Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Συμμετοχή της Καλαμάτας στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του δικτύου των 100 Ευρωπαϊκών Πόλεων της Αποστολής για την Κλιματική Ουδετερότητα στην Βαλένθια

Στη Βαλένθια της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως και 27 Ιουνίου 2024, ένα σύνολο εκδηλώσεων με επίκεντρο το 3ο Ετήσιο Συνέδριο του δικτύου των 100 Ευρωπαϊκών Πόλεων της Αποστολής για την Κλιματική Ουδετερότητα, στο οποίο συμμετέχει και η Καλαμάτα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Πόλεων της Αποστολής, όπου την Καλαμάτα και τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, εκπροσώπησε ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα υλοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου, Νίκος Μπασακίδης.

Παράλληλα υπήρξαν και θεματικές συνεδρίες στις οποίες παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και οργανώθηκαν από άλλα δίκτυα πόλεων όπως, το Σύμφωνο των Δημάρχων, το δίκτυο των πόλεων για την Ενέργεια ( Energy Cities) και το CIVITAS, μέλος των οποίων είναι και ο Δήμος Καλαμάτας.

nbas1

Το πνεύμα των εισηγήσεων του συνεδρίου, ήταν η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για τη δράση των πόλεων και σύμφωνα με όλα όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Στην έναρξη του συνεδρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Νάντια Καλβίνο, ανακοίνωσε την παροχή κονδυλίων προς τις Πόλεις της Αποστολής, τα οποία μέσω της μόχλευσης με ιδιωτικά κεφάλαια θα φθάσουν τα 4 δις και θα δοθούν ως αρχή στις πόλεις που έχουν εγκεκριμένα Κλιματικά Συμβόλαια, Mission Label, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Σε επόμενη συνεδρίαση παρουσιάστηκε επίσημα η λειτουργία ενός Κόμβου Χρηματοδοτήσεων, με την επωνυμία Capital Hub, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνεργασία με την πλατφόρμα υποστήριξης των πόλεων NetZeroCities και θα προσφέρει τεχνική βοήθεια προς τις πόλεις, τόσο για την οργάνωση, όσο και για την προώθηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

nbas2

Ιδιαίτερη ήταν η συνεδρία στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μαδρίτης, Βαγιαδολίδ, Σαραγόσα, Βιτόρια και Βαλένθια, οι οποίοι ανέπτυξαν τη στρατηγική πόλεων τους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Σε αρκετές συνεδρίες παρουσιάστηκαν από τις πόλεις τα κλιματικά τους συμβόλαια ή εξειδικευμένες δράσεις σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες.

Σε ειδική συνεδρία με το συντονισμό του Thomas Osdoba, επικεφαλής της ομάδας NetZeroCities, αναζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τα κλιματικά συμβόλαια των πόλεων της Μασσαλίας, της Χάγης, της Καλαμάτας, της Πάρμα, και του Τάμπερε, ενώ στελέχη φορέων της Ε.Ε, κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Πόλεων με Mission Label συζήτησαν με τους City Advisor’s για τα επόμενα βήματα και το σχεδιασμό της φάσης υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων.

nbas

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech