Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7
Το 1974, 43 χρόνια πριν, η εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας οδήγησε σε κατάληψη του 36,2 % της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επέφερε βίαιο εκτοπισμό περίπου 180.000 Ελληνοκυπρίων από τις εστίες τους και οι πολεμικές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και πολλές εκατοντάδες αγνοούμενους, ορισμένοι εκ των οποίων από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 και ώρα 10.00 π.μ., ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Ιερό Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους, που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τελετή στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (Διοικητήριο), στην οποία αναγνώσθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από Κληρικό και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα», παρόντος του Πρέσβη της Κύπρου, Κυριάκου Κενεβέζου.
Π. ΝΙΚΑΣ: «ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
Αμέσως μετά την αναπομπή ευχής για τους αγνοουμένους από κληρικό, ο Δήμαρχος χαιρέτισε «την παρουσία του αξιοτίμου Πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πόλη μας, που αποδεικνύει τη διαρκή ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τους Μεσσήνιους, τους Καλαματιανούς, τους Ελλαδίτες, οι οποίοι έπεσαν ηρωικώς για την ελευθερία της Κύπρου και για τους αγνοουμένους μας.
Να σας συγχαρώ, επίσης, κύριε Πρέσβη για τα σπουδαία επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ενότητα στο εσωτερικό της Κύπρου και για τις κατακτήσεις στο διεθνές επίπεδο, το σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τον οποίον έχετε επιβάλει, που αποτελεί παράδειγμα για όλο τον Ελληνισμό και σημείο υπερηφάνειας για όλους μας.
Να ευχαριστήσω, επίσης, το Δήμαρχο της Αγλαντζιάς, ο οποίος είτε με τη φυσική του παρουσία, είτε με τη σκέψη του και τις επιστολές του χαιρετίζει πάντοτε αυτή την εκδήλωση και παρευρίσκεται ψυχικά, όταν δεν μπορεί διά της φυσικής του παρουσίας.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους αυτών που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Κύπρο και στους συγγενείς των αγνοουμένων, που κουβαλάνε χρόνια τώρα ένα μεγάλο σταυρό. Να είμαστε ενωμένοι, ως Έλληνες, για να μην ξαναζήσομε τέτοιες συμφορές».
Σημειώνεται ότι ο Χαράλαμπος Πετρίδης, Δήμαρχος Αγλαντζιάς, πόλης αδελφής της Καλαμάτας, απέστειλε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Αυτά τα παλληκάρια τιμούμε και μνημονεύομε σήμερα. Υποκλινόμαστε στη θυσία τους και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση και ελευθερία στην Κύπρο μας».
Ι. ΒΟΥΡΚΟΣ: «Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ
ΕΙΝΑΙ Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΦΑΡΟΣ»
Στη συνέχεια, μίλησε ο Ιωάννης Βούρκος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Nομού Μεσσηνίας «Ο Πενταδάχτυλος», ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα: «Η επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και η ειρηνική συμβίωση χωρίς ξένους στρατούς, παραμένει το ελπιδοφόρο όραμα όλων μας. Η επίτευξη αυτού του οράματος είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωικά πεσόντες, τους δολοφονηθέντες και τους αγνοούμενούς μας, των οποίων η ηρωική θυσία είναι ο φωτεινός φάρος που καθοδηγεί τα βήματά μας προς τη δικαίωση των αγώνων μας για ελευθερία».
Πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια η εκφώνηση των ονομάτων των Μεσσηνίων αγνοουμένων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην εκδήλωση στο Ηρώον τιμές απέδωσε άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού, ενώ τη μουσική κάλυψη παρέσχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.