Στη μνήμη του Christian Ljunggren, μεγάλου καλλιτέχνη και φίλου της Καλαμάτας

Cannot find 2017/10/14-13112 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/10/14-13112/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Ένα εικαστικό έργο αφιερωμένο στη μνήμη του Christian Ljunggren, μεγάλου καλλιτέχνη της χορωδιακής μουσικής και φίλου της Καλαμάτας, αποκάλυψαν το βράδυ της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2017 ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας και ο Romāns Vanags, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2017.

Πριν τα αποκαλυπτήρια του καλλιτεχνικού έργου, που έχει τοποθετηθεί στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ο Δήμαρχος είπε τα εξής: «Αφιερώνουμε απόψε ένα καλλιτεχνικό έργο στη μνήμη του Christian Ljunggren, μεγάλου μαέστρου της χορωδιακής μουσικής, φίλου της Ελλάδος και της Καλαμάτας και πρωτεργάτη του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.
Ο Christian Ljunggren υπήρξε πολυμερής προσωπικότητα, που συνεδύαζε την υψηλή καλλιτεχνική ενασχόληση με την πρακτικότητα. Ήταν, επίσης, γνώστης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.
Η αγάπη του για την Ελλάδα και για τους ανθρώπους που υποφέρουν, τον οδήγησε με μια παιδική χορωδία στην Καλαμάτα, μετά τους σεισμούς του 1986, για να δώσει θάρρος και μερικές στιγμές ανάπαυλας στους Καλαματιανούς.
Πολλά χρόνια αργότερα, επανήλθε στην Καλαμάτα ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Interkultur και, μαζί με τον Πρόεδρο Γκίντερ Τιτς, έβαλε τα θεμέλια του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, προετοίμασε τη διενέργειά του για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015 και είχε το γενικό συντονισμό κατά την εξέλιξή του.
Μάλιστα, ήλθε στην Καλαμάτα και διηύθυνε τις σπουδαίες τελετές ενάρξεως και λήξεως του Φεστιβάλ τον Οκτώβριο του 2015, κατά τη διάρκεια των οποίων εντυπωσίασε το κοινό και τους χορωδούς, ενώ υπεβάλετο σε χημειοθεραπεία.
Η συνεργασία του με το Δήμο Καλαμάτας υπήρξε άψογη και τον τιμήσαμε, επιδίδοντάς του αντίγραφο της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας, μετά τη λήξη του Διαγωνισμού.
Η εκδημία του μας λύπησε πολύ, διότι χάσαμε ένα σπουδαίο φίλο και ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Στη μνήμη του αφιερώνουμε ένα εικαστικό έργο μεικτής τεχνικής, που δημιούργησε ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας. Το έργο αυτό προβάλλει την προσωπογραφία του Christian Ljunggren με αναφορά στη χορωδιακή μουσική.
Ας είναι η μνήμη του αιώνια! Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε την εκδήλωση που ο Christian Ljunggren θεμελίωσε και να μιμηθούμε το παράδειγμά του».
Κατάλληλα ομίλησε και ο Romāns Vanags, ο οποίος επί σειράν ετών είχε συνεργασθεί, στο πλαίσιο της Interkultur, με τον αείμνηστο Ljunggren και, μάλιστα, για τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2015.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια, εν μέσω χειροκροτημάτων από όσους συνεργάσθηκαν και γνώρισαν από κοντά το μεγάλο μαέστρο Christian Ljunggren.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud