Τιμή στο ηρωικό 9ο Σύνταγμα Πεζικού που εδρεύει στην Καλαμάτα

Cannot find 2017/06/26-12367 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/06/26-12367/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Τελετή μνήμης και τιμής για την προσφορά του 9ου Συντάγματος Πεζικού στους Εθνικούς Αγώνες, κατά την οποία διατρανώθηκε η βούληση όλων των Μεσσηνίων να εξακολουθήσει τη λειτουργία της αυτή η ιστορική μονάδα του Ελληνικού Στρατού στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα (νεότερο) της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στο χώρο της ανασυσταθείσας πύλης του ιστορικού στρατοπέδου Παπαφλέσσα (συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Ιλάρχου Κουρκουτά).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος προέστη του τρισαγίου για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων κατά τους Εθνικούς Αγώνες αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του 9ου Συντάγματος Πεζικού, καθώς και των τεθνεώτων σε ειρηνική περίοδο στελεχών και οπλιτών της μονάδας.

Π. ΝΙΚΑΣ: «ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ»

DSCN0031 Medium

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας απηύθυνε χαιρετισμό, στο πλαίσιο του οποίου ανέφερε τα εξής:
«Ειλικρινά σας ευχαριστώ, γιατί παρευρίσκεσθε σε αυτή την κατεξοχήν πατριωτική εκδήλωση τιμής, μνήμης και ευγνωμοσύνης για τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του 9ου Συντάγματος Πεζικού, που θυσιάσθηκαν ή τραυματίστηκαν ή αγωνίσθηκαν υπέρ της πατρίδος κατά τους Εθνικούς Αγώνες.
Ως Δήμος Καλαμάτας, πράξαμε το ελάχιστο καθήκον μας με την ανασύσταση της βόρειας πύλης του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, εντός του οποίου λειτουργούσε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού για 100 σχεδόν χρόνια, με τη μεταφορά και την προβολή της προτομής του ηρωικού Διοικητή του, Βενετσάνου Κετσέα και με τη σμίλευση της ιστορίας του 9ου Συντάγματος σε μαρμάρινες επιφάνειες.
Ο χώρος βορειανατολικά αυτής της πύλης προσφέρεται από το Δήμο για τη χωροθέτηση προτομών ηρωικώς πεσόντων στους Εθνικούς Αγώνες ή μνημείων με πατριωτική και εθνική αναφορά. Και όλα αυτά, για να περνά από ΄δώ ο επισκέπτης, να διαβάζει την ιστορία του ηρωικού Συντάγματος, την ιστορία που έγραψε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, να θυμάται τους χιλιάδες Μεσσήνιους νεκρούς των Εθνικών Αγώνων - μόνο στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, όπως με πληροφόρησε ο κ. Μπουλούκος, 423 Μεσσήνιοι έπεσαν υπέρ πατρίδος - οι οποίοι έπεσαν κάτω από τη σημαία του 9ου Συντάγματος ή άλλων στρατιωτικών σχημάτων.

«ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ
ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ»

Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και την πατριωτική στάση των Μεσσηνίων διαχρονικά, γι' αυτό ακόμα και η σκέψη ή η ρητορεία και, πολύ περισσότερο, ο σχεδιασμός για την κατάργησή του αποτελούν προσβολή για όλους εμάς, το Μεσσηνιακό λαό και την ιστορία του.
Κλείνοντας, εκφράζω ως Δήμαρχος Καλαμάτας την ευγνωμοσύνη μου για όλους, όσοι με το λόγο και την πράξη αγωνίζονται για τη συνέχιση της λειτουργίας του 9ου Συντάγματος Πεζικού: τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και παριστάμενο Γιάννη Λαμπρόπουλο, τους Βουλευτές μας, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και την Εκκλησία μας, το σύνολο των Αυτοδιοικητικών, Δημάρχων, της Αντιπεριφερειάρχου, όλων των στελεχών της Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων του Νομού, που αγωνίζονται γι' αυτό το μεγάλο σκοπό.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας».

Η ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ

DSCN0046 Medium

Η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη απηύθυνε χαιρετισμό, στο πλαίσιο του οποίου επαίνεσε και συνεχάρη το Δήμο Καλαμάτας για την ανασύσταση της πύλης και την καταγραφή της ιστορίας του 9ου ΣΠ σε μαρμάρινες πλάκες. Επίσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μία καλή ευκαιρία σήμερα να επιβεβαιώσουμε, όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, αλλά και όλοι οι Μεσσήνιοι και όλοι οι Πελοποννήσιοι - και οφείλω αυτό να το πω - την απόφασή μας να δράσουμε και να υπηρετήσουμε κάθε προσπάθεια διατήρησης αυτού του Συντάγματος, στη νέα του θέση και να αντιτιθέμεθα σε κάθε σκέψη αναστολής της λειτουργίας του ή κατάργησής του, όταν μάλιστα είναι προφανές - από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα – ότι δεν συνδέεται με καμία σοβαρή επιχειρηματολογία μία τέτοια κίνηση».

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ

DSCN0052 Medium

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας απηύθυνε χαιρετισμό και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης και απόδοσης τιμής προς τους προγόνους μας, που έκαναν το καθήκον τους έναντι της πατρίδος, περνώντας στο ηρώον, στο πάνθεον της Ελληνικής Ιστορίας. Προσέθεσε δε τα εξής: «Είμαι με συναισθήματα μεγάλης ευγνωμοσύνης εδώ, γιατί ήρθαμε να τιμήσουμε αυτό που οι Μεσσήνιοι ζήσαμε και ήταν το «μαζί», γιατί μαζί πολέμησαν οι πρόγονοι και δε χωρίσανε ποτέ.
Κατά συνέπεια, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, Σεβασμιώτατε, σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να κρατηθεί αυτό το Σύνταγμα, θέλω να μας θεωρείτε αλληλέγγυους, γιατί κάποτε ρώτησαν τον Αγησίλαο μέχρι πού φθάνουν τα όρια της Σπάρτης και είπε ότι φθάνουν μέχρι εκεί που φθάνει το δόρυ μας».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

DSCN0057 Medium

Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Καλαμάτας, τον Παναγιώτη Νίκα, για το συμβολισμό αυτής της μέρας κι αυτής της πράξης (...) Ο συμβολισμός έχει τη μεγάλη του αξία, ειδικά σήμερα που οι αξίες καταρρέουν και πρέπει όλοι να βρούμε μία αφορμή να ξαναθυμηθούμε.
Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να είμαστε εδώ μπροστά, σε ένα μνημείο που ενώνει τη Μεσσηνία, ενώνει όλους μας. (...)
Κύριε Δήμαρχε, Σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι, είμαστε εδώ για να φωνάξουμε μία ακόμα φορά ότι το στρατόπεδο είναι της Μεσσηνίας και πρέπει να υπάρχει για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα. Το έχουμε γράψει με αποφάσεις, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους και πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία σήμερα να το ξαναπούμε: το στρατόπεδο ανήκει στη Μεσσηνία, ανήκει στην Καλαμάτα. Θερμά συγχαρητήρια».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Ο Αντιδημάρχος Μεσσήνης Χρήστος Καρύδης, ως εκπρόσωπος του Δήμου Μεσσήνης και του Δημάρχου Γεωργίου Τσώνη, συνεχάρη το Δήμο Καλαμάτας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, «μιας γιορτής μνήμης και τιμής στην προσφορά αίματος και ζωής των ηρώων του 9ου Συντάγματος Πεζικού κατά τους Εθνικούς Αγώνες και ιδιαίτερα τη δράση τους στο Αλβανικό Μέτωπο». Εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του σε προσωπικό επίπεδο, μπροστά στην ανασυσταθείσα πύλη του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, έχοντας υπηρετήσει σ' αυτό.
Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Γεώργιος Κομπότης έδωσε, εκ μέρους του Δημάρχου Γιάννη Μαραμπέα, του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης και των Μανιατών, θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας.
Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΙΟ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ

DSCN0074 Medium

Ακολούθησε ομιλία από τον δόκτορα Μάριο Αθανασόπουλο, ιστορικό, την οποίαν μπορείτε να δείτε εδώ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ
ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

DSCN0094 Medium

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας, στην οποίαν απεικονίζονται συνοπτικά η ιστορία και η πολεμική δράση του 9ου Συντάγματος Πεζικού, του οποίου ο ιστορικός δεσμός με τη Μεσσηνία ξεκινά το 1897 και συνεχίζεται έως σήμερα.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνους κατέθεσαν:
1. Ο Διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Αναστάσιος Κολέζας
2. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας
3. Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτριος Κουκούτσης
4. Η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη
5. Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας
6. Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης
7. Ο Αντιδήμαρχος Μεσσήνης Χρήστος Καρύδης
8. Ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Γεώργιος Κομπότης
9. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Μεσσηνίας Χρήστος Μπαρακόπουλος

10. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Δέδες
11. Ο Αριστόδημος Μπουλούκος, Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Μεσσηνίας 1940-1941.
Επισημαίνεται ότι παρέστη και ο Δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος.
Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Σημειώνεται ότι την τελετή κάλυψε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud