Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017

Στην υπ' αριθμ. 24/2017 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 14:00. Τα σημαντικότερα θέματα, που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα εξής:

 

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Απολογισμό για το έργο του έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας, δικηγόρος Γεώργιος Φερετζάκης. Μετά τον απολογισμό, έδωσε απαντήσεις σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων. Ο Δήμαρχος τόνισε το ρόλο του Συμπαραστάτη, που είναι η βοήθεια προς τον πολίτη στην αντιμετώπιση προβλημάτων με Δημοτικές Υπηρεσίες, τα οποία οφείλονται κυρίως στην ασάφεια και τις αντιφάσεις του νομοθετικού πλαισίου. Ανέφερε δε παραδείγματα ταλαιπωρίας των πολιτών εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου και ζήτησε τη βοήθεια όλων, ώστε οι πολίτες να καταφεύγουν στο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και να λαμβάνουν νομικές συμβουλές και κατευθύνσεις, για να βρίσκουν το δίκιο τους, όταν - προφανώς - έχουν δίκιο.

 

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟΥ

Μιλώντας γι' αυτό το θέμα και απαντώντας σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων, ο Δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας αγωνίζεται με πόρους μόνο από το Δημοτικό Προϋπολογισμό, για να καλύψει τις ανάγκες ενός κτηριακού συγκροτήματος που έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα, ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το έργο της ανασυγκρότησης των κτηρίων του πρώην Πολυκλαδικού δυστυχώς δε χρηματοδοτήθηκε από την Κτηριακές Υποδομές Α.Ε., ούτε εντάχθηκε στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ. Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει μέσα στο καλοκαίρι δύο εργολαβίες, πρόκειται να συμβάλει σε επισκευές με άλλες δύο και θα τοποθετήσει σε ανοιχτά γήπεδα ειδικό αντικραδασμικό και αντιολισθηρό δάπεδο.
Ο Π. Νίκας τόνισε, επίσης, ότι οι μαθητές δεν πρέπει να εξωθούνται σε καταλήψεις, γιατί τελικά αυτό αποβαίνει εις βάρος τους, ούτε να χρησιμοποιούνται διάφορα κτηριακά προβλήματα του συγκροτήματος, που πράγματι υπάρχουν, ως πρόσχημα για καταλήψεις. Άλλωστε, το κτήριο ενός σχολείου, που ασφαλώς είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του, δεν είναι η πρώτη προϋπόθεση για τη μάθηση.

 

Η ΠΥΛΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Για λόγους σεβασμού στο χώρο που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα και στον οποίο είναι αποτυπωμένη σε μαρμάρινες πλάκες η ιστορία του 9ου Συντάγματος Πεζικού και η προσφορά του στο Έθνος, ελήφθη απόφαση να απαγορευθεί η στάθμευση οχημάτων σε μήκος περίπου 40 μέτρων βόρεια και νότια της ιστορικής Πύλης.

 

ΗΜΙΦΟΡΤΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αγορά ενός ημιφορτηγού 4x4 για τις ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας (εύκολη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του Δήμου, κατασχέσεις κ.λπ.).

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Ξεπεράστηκαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα εμπόδια του θεσμικού πλαισίου και έγινε πράξη η σύνδεση των φωτοβολταϊκών στα σχολικά κτήρια του ΕΕΕΕΚ και του Μουσικού Σχολείου με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η σύνδεση θα έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, αφού τα δύο αυτά σχολικά συγκροτήματα υπάγονται στη διαδικασία του συμψηφισμού ενέργειας (net metering). Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι υπάρχει προγραμματισμός επέκτασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα Διδακτήρια και τα Δημοτικά Κτήρια που έχουν τις προϋποθέσεις.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ψηφίσθηκε η πληρωμή του εργολάβου με σοβαρή περικοπή λόγω μη εκτέλεσης εργασιών. Συνολικά, οι περικοπές έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ κατά πολύ.
Ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο ΦΟΔΣΑ ψήφισε την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και ευχήθηκε να ξεπεραστούν οι μεγάλες δυσκολίες για την προγραμματική, η οποία είναι «το πρώτο το σκαλί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακολουθούν πολύ μεγάλη ανηφόρα και πολύ μεγάλες δυσκολίες, που μόνο με συνεργασία και ενότητα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Σώμα αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Πηγαιωτών για τη Γιορτή του Κάστανου στις Πηγές, τον Οκτώβριο και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χορού Fame Dance Academy για την προσπάθεια για το ρεκόρ Guinness στον Καλαματιανό χορό.

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20.00, ενδεχομένως όμως να υπάρξει ανάγκη ενδιάμεσης σύγκλησης του Σώματος, το μεσημέρι κάποιας άλλης ημέρας.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud