Θ. Βασιλόπουλος: «Το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής στην Καλαμάτα, έρχεται να λειτουργήσει ως φάρος στην προσπάθεια για την κλιματική ουδετερότητα»

Εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 στην Ανάπτυξη της Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στην Καλαμάτα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027. Στόχος της εκδήλωση η ενημέρωση φορέων και πολιτών για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020, την συμβολή του στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τις προοπτικές αξιοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων πόρων, όπως αυτές διαμορφώνονται στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Το πλαίσιο των συζητήσεων αφορούσε τα έργα και τις δράσεις που έχουν γίνει αλλά και αυτά που έχουν δρομολογηθεί, με αρμόδιους φορείς, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες, και στελέχη να καταθέτουν την εμπειρία τους και τις απόψεις τους αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στα πάνελ συζητήσεων συμμετείχε και ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, που αναφέρθηκε στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στη ΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα προηγούμενα χρόνια, στην εξέλιξη της Καλαμάτας, στις αστικές αναπλάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους σχεδιασμούς που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι για τις επόμενες δεκαετίες, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση, αλλά και άλλοι κοινωνικοί, οικονομικοί  και πολιτικοί παράμετροι.

448798675 990290135837239 8946325734640163657 n

“ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΦΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ”

“Τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης έρχονται να απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις κάθε κοινωνίας που επιζητά ευημερία και ανάπτυξη. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που εμείς οφείλουμε να το εξελίξουμε προς όφελος της περιοχής μας. Αυτό πράξαμε και εμείς στον Δήμο Καλαμάτας μέσα από παρεμβάσεις και σχεδιασμό”, υποστήριξε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει την κουλτούρα της δημόσιας διαβούλευσης, πρώτα μέσα από την προσπάθεια για να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, που δεν ευοδώθηκε, ωστόσο κληροδότησε στην πόλη και στους πολίτες της την κουλτούρα της διαβούλευσης. Ο κ. Βασιλόπουλος έκανε μια εκτενή αναφορά στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και στις ευκαιρίες για ανάπτυξη που παρείχε στην Καλαμάτα μέσα από τις αναπλάσεις, την ίδρυση κοινωνικών δομών, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, όπως το κτήριο της Φιλαρμονικής, αλλά και την ενίσχυση των υποδομών με σύγχρονες τεχνολογίες και εξοπλισμό, όπως τα info points που εγκαταστάθηκαν στο κτήριο του ιστορικού Δημαρχείου, παρέχοντας πληροφορίες στους επισκέπτες της πόλης.

“Η Στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη πόλη, μεταφράζεται για εμάς ως εξέλιξη της Καλαμάτας σε φιλική και προσβάσιμη πόλη, με κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο όρος ”έξυπνη” δείχνει την κατεύθυνση που επιθυμεί ο Δήμος τα επόμενα χρόνια και προσεγγίζει την καινοτομία και την τεχνολογία. Η κοινωνία μας πλέον έχει ωριμάσει μέσα από τις δημόσιες διαβουλεύσεις, και αυτό το είδαμε και στο επόμενο βήμα που έγινε με τη διεκδίκηση και την επιτυχία μας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030. Πλέον περνάμε σε ολιστικές προσεγγίσεις που έρχονται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της κάθε περιοχής” επισήμανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

“Το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής στην Καλαμάτα, που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, έρχεται να λειτουργήσει ως φάρος αυτής της προσπάθειας, στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος, υπογραμμίζοντας το ρόλο πρωτίστως των συνεργασιών με την Περιφέρεια, με φορείς, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα, αλλά και να εδραιωθεί η “περιφερειακή συνείδηση”, με αναπτυξιακά έργα και δράσεις προς όφελος όλης της Περιφέρειας.

“ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑΤΙΚΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ-ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ”

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που διαπίστωσε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων, προσωπικού, προβλήματα στη σύνταξη μελετών, στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνοδεύουν τους διαγωνισμούς με την υποβολή, τις αποφάσεις ένταξης, τις διαγωνιστικές διαδικασίες που χρονοτριβούν, αλλά και τις συμπληρωματικές συμβάσεις και αναθεωρήσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την υποβολή της πρότασης έως την ανάδειξη του εκάστοτε αναδόχου και την εκτέλεση του έργου. Παράγοντες που πάνε πίσω τα έργα, ενώ χαρακτήρισε ως “κερασάκι στην τούρτα” την υγειονομική κρίση που σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη οικονομική κρίση εκτίναξε το κόστος. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει και τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στο να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτές και να γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες. “Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μάς έμαθε ότι δεν πρέπει να σχεδιάζουμε για το σήμερα, για τα επόμενα χρόνια μόνο, αλλά οραματικά να βλέπουμε και τις επόμενες δεκαετίες. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, και θα αλλάξουμε την περιοχή μας”.     

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud