Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7
Με λαμπρότητα, πλήθος κόσμου και μια παρέλαση αντιπροσωπευτική του δυναμισμού που διαθέτει η κοινωνική της ζωή, η Καλαμάτα τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Το κοινό είχε την ευκαιρία, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, να χειροκροτήσει τη μαθητιώσα νεολαία, καθώς και τα μέλη των πολιτιστικών, των τοπικών και των κοινωφελών συλλόγων και σωματείων, που παρήλασαν τιμώντας τον αγώνα των Ελλήνων του ΄40 για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας.
Επίσης, παρήλασαν τμήματα του Στρατού Ξηράς, από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας, από την 120 ΠΕΑ, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.
Την Κυβέρνηση, στον εορτασμό, που ξεκίνησε με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού και συνεχίσθηκε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου, για να ακολουθήσει η παρέλαση, εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
ΜΠΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Την παρέλαση άνοιξε η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, στην οποία συμμετέχουν νέες και νέοι, οι οποίοι μαθαίνουν μουσική στο πλαίσιο της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Επίσης, για πρώτη φορά έλαβε μέρος η νεοσυσταθείσα Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, προπορευόμενη του αντιστοίχου αντιπροσωπευτικού τμήματος του Σχολείου. Σημειώνεται ότι τη δαπάνη για τα μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής του Μουσικού Σχολείου κάλυψε ο Δήμος Καλαμάτας.
Τα δύο αυτά μουσικά σχήματα απέσπασαν θερμό χειροκρότημα απ' όσους παρακολούθησαν την παρέλαση, όπως και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, που κάλυψε μουσικά το σύνολο της εκδηλώσεως.
Μετά το πέρας της παρελάσεως, ο Υπουργός, οι λοιποί επίσημοι και ο Δήμαρχος έκαναν δηλώσεις για το νόημα της ημέρας.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής: ««Το 1940, οι πρόγονοί μας κράτησαν τις αρχές και τις αξίες του Eλληνισμού ψηλά. Αυτό είναι το δίδαγμα για εμάς σήμερα, που η Ελλάδα σέρνεται και είναι στα γόνατα. Να σκεφθούμε το '40, μέσα από δύσκολες συνθήκες, το τι κατόρθωσαν αυτοί οι άνθρωποι στα βουνά της Hπείρου. Είναι ημέρα τιμής, σήμερα, και μνήμης για τους εκατοντάδες που έπεσαν στα Αλβανικά βουνά, στη Βόρεια Ήπειρο. Τετρακόσιοι είναι οι Μεσσήνιοι, που τα κόκκαλα όλων αυτών είναι σκορπισμένα• πολλά κόκκαλα δεν τα έχουμε θάψει ακόμα. Να θυμηθούμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και να θυμηθούμε τον άνθρωπο, ο οποίος οργάνωσε την Ελλάδα το 1940, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες. Αυτός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς. Αιωνία η μνήμη όλων αυτών».