To Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Στην 21η/2017 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 και έλαβε αποφάσεις επί 45 θεμάτων, 2 εκ των οποίων εκτός ημερησίας διατάξεως. Τα κυριότερα από τα θέματα, επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα εξής:

1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΔΙΤ

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αναπλ. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση και των κατευθύνσεων που έδωσε, συμφωνήθηκε να συντάξουν ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμος Μεσσήνης πρόταση έργων στον τομέα της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού, η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης αυτών με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί οικονομικά από το πρόγραμμα αυτό, αφού το Δημόσιο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και τη διαδικασία υλοποίησης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση από πλευράς Δήμου Καλαμάτας για την πραγματοποίηση μέσω ΣΔΙΤ των εξής έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων κυμαίνεται περί τα 22,5 εκατ. ευρώ:

Α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΧΟΛΕΙΑ

α/α

Τίτλος Έργου

Οικόπεδο που προτείνεται

Ενδεικτικός προϋπολογισμός

1

Ειδικό Επαγγ/κό Γυμνάσιο -Λύκειο

Οικόπεδο του Δήμου ανατολικά «Τέντας»

2.000.000

2

Προσθήκη κτηρίου στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Οικόπεδο και επέκταση του οικοπέδου που ήδη λειτουργεί

800.000

3

17ο Δημοτικό Σχολείο (12θεσιο)

Οικόπεδο βορείως ΚΤΕΛ

4.300.000

4

11ο Νηπιαγωγείο

Στον αύλειο χώρο του 13ου Δ.Σ

1.000.000

5

Παιδικοί σταθμοί             α)Λαιΐκων                             β)Βέργας                     γ)Θουρίας

 α) Οικόπεδο Δήμου                       β)Πάρκο Αλμυρού γ)Χώρος Δημ. Σχολείου Θουρίας

3Χ650.000=       2.000.0000

6

Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο

Οδός Λυκούργου (πρώην ΔΕΑΚ) δίπλα στο 1ο Λύκειο

250.000

7

Κλειστή αίθουσα Γυμναστικής  13ου Δημ. Σχολείου

Αύλειος χώρος 13ου  Δ.Σ

200.000

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

10.550.000€

 

Β. ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

α/α

Τίτλος έργου

Χώρος που προτείνεται

Ενδεικτικός προϋπολογισμός

1

Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας

Δημοτικό Στάδιο

5.000.000

2

Κατασκευή νέων αθλητικών εγκατ/σεων Καλαμάτας

Χώρος Λιμενικού Ταμείου

1.500.000 έως 2.000.000

3

Κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου Καλ/τας

Οικόπεδο Δήμου Ανατολικά της Τέντας

4.000.000

4

Αναβάθμιση Κολυμβητηρίου

Υφιστάμενες  εγκατ/σεις

1.000.000

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

11.500.000-12.000.000€

2. ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ 2017

lefkh-nyxta

Σε συνέχεια της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε η «Λευκή Νύχτα» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια βραδιά αφιερωμένη στο εμπόριο, με πολύ χαμηλές τιμές για το κοινό, καθώς και στη διασκέδαση, ο Δήμος Καλαμάτας θα διοργανώσει την 5η Λευκή Νύχτα το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017 προς την Κυριακή 27 του μήνα. Σε αυτή τη διοργάνωση, στο πλαίσιο της οποίας συρρεύουν στην Καλαμάτα πολλές χιλιάδες επισκεπτών από την Πελοπόννησο κι ακόμη παραπέρα, συμπράττουν με το Δήμο ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Συλλόγων Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
Κατά τη διάρκεια της «Λευκής Νύχτας» τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά μέχρι το ξημέρωμα, προσφέροντας τα είδη τους σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης μέχρι 10.000 ευρώ με το ΦΠΑ για την κάλυψη μέρους των δαπανών της εκδήλωσης. Μέρος των εξόδων αναμένεται να καλυφθεί από χορηγίες.

3. ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ
ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

stegastro-naos-koimhthriou

Από το Δημοτικό Συμβούλιο δόθηκε έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών έως 10 Αυγούστου 2017, όσον αφορά στο έργο «Κατασκευή στεγάστρου (πρόναου) Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κοιμητήριο Καλαμάτας».
Μειοδότης είναι η εταιρεία Ν. Παπουτές – Κ. Μέγγος, που προσέφερε έκπτωση 41,05%, σχετικά με έργο προϋπολογισμού 40.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Το στέγαστρο, που θα είναι έτοιμο το Δεκαπενταύγουστο, θα έχει τη μορφή τρίτοξης στοάς στην είσοδο (δυτική θύρα) του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κοιμητηρίου Καλαμάτας. Η κατασκευή έχει ως βασικό φέρον στοιχείο οπλισμένο σκυρόδεμα, με εμφανείς όψεις. Η τελική επιφάνεια του χώρου θα διαμορφωθεί με την κατασκευή σκαλοπατιών και κεκλιμένων επιπέδων πρόσβασης. Η οροφή της κατασκευής, η οποία θα είναι από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, θα επικαλυφθεί με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.

4. Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

artos-oinos-elaion

Το Σώμα ενέκρινε την οργάνωση της 6ης Έκθεσης Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων «Άρτος – Οίνος - Έλαιον» 2017, από 31 Αυγούστου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και τη διάθεση πίστωσης ποσού 7.440,00 €, με το ΦΠΑ, για την κάλυψη των εξόδων αυτής.
Η έκθεση αποτελεί επιτυχημένο θεσμό, με σκοπό την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών μας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, καθώς σ' αυτό λειτουργεί και υπαίθριο μουσείο σιδηροδρόμων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

politistika-artos-oinos-elaion

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται καθημερινά πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και δραστηριότητες που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων τα παλαιότερα χρόνια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εμπλουτίζεται με μουσικά σχήματα, παράσταση Καραγκιόζη κ.λπ., που αποτελούν πόλο έλξης του κοινού καθ' όλες τις ημέρες λειτουργίας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Οι επιχειρήσεις που παράγουν και διαθέτουν τρόφιμα, ποτά και παραδοσιακά προϊόντα μπορούν να λάβουν μέρος στην έκθεση, που θα λειτουργεί και τις 4 ημέρες από 18.00 έως 23.00. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι δυνατόν να γίνονται και πωλήσεις.
Στους εκθέτες θα διατεθεί χώρος 2,5 x 2,5 μ. με πάγκο, καρέκλα, φωτισμό και παροχή ρεύματος, αν απαιτείται. Ο χώρος θα φυλάσσεται από εταιρεία security και κατά τις ώρες μη λειτουργίας της έκθεσης.
Οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή τους στην έκθεση θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν εγκαίρως αίτηση, που παρατίθεται εδώ. Τις θέσεις εκθετών μπορεί κανείς να δει εδώ.
Πληροφορίες δίδονται από την επιχείρηση, στην οποία έχει αναθέσει ο Δήμος Καλαμάτας την οργανωτική επιμέλεια της έκθεσης: Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, τηλ. 27210 62151, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017.

5. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων:
1. «ΔΗΜΑΚΕΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ¨Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ¨», για τη διοργάνωση αγώνων
2. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
3. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΙΪΚΩΝ ¨Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ¨», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
4. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΝΙΚΩΝ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
5. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», για τη διοργάνωση ιππικών αγώνων στις 15 Αυγούστου, στο Πλατύ
6. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
7. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
8. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΑΝΙΤΩΝ ¨Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ¨», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
9. «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΤΑΛΑ ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
10. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΡΤΑ¨», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
11. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΘΟΥΡΙΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης.

6. Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Υιοθετήθηκε το αίτημα του Δήμου Μήλου, το οποίο έχει τη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ, για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, από το Μουσείο του Λούβρου όπου εκτίθεται και παρέχεται η συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας για το σκοπό αυτό.

7. ΠΡΟΤΟΜΗ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ
ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Agios-Chrysostomos-Smyrnis

Ομόφωνα εγκρίθηκε η φιλοτέχνηση της προτομής του εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και η χωροθέτηση αυτής επί της πλατείας Αναλήψεως και καθορίσθηκαν οι προδιαγραφές.
Ο Άγιος Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης μαρτύρησε το 1922 από τον τουρκικό όχλο. Η προτομή του θα συμπληρώσει το μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην πλατεία του Ιερού Ναού Αναλήψεως, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, που υπήρξε ο χώρος πρώτης εγκαταστάσεως των περίπου 4.000 Μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι έφθασαν στην Καλαμάτα.
Υπενθυμίζεται ότι δύο μέρη απαρτίζουν το μνημείο: το ένα περιγράφει τον τόπο και αναπαριστά χάρτη της Μικράς Ασίας, με μερικές μόνο από τις πόλεις που αναπτύχθηκαν εκεί, κατά τη διάρκεια της τρισχιλιετούς παρουσίας και μεγαλουργίας του Ελληνισμού ανατολικά του Αιγαίου.
Το δεύτερο τμήμα του έργου περιγράφει Μικρασιάτες, οι οποίοι απομακρύνονται από τον τόπο τους, μεταφέροντας τον πολιτισμό τους, την ορθόδοξη πίστη τους και τα λείψανα των προγόνων τους, με κατεύθυνση τον ελλαδικό χώρο.

8. ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

kdap

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η πρόσληψη ωρομίσθιου εκπαιδευτικού – καλλιτεχνικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου / σύμβαση έργου στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» σχολικού έτους 2017 – 2018, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 29 άτομα εκπαιδευτικού – καλλιτεχνικού προσωπικού που θα απασχοληθούν μέχρι 31-8-2018, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος.

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σημειώνεται ότι οι εγγραφές για τη συμμετοχή παιδιών σε ΚΔΑΠ πραγματοποιήθηκαν από 24 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2017 στο ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας. Έως σήμερα έχουν υπογραφεί 246 συμφωνητικά με ωφελούμενες, οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στις δράσεις των ΚΔΑΠ του Δήμου, ενώ από την ΕΕΤΑΑ έχει εγκριθεί η συμμετοχή ακόμη 108 παιδιών που πληρούν τα κριτήρια, αλλά δεν έλαβαν έως τώρα αξία τοποθέτησης λόγω χρηματοδότησης και αναμένεται να τη λάβουν στη β΄ κατανομή. Η συνολική δυναμικότητα είναι πάνω από 380 παιδιά.
Τα ΚΔΑΠ θα ανοίξουν στα παιδιά, πέραν του σχολικού ωραρίου, νέους ορίζοντες μέσα από τη μουσική, το χορό, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία, το θεατρικό παιχνίδι, τη γυμναστική και άλλες εξειδικευμένες δραστηριότητες, ανάλογα με τις ανάγκες.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα ΚΔΑΠ θα λειτουργήσουν στους κάτωθι σχολικούς χώρους:
1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών, Δημοτικό Σχολείο Θουρίας, και Δημοτικό Σχολείο Λαιίκων.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Εγκρίθηκαν, λοιπόν, οι προσλήψεις καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προσωπικού μέχρι 31-8-2018, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος, ως εξής:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ

Καθηγητές Φυσικής Αγωγής ΠΕ

04

Δάσκαλοι ΠΕ

11

Μουσικοί  ΠΕ

02

Καθηγητές Αγγλικών ΠΕ

02

Καθηγητές Πληροφορικής ΠΕ

02

Καθηγητές Επιστημών & Περιβάλλοντος (Φυσικοί, Χημικοί, Μαθηματικοί, Μηχ. Περιβάλλοντος, Γεωλόγοι, κ.λπ.)

04

Καθηγητές Θεατρολογίας

02

Καθηγητές  Εικαστικών

02

ΣΥΝΟΛΑ

29

Το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί από το Δήμο Καλαμάτας με μεθοδολογία (κριτήρια) ΑΣΕΠ, δηλαδή με μοριοδότηση, δεδομένου ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό προσωπικό. Για την επιλογή του προσωπικού εγκρίθηκε η σύσταση τριμελούς επιτροπής, που θα διεξαγάγει τις συνεντεύξεις.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το βοηθητικό προσωπικό κατηγορίας ΥΕ Γενικών Καθηκόντων θα προσληφθεί με διαδικασία, που θα πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη 11 ατόμων βοηθητικού προσωπικού μέχρι 31-8-2018, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος.

Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπ' αριθμ. 102/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., η οποία προβλέπει τα εξής σχετικά με τις συνδέσεις ακινήτων της Τ.Κ. Αγίου Φλώρου με το δίκτυο ακαθάρτων:
• Το κόστος σύνδεσης των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης παραμένει στα 400 ευρώ με Φ.Π.Α.
• Για την εξόφληση του ποσού είναι δυνατόν να δοθεί προκαταβολή 10% πλέον ΦΠΑ και το υπόλοιπο ποσό (90%) πλέον ΦΠΑ να καταβληθεί σε 24 μηνιαίες δόσεις
Εάν το υπόλοιπο ποσό καταβληθεί εφάπαξ, ισχύει έκπτωση 20%.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud