Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Αποστολή του Δήμου στις Βρυξέλλες εν αναμονή της τελικής πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου Καλαμάτας

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, αποστολή του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, για να παραστεί σε ειδική τελετή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του Κλιματικού Συμβολαίουτης Καλαμάτας και της απονομής του τίτλου πιστοποίησης. Μάλιστα, ο Δήμαρχος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα. Ήδη βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας, Βασίλης Παπαευσταθίου και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Καλαμάτας, μέλος της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Βασίλης Διονυσόπουλος.

Για το θέμα παραχωρήθηκε σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, συνέντευξη Τύπου, από τον Δήμαρχο Καλαμάτας παρουσία Αντιδημάρχων, φορέων και επιστημόνων που συμμετείχαν στις ομάδες εργασίας κατά τη φάση διεκδικήσεις εισόδου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή, αλλά και κατά τη σύνταξη του Κλιματικού Συμβολαίου.

Ο Δήμαρχος έκανε σύντομη αναφορά στο χρονικό των γεγονότων και των προσπαθειών που οδήγησαν στην μεγάλη επιτυχία της Καλαμάτας. Μια προσπάθεια 2,5 ετών, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία για την πόλη της Καλαμάτας.

«ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ»

«Σας προσκαλέσαμε σήμερα προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των 100 Πόλεων», ανέφερε ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας τα ακόλουθα:
«Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από δυόμιση περίπου χρόνια για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Μία προσπάθεια που αρχικά λίγοι πίστεψαν, στη συνέχεια όμως αυτό άλλαξε.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ’21, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Χορού, όπου η συμμετοχή του κόσμου έδειξε τη διάθεση του κόσμου να πάει την πόλη μας μπροστά.

Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλές συσκέψεις, συναντήσεις, 28 θεματικά εργαστήρια πάνω σε εφτά άξονες σε συνεργασία με φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και με 11 πανεπιστημιακά εργαστήρια.
Υπογράψαμε 77 μνημόνια συνεργασίας με φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με 17 Δήμους, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με 4 μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας μας, με 2 Τράπεζες, με εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υποβολής του οράματος για την πόλη, το όραμα για την Καλαμάτα του μέλλοντος.

Το υποβάλλαμε τον Ιανουάριο του 2022,  εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και έτσι ξεκίνησε η 2η φάση, της σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης. Πώς θα μετατρέψουμε το όραμα και τη δουλειά που είχε γίνει στην πρώτη φάση, σε έργο μετρήσιμο κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά.  Η δουλειά αυτή ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και στις 13 Σεπτεμβρίου παρουσιάσαμε το Κλιματικό Συμβόλαιο στους πολίτες της Καλαμάτας, οπότε εφόσον έλαβε και τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, το υποβάλλαμε ολοκληρωμένο. Αν ποτέ μπορεί να θεωρηθεί ένα κλιματικό συμβόλαιο ολοκληρωμένο, καθώς πολλές φορές θα χρειαστεί να το τροποποιήσουμε, να το εμπλουτίσουμε, να αλλάξουμε ενδεχομένως και κατεύθυνση. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης, που περιελάμβανε 77 δράσεις που συγκροτούν 16 χαρτοφυλάκια, ομαδοποιημένα σε 4 σενάρια ή διαδρομές μετασχηματισμού, ιεραρχημένες σε πλάνα υλοποίησης και με χρονική αναφορά.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του Κλιματικού Συμβολαίου ξεπερνά τα 2.δις €, και εφόσον υλοποιηθεί θα μειώσει τις εκπομπές σε ποσοστό πάνω από 80%. Το Κλιματικό Συμβόλαιο έλαβε την έγκριση ως προς την πληρότητα τον Νοέμβριο του 2023, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων της τελικής πιστοποίησης.

Οι εξελίξεις είναι εξόχως ευχάριστες και ιδιαιτέρως σημαντικές. Για το λόγο αυτό, αποστολή του Δήμου υπό τον ομιλούντα, και μαζί με τον Νίκο Μπασακίδη  θα μεταβούμε αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχουμε σε ειδική τελετή κατά την οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Κλιματικού μας Συμβολαίου. Να δούμε λοιπόν αν η προσπάθεια της Πόλης αυτά τα 2,5 χρόνια αξιολογήθηκε θετικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, από την Πέμπτη το μεσημέρι με την ολοκλήρωση της ειδικής τελετής η Καλαμάτα θα ανήκει στις Ευρωπαϊκές πόλεις όπου έχουν λάβει την επίσημη πιστοποίηση, το label, ανοίγοντας το δρόμο πλέον των οριστικών μελετών και της υλοποίησης του Κλιματικού μας Συμβολαίου.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι οι προοπτικές που ανοίγονται για την Καλαμάτα είναι πολλές μέσα από τη συμμετοχή μας στο Mission, προοπτικές που αφορούν το μέλλον της πόλης μας. Εν αναμονή των σπουδαίων ανακοινώσεων σε δύο μέρες θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη  μεγάλη προσπάθεια, αυτής της δουλειάς που έγινε στα 2,5 χρόνια που πέρασαν. Καλή μας επιτυχία».

«Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Στις προοπτικές που ανοίγονται για την Καλαμάτα αναφέρθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδης που είχε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος με τα πολύ σημαντικά οφέλη για την πόλη, προσπάθεια που επιβραβεύει όπως είπε τη συμμετοχή πολιτών και φορέων, την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, και όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα για να ενταχθεί η πόλη στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, προσπάθεια που συνεχίζεται εν αναμονή και της πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης. Ο Νίκος Μπασακίδης επισήμανε τις προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Καλαμάτας μέσα από αυτή τη διάκριση, προοπτικές για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, που επιβεβαιώνουν  και την εξωσρέφεια της πόλης. “Η Καλαμάτα επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπασακίδης.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech