Το σκεπτικό για την απονομή του Βραβείου Πολυδούρη στη Χρυσούλα Παπακυριάκου

Το Βραβείο Ποίησης έτους 2018 στη μνήμη της Μαρίας Πολυδούρη απονέμεται, σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας επιτροπής, στη Χρυσούλα Παπακυριάκου, φιλόλογο, για την ποιητική συλλογή «των γραμμάτων», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Παρασκήνιο», σειρά «Λίθυρον». Η επίδοση του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στην εκδήλωση «Ι΄ Πολυδούρεια», αύριο Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.00. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και είναι αφιερωμένη στο Γιώργο Τσαγκάρη και στη Ζωή Καρέλλη.

Τη διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.
Το σκεπτικό της επιτροπής, που υπογράφουν τα μέλη της Άγγελος Λάππας, φιλόλογος, Πρόεδρος Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, Βασίλειος Μπαζάνης, εκπρόσωπος Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Αντωνία Παυλάκου, φιλόλογος, εκπρόσωπος ΚΕ «Φάρις» Δήμου Καλαμάτας και Ελένη Κοφτερού, ποιήτρια, εκπρόσωπος ΚΕ «Φάρις» Δήμου Καλαμάτας, έχει ως εξής:
«Η Επιτροπή μετά την ανταλλαγή απόψεων, αποφάσισε ομόφωνα ν' αποδώσει το βραβείο ποίησης «Μ. Πολυδούρη» στην Χρυσούλα Παπακυριάκου, στη πρώτη συλλογή της με τον τίτλο «Των γραμμάτων», από τις εκδόσεις «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» σειρά λίθυρον, η οποία ξεχωρίζει για την ευρηματικότητα στη σύλληψη και τη μετουσίωση σε ποιητικό λόγο του ενθουσιασμού, της απορίας, της αναζήτησης και του συναισθήματος.
Ο πυκνός, καίριος, υπαινικτικός λόγος, τα γοητευτικά εκφραστικά μέσα και το εύρος της θεματολογίας της αναδεικνύουν τον ψίθυρο των μικρών πραγμάτων. Ο λόγος της έχει ρυθμό και λιτότητα, χαρακτηριστικά μιας γνήσιας ποιητικής γραφής όπου κυριαρχεί ο συμβολισμός και η αλληγορία.
Η ποιήτρια εστιάζει στους φόβους και τους δαίμονές της, εγκιβωτίζοντας νησίδες παιδικής μνήμης και προσφέροντας στον αναγνώστη ένα έξοχο ποιητικό αποτέλεσμα. Γράφει για το πένθος και την τραγικότητά του χωρίς να διολισθαίνει ούτε στιγμή στον μελοδραματισμό.

Συνθέτει εικόνες ιδιαίτερης αισθητικής, εξαιρετικές σε σύλληψη, οι οποίες με την καθαρότητά τους βοηθάνε τον αναγνώστη να βυθιστεί άκοπα ώς το «σημαινόμενό» τους.
Η αγάπη της για την λογοτεχνία και οι αγαπημένοι της ποιητές και συγγραφείς σαλεύουν μέσα στο ποίημα. Αν και είναι αναγνωρίσιμες οι επιρροές από τον Καβάφη, τη Δημουλά και την Αργυροπούλου, η Παπακυριάκου πετυχαίνει να δημιουργήσει και να υποστηρίξει το δικό της προσωπικό ύφος»

vivlio-poihshs.jpg

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud