Με τη δέουσα λαμπρότητα η Καλαμάτα εόρτασε την Πολιούχο και Προστάτιδά της Παναγία Υπαπαντή, στο φερώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, χθες Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026.

Χιλιάδες πιστοί από την πόλη και άλλες περιοχές της χώρας προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής και παρακολούθησαν τη λιτανεία σε κεντρικές οδούς της Καλαμάτας.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Χριστού πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικήτα Κακλαμάνη, του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού Επικρατείας Κωστή Χατζηδάκη, των πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Λαμπρόπουλου, λοιπών εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, βουλευτών καθώς και αιρετών της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, εκπρόσωποι των Δικαστικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.
Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, με την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεκίνησε η λιτάνευση της Iερής Eικόνας. Τιμές κατά τη λιτανεία απέδωσαν άγημα του Στρατού καθώς και Φιλαρμονικές.
Η Εικόνα της Παναγίας με το Χριστό λιτανεύθηκε σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών, Φάριος), με κατάληξη το Μητροπολιτικό Iερό Nαό.
Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου από το Δήμο Καλαμάτας.







