Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 29 Ιουνίου 2017

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε στην 19η/2017 συνεδρίασή του, την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 και έλαβε αποφάσεις επί διαφόρων θεμάτων, τα κυριότερα των οποίων είναι τα εξής:

 

«ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ»
ΣΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

leuki-nuxta

Η «Λευκή Νύχτα» θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου 2017, ύστερα από συνεννόηση και επίσημο έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι για οργανωτικά θέματα θα γίνει σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν, εκτός από τους εμπόρους, οι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, οι εκπρόσωποι των πολυκαταστημάτων, διότι η «Λευκή Νύχτα» δεν είναι μόνο για τους εμπόρους, αλλά για καθέναν που δραστηριοποιείται στην πόλη της Καλαμάτας. Αυτή στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση όλων, μαζί με την ψυχαγωγία των πολιτών, οι οποίοι θα έρθουν στην πόλη της Καλαμάτας από την ευρύτερη περιοχή. Θα γίνει πολύ μεγάλη διαφήμιση, ώστε να κατέβουν χιλιάδες κόσμου στην πόλη της Καλαμάτας.

 

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ
ΟΔΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

sxediagramma-paidikos-stathmos

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε την έγκρισή του σχετικά με μελέτη με τίτλο «Ανέγερση κτιρίου Παιδικού Σταθμού Καλαμάτας στο Ο.Τ. 121 επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου» και έγκριση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020», Άξονας προτεραιότητας 2Β ¨Υποδομές Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού¨, της πρόσκλησης με Α/Α ΟΠΣ 2083/4-4-2017 με τίτλο «Αναβάθμιση των υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης».

Η ανέγερση θα γίνει σε κρατικό οικόπεδο. Πρόκειται για μία περιοχή που αναπτύσσεται και συγκεντρώνει πληθυσμό, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλες οι ανάγκες. Πρόπερσι ολοκληρώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου Νηπιαγωγείου, του 3ου, που ήδη λειτουργεί στην ίδια οδό και απέναντι από αυτό, προς βορράν, υπάρχει προγραμματισμός για την κατασκευή του Παιδικού Σταθμού. Αυτός θα ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 730,90 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και Σοφοκλέους. Το κτήριο θα είναι ισόγειο, επιφανείας 292,15 τετρ. μέτρων, με μία κύρια είσοδο επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και μία βοηθητική στο βόρειο αύλειο χώρο του Σταθμού. Το κτήριο θα περιλαμβάνει χώρους υποδοχής και διοίκησης, χώρους νηπίων με τρεις αίθουσες και χώρους βοηθητικών υπηρεσιών. Προβλέπεται να μπορεί να φιλοξενεί 72 νήπια. Η κύρια αυλή τοποθετείται στη νότια πλευρά του οικοπέδου, ενώ στη βόρεια πλευρά θα διαμορφωθεί στεγασμένος χώρος για τη δημιουργία σκιασμένου χώρου και στάσης παιχνιδιού. Στην κύρια αυλή θα δημιουργηθεί και παιδική χαρά.

 

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΑΧΗ

Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου έχει ολοκληρώσει την εισήγησή της για την πραγματοποίηση μονοδρομήσεων σε ορισμένους δρόμους της Ράχης, αυτών των στενών δρόμων όπου δημιουργείται πρόβλημα όταν συναντιούνται αυτοκίνητα. Κρίθηκε, όμως, ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή και των κατοίκων, διότι ασφαλώς θα υπάρξουν ζητήματα με τις μονοδρομήσεις, ώστε με βεβαιότητα να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και με τη συναίνεση των κατοίκων. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έλθει το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης, εντασσόμενο στην ημερήσια διάταξη.

 

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η Δημοτική Αρχή, επειδή υπάρχουν αιτήματα από διάφορες εταιρείες, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης για 7 σημεία, στα οποία θα είναι δυνατόν να εγκατασταθούν κοινόχρηστα ποδήλατα. Η διαχείριση των ποδηλάτων θα γίνεται από εταιρεία, με το σύστημα των καρτών, δηλαδή τα ποδήλατα θα είναι ενοικιαζόμενα.
Η πόλη της Καλαμάτας είναι μία επίπεδη πόλη και προσφέρεται για τη χρήση του ποδηλάτου. Εκτός από τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο, που θα εκσυγχρονισθεί, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία κατασκευής του μεγάλου δυτικού ποδηλατόδρομου από το κέντρο μέχρι τη μαρίνα και το λιμάνι.
Στη συνέχεια, θα γίνει ο ποδηλατόδρομος από τη Νέδοντος προς την οδό Πλαστήρα και προς το ποτάμι του Άρι, όπου ήδη έχει κατασκευασθεί παραποτάμιος ποδηλατόδρομος μήκους ενός χιλιομέτρου.
Οι θέσεις στις οποίες είναι δυνατόν να τοποθετηθούν ενοικιαζόμενα ποδήλατα είναι οι εξής:

  • Νότια της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη
  • Πλησίον της κεντρικής εισόδου του κλειστού γυμναστηρίου «Τέντα», για την εξυπηρέτηση και των αναγκών των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • στο νότιο τμήμα της οδού 23ης Μαρτίου, έναντι της ομώνυμης πλατείας
  • στην Πλατεία Δημαρχείου έναντι του ιστορικού Δημαρχείου
  • σε κατάλληλο χώρο στο δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους, νοτίως της οδού Ξενοφώντος
  • σε κατάλληλο χώρο στη χερσαία ζώνη λιμένα και στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Ναυαρίνου
  • σε χώρο νοτίως της πλατείας Ιερού Ναού Αναστάσεως, στο νότιο πεζοδρόμιο της οδού Ναυαρίνου.

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΕΝΟ
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε θετική γνωμοδότηση για την κυκλοφορία τουριστικού τρένου και ενέκρινε τη βατότητα συγκεκριμένης διαδρομής, στην οποία αναφέρεται αίτηση επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας επιλέγεται βάσει της χρονολογίας κατάθεσης της αίτησης και δεν υπάρχει άλλο κριτήριο από το νόμο. Η σχετική άδεια δίνεται από τον ΕΟΤ.
Αφετηρία και τέρμα θα είναι η συμβολή των οδών Αρτέμιδος και Νικολάου Πλαστήρα και το τουριστικό τρένο θα ακολουθεί τη διαδρομή: Αφετηρία – Αρτέμιδος – Νέδοντος – Σαλαμίνος – Ψαρών – Αναλήψεως – Τσαμαδού – Ναυαρίνου – Ξενοδοχείο Filοxenia, αναστροφή και επιστροφή μέσω των οδών: Ναυαρίνου – Τσαμαδού – Αναλήψεως – Ύδρας – Ευαγγελιστρίας – Αφετηρία.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Α. Εγκρίθηκε η διάθεση των παρακάτω πιστώσεων για την εγκεκριμένη, με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ» για τη διοργάνωση της γιορτής της Πατάτας
II. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ» για τη διοργάνωση της Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου
III. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ¨» για τη διοργάνωση της ετήσιας Γιορτής Περιβάλλοντος
IV. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΓΑΣ» για την πραγματοποίηση της Επετείου της Μάχης της Βέργας
V. «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΔΑΙΩΝ ¨ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΛΑΔΑΣ¨» για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
VI. «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ ¨Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ¨» για την πραγματοποίηση μουσικοχορευτικής παράστασης
VII. «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΟΥΡΙΑΣ» για τη διοργάνωση εκδήλωσης
VIII. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΙΟΣ» για τη διοργάνωση της γιορτής του Αγρότη και της Αγρότισσας
IX. «ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΑΡΜΟΝΙΑ¨» για τη συμμετοχή της σε συναυλία
X. «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨» για τη συμμετοχή του Σκακιστικού Τμήματος στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας
Β. Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων και η διάθεση των αντίστοιχων πιστώσεων:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΙΪΚΩΝ» για τη διοργάνωση εκδήλωσης
II. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗΣ ¨ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΓΡΕΣ¨» για τη διοργάνωση εκδήλωσης
III. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ¨ΜΑΝΤΙΝΑΙΟΙ¨» για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
IV. «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ - ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΟΙ ΑΜΦΕΙΕΙΣ¨» για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
V. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ ¨Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ¨» για τη διοργάνωση εκδήλωσης
VI. «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΛΟΥ ¨Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ¨» για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
VII. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΟΡΟΥ "JUST DANCE"» για τη διοργάνωση χορευτικού camp.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
ΜΕ ΚΡΗΤΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ

Με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητεί – μετά τη βλάβη του σκάφους «Βιτσέντζος Κορνάρος» - να δρομολογηθεί νέο, σύγχρονο και ασφαλές καράβι για την Κρήτη, κάτι που είναι αίτημα και των Δημάρχων Κισσάμου και Κυθήρων.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αναπτύχθηκαν ερωτήσεις για τις διαγραμμίσεις, για τη δυσοσμία στο Ασπρόχωμα, για την επάρκεια νερού κ.λπ.

diagrammiseis

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι, όσον αφορά στις διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών, αυτές καλύπτονται από τα λάστιχα αυτοκινήτων και το αποτύπωμα που αυτά αφήνουν. Εκπονείται αυτή τη στιγμή μελέτη για την κατασκευή διαβάσεων πεζών, εμβαδού 500 τετραγωνικών μέτρων, από κυβόλιθους. Επίσης, υπάρχει και ένα ποσό που έχει διατεθεί για μία άμεση εργολαβία διαγραμμίσεων.

Για τη δυσοσμία στο Ασπρόχωμα, ο Δήμαρχος είπε ότι αυτή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην απόρριψη στα κανάλια αποβλήτων από βυτιοφόρα. Χρειάζεται περισσότερος έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές. Ο Δήμος δεν έχει τον μηχανισμό για να ελέγξει το ζήτημα.
Αναφορικά με την επάρκεια νερού, ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ έχει γίνει σχετική σύσκεψη. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν οικονομία στο νερό, ενώ γίνονται συνεχείς έλεγχοι, διότι διάφοροι ασυνείδητοι χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους και κλέβουν νερό για να ποτίζουν χωράφια κ.λπ.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud