ΔΕΥΑ Καλαμάτας: Σειρά έργων και ενεργειών για την ενίσχυση της υδροδότησης του Δήμου

Τα έργα ύδρευσης και οι ενέργειες που έχουν γίνει για τη θωράκιση της περιοχής έναντι της λειψυδρίας, τέθηκαν μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της 3ης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής. Τα θέματα εκ μέρους της μειοψηφίας έθεσαν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Οικονομάκος και ο σύμβουλος της μειζ. μειοψηφίας Κωνσταντίνος Τσαπόγας, με απαντήσεις να δίνονται από τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Μιχάλη Βασιλειάδη.

Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής στο έλεγχο της αντιπολίτευσης εστίασαν στα έργα ύδρευσης για τη θωράκιση του Δήμου, με αναφορές στο νέο κεντρικό αγωγό Φ800, τη νέα δεξαμενή στον Άη Γιάννη Καρβούνη, στις ενέργειες αξιοποίησης των πηγών του Αγίου Φλώρου, στην ενίσχυση της υδρομάστευσης του Πηδήματος, στις ενισχυτικές γεωτρήσεις κ.ά.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΙΣΤΟΡΙΑ”

“Είναι τουλάχιστον άδικο να απευθύνεστε σε αυτή τη δημοτική αρχή που έχει δρομολογήσει σειρά έργων για τη θωράκιση του Δήμου συνολικά όσον αφορά την υδροδότηση. Σήμερα τα έργα ύδρευσης που έχει γνωρίσει η Καλαμάτα είναι από τα μεγαλύτερα στο Δήμο μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, απαντώντας στις αναφορές του δημοτικού συμβούλου Κ. Τσαπόγα.

“Προφανώς και δεν συγκρίνουμε τα σημερινά έργα με τα τότε, γιατί οι ανάγκες ήταν διαφορετικές, οι εποχές άλλες πολύ πιο δύσκολες, η τεχνογνωσία που έχουμε σήμερα δεν υπήρχε, οπότε είναι αδόκιμο να συγκρίνουμε τα τότε έργα με τα σημερινά. Ο κάθε Δήμαρχος και το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο έχει γράψει την δική του ιστορία στην πορεία της πόλης και όλοι μαζί, μέσα από την σκληρή τους δουλειά έχουν συντελέσει στο να θεωρείται ο Δήμος μας ένας Δήμος νοικοκυρεμένος και με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική. Είναι όμως ορθό να πούμε ότι η Καλαμάτα στις υποδομές ύδρευσης γράφει και πάλι Ιστορία.

Μετά από σχεδόν 90 χρόνια από το πρώτο μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε το 1936 επί Δημαρχίας Χρήστου Κουμάντου η μεταφορά του νερού με αγωγό Φ300 (που έχει την δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 300 m3 την ώρα) και την κατασκευή της δεξαμενής στο Κάστρο χωρητικότητας 1.800 m3. Μετά το δεύτερο μεγάλο έργο, πριν περίπου 50 χρόνια, το 1977 επί Δημαρχίας Εμμανουήλ Βέκκου με την κατασκευή του αγωγού Φ600 (που έχει την δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 1050 m3 την ώρα).

Σήμερα εκτελούνται, μεγάλα έργα ύδρευσης για να ανταποκριθούν όχι μόνο στις σημερινές ανάγκες αλλά έρχονται να θωρακίσουν το Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Με τον αγωγό μεταφοράς νερού Φ800 (που έχει την δυνατότητα μεταφοράς νερού μέχρι 2.200 m3 την ώρα) και την μεγάλη δεξαμενή που κατασκευάζεται στον Αη Γιάννη Καρβούνη χωρητικότητας 8.600 m3. Με την αντικατάσταση δεκάδων χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης στον αστικό ιστό. Και με ό,τι άλλο ως παρέμβαση απαιτείται προκειμένου να υπηρετούμε τα επικαιροποιημένα Σχέδια Ασφάλειας και Ποιότητας Νερού που διαθέτει η ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Και επαναλαμβάνω αυτά κατασκευάζονται, γιατί αυτά που σχεδιάζονται είναι εξίσου πολύ μεγάλα, και αναφέρομαι μεταξύ άλλων στα όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει με αποφάσεις μας για την αξιοποίηση των Πηγών του Αγίου Φλώρου. Οπότε ναι, η Καλαμάτα στις υποδομές ύδρευσης γράφει και πάλι Ιστορία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

ΔΕΥΑΚ: ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΤΑ 4 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος, απαντώντας σε αναφορές του Δημήτρη Οικονομάκου, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας είναι μία από τις ελάχιστες υγιείς ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα, υλοποιεί έργα τόσο μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όσο και από ιδίους πόρους. Έργα που αγγίζουν από ιδία κεφάλαια τα 4 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας αλλά και για την προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη μηδενική αύξηση τα τελευταία χρόνια στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, που μάλιστα διαθέτει από τα φθηνότερα τιμολόγια στην Ελλάδα, ενώ έχει ήδη απορροφήσει τα τελευταία χρόνια τα κόστη της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης των τιμών στα υλικά. Τέλος, όσον αφορά τις γενικότερες εξελίξεις σχετικά με τις ΔΕΥΑ, δήλωσε σύμφωνος με τις απόψεις και τις θέσεις της ΚΕΔΕ όπως προωθούνται συνολικά για όλους τους Δήμους.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ακολούθως, τόσο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, όσο και ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης, Μιχάλης Βασιλειάδης, έκαναν εκτενείς αναφορές στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα από τη ΔΕΥΑΚ προκειμένου να εξασφαλιστούν περαιτέρω υδάτινοι πόροι για την υδροδότηση της πόλης. Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς που είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2020  για την ανόρυξη 6-7 γεωτρήσεων, ανάντι του Αγίου Φλώρου, και μακριά από περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αναφέρθηκε στις διερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν προκειμένου να υπάρξει πραγματική εκτίμηση των ποσοτήτων νερού, με τη ΔΕΥΑΚ πλέον να έχει προχωρήσει σε γεωτεχνική μελέτη για την τοποθέτηση δεξαμενής στην περιοχή. Όπως εξήγησε, ο μελετητής θα κάνει διασκόπηση του εδάφους για την ακριβή θέση στην οποία θα τοποθετηθεί η δεξαμενή ύδατος, και θα ακολουθήσει υδραυλική μελέτη. Ο κ. Βασιλειάδης έκανε εκτενή αναφορά και στις ενέργειες ενίσχυσης της υδρομάστευσης του Πηδήματος που έχουν ήδη γίνει προκειμένου να εξασφαλίζονται επιπλέον κυβικά νερό.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Όπως επισημάνθηκε, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση τα τελευταία χρόνια και έχει απορροφήσει το σύνολο των αυξήσεων στην ενέργεια αλλά και τις αυξήσεις των υλικών, του εξοπλισμού και των καυσίμων που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία της.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαστραγγελόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την εγγύηση των 100 ευρώ στους νέους ενοικιαστές- ποσό που επιστρέφεται με την λήξη της μίσθωσης- αυτό αφορά μόνο τους νέους και όχι τους παλιούς ενοικιαστές. Η διευκρίνιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς παρατηρήθηκαν ορισμένα προβλήματα κατά τη μετάβαση της ΔΕΥΑΚ σε νέο λογισμικό πρόγραμμα, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν.

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud