Ερευνητής του «Δημόκριτου» στο Δημαρχείο

Cannot find 2017/11/03-13251 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/11/03-13251/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Ο Αναστάσιος Μπελιάς, ερευνητής του «Δημόκριτου» στον τομέα της αστροσωματιδιακής φυσικής, ο οποίος απασχολείται στο παράρτημα Καλαμάτας αυτού του Κέντρου Ερευνών, επισκέφθηκε το Δημαρχείο και συναντήθηκε με το Δήμαρχο, σήμερα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017. Ο κ. Μπελιάς εξέφρασε εκ μέρους του «Δημόκριτου» θερμές ευχαριστίες για την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά στη λειτουργία παραρτήματος του «Δημόκριτου» στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, για τη στέγαση του οποίου έχει προσωρινά παραχωρηθεί δημοτικό κτήριο στην οδό Παπατσώνη 4. Το παράρτημα θα στεγασθεί στο δημοτικό μέγαρο Ζουμπούλειο, μετά τη μεταστέγαση της εκεί εδρεύουσας Σχολής Χορού στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Αυτή τη στιγμή, το παράρτημα του «Δημόκριτου» στην Καλαμάτα στελεχώνεται από ερευνητές (μέχρι δέκα), καθώς και από διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ
ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στη συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκε η σημασία της λειτουργίας παραρτήματος του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του «Δημόκριτου» στην Καλαμάτα, το οποίο θα συμβάλει στην προβολή της πόλης και της περιοχής της, ενώ θα αποτελέσει πόλο έλξης ερευνητών, διοργάνωσης συνεδρίων, διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στο κοινό με σεμινάρια, ημερίδες κ.λπ., καθώς και πόλο έλξης αναφορά με τις θετικές επιστήμες, όπως Μαθηματικά, Φυσική, Πληροφορική κ.ά.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι θεωρεί «την παρουσία του «Δημόκριτου» ένα από τα ευτυχέστερα γεγονότα για την περιοχή μας», επισημαίνοντας ότι ο Δήμος θα διευκολύνει και θα στηρίξει τη λειτουργία του παραρτήματος και με την παροχή χώρων για συσκέψεις (π.χ. αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Πνευματικό Κέντρο).

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΤΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΕΙΟΥ

Επίσης, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Νοεμβρίου 2017 θα εισαχθεί θέμα διάθεσης πίστωσης 300.000 ευρώ για τη διαμόρφωση χώρου στο Μέγαρο Χορού, όπου θα στεγασθεί η αντίστοιχη Δημοτική Σχολή. Με τον τρόπο αυτό, θα απελευθερωθεί το Ζουμπούλειο, ώστε να λειτουργήσει εκεί το παράρτημα του «Δημόκριτου».
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του παραρτήματος, που ο Δήμαρχος πρότεινε να συνδυασθούν με μιαν εκδήλωση, μέσω της οποίας θα προβληθεί το έργο και ο σκοπός του «Δημόκριτου», για να τα γνωρίσει το ευρύ κοινό.

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΕΤΡΙΝΑ

Ο κ. Μπελιάς ενημέρωσε το Δήμαρχο σχετικά με το πείραμα της Κορώνης, που πραγματοποιείται από το «Δημόκριτο» σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα στη Μασσαλία της Γαλλίας και στην Κατάνη της Ιταλίας, καθώς και με ινστιτούτα ανά την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Την επόμενη εβδομάδα, θα τοποθετηθούν στη βαθιά θάλασσα ανιχνευτές ακουστικών κυμάτων, βασισμένοι στα laser, με τους οποίους οι ερευνητές αισιοδοξούν να ακούσουν τα νετρίνα, σωματίδια που φθάνουν στη Γη από το Διάστημα.

Σύντομα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο χώρο του πειράματος.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι με φροντίδα του Δήμου Καλαμάτας θα συσταθεί Ομάδα Υποστήριξης του παραρτήματος του «Δημόκριτου», αποτελούμενη από επιστήμονες των θετικών επιστημών.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud