπό ανάπτυξη όταν ξέσπασε η κρίση. Αποφασίσαμε, αντί να εκδίδουμε βιβλία για την αρχαιότητα στην Ελλάδα, να επενδύσουμε στο μέλλον της χώρας», σημειώνει η δρ Σπέρλιχ. Οπως εξηγεί στην «Κ», «στην Ελλάδα μετά το σχολείο δεν υπάρχει τίποτε γι' αυτά τα παιδιά. Δεν έχουν τι να κάνουν».
Αρχικά βρέθηκαν οι χώροι. Όπως είπε στην «Κ» η κ. Ελευθερία Ξαγοράρη, γεωπόνος της ομάδας Κήπου και υπεύθυνη του σχεδιασμού του προγράμματος, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» παραχώρησε για τους σκοπούς του προγράμματος ένα αχρησιμοποίητο θερμοκήπιο 420 τ.μ. στην Καλαμάτα, ενώ στη Μάνη το θερμοκήπιο παραχωρήθηκε από ιδιώτη. Εν συνεχεία εντοπίστηκαν οι νέοι εκπαιδευόμενοι, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Καλαμάτας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας «Η Υπομονή» και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλαμάτας. Αποκαταστάθηκαν τα θερμοκήπια, αγοράστηκαν τα εργαλεία, φτιάχτηκαν τα παρτέρια, και τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησαν τα μαθήματα.
Τα προϊόντα του «Κήπου της Λυσούς» διατίθενται στην τοπική αγορά. Άλλωστε το πρόγραμμα έχει την ένθερμη υποστήριξη και του Δήμου Καλαμάτας. Κάθε Σάββατο, στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, ομάδα των νέων «κηπουρών» βιώνει τη διαδικασία της πώλησης των προϊόντων. Τα έσοδα διατίθενται για τις δικές τους ανάγκες. «Τους ρωτήσαμε τι θέλουν να κάνουν με τα χρήματα αυτά. Μας είπαν ότι θέλουν να πάνε μία εκδρομή», επισημαίνει η κ. Ξαγοράρη. «Οι νέοι είναι πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Και έχουν ξετρελαθεί με τη λαϊκή αγορά. Θέλουν όλοι να συμμετέχουν», σημειώνει και προσθέτει: «Ο περισσότερος κόσμος έχει άγνοια και δεν ξέρει πώς να φερθεί στα άτομα με νοητική υστέρηση. Όμως όταν καταλάβεις ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν δεύτερη σκέψη, και τους μιλήσεις όπως μιλάς στον οποιοδήποτε, αυτό λειτουργεί. Έτσι ανοίγει ο δρόμος στην επικοινωνία».
«Αυτή η εργασία με ευχαριστεί», αναφέρει ο Πολυχρόνης, μέλος της ομάδας των νέων κηπουρών. «Τώρα περιμένω κάθε απόγευμα με χαρά την επόμενη μέρα που θα δουλέψω ξανά στα θερμοκήπια. Και το βράδυ πάω χαρούμενος για ύπνο γιατί πέρασα μια όμορφη μέρα».

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΡΩΝ

Η λίστα αναμονής για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμεί επιπλέον 30 νέους, που σημαίνει ότι ο κήπος... επείγεται να μεγαλώσει. Σύμφωνα με την κ. Σπέρλιχ, αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα του προγράμματος είναι ότι οι πόροι του δεν επαρκούν για να καλύψουν όλη τη ζήτηση. Για την εκπαίδευση των παιδιών απασχολούνται επί πληρωμή οκτώ άτομα, και εάν ενταχθούν και τα 30 παιδιά που είναι σε αναμονή, θα χρειαστεί το πρόγραμμα να απασχολήσει επιπλέον γεωπόνους- δασκάλους.
Η έλλειψη πόρων έχει «καθηλώσει» στο τελωνείο και ένα όχημα οκτώ θέσεων, δωρεά ιδρυμάτων και ιδιωτών από τη Γερμανία, για τη μετακίνηση των εκπαιδευομένων από και προς τα θερμοκήπια, για την οποία τώρα το πρόγραμμα μισθώνει ταξί με κόστος που φτάνει τις 2.000 ευρώ τον μήνα. Για να εκτελωνιστεί το όχημα-δωρεά, απαιτούνται 20.000 ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με την κ. Σπέρλιχ, η εταιρεία δεν είναι σε θέση να διαθέσει».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα συμβάλει για τον εκτελωνισμό του οχήματος.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech