Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 16 Νοεμβρίου 2017

Στην 33η/2017 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2017. Οι σημαντικότερες αποφάσεις, τις οποίες έλαβε, είναι οι εξής:

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ
1. ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

odos-iatropoulou

Εγκρίθηκε η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της οδού Ιατροπούλου και η εφαρμογή λοιπών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Ο Δήμος Καλαμάτας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, θα προβεί στην ανάπλαση της οδού Ιατροπούλου από τη Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι τη Νέδοντος, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνδεση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με την Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου. Προβλέπεται να γίνει πλακόστρωση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αρχιτεκτονικό κάνναβο, υλικά και σχέδια, όπως στο υφιστάμενο πρώτο τμήμα της πεζοδρόμησης, διατηρώντας έτσι την ομοιομορφία για λόγους καθαρά αισθητικούς. Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία χώρων πρασίνου, με την τοποθέτηση ψηλών δέντρων - αυτή τη φορά σε διάταξη εναλλάξ και «ζιγκ – ζαγκ» σε σχέση με τον άξονα του πεζόδρομου - και σε διαφορετική φιλοσοφία, σε σχέση με την γραμμική διάταξη που έχουν ήδη τοποθετηθεί τα δέντρα στο κέντρο του πεζόδρομου, στο πρώτο τμήμα της Ιατροπούλου.
Η πρόταση προβλέπει ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών πλάτους 3,50 μέτρων, αλλά συγχρόνως επιτρέπει σε οχήματα κοινής ωφελείας και εκτάκτου ανάγκης να διέρχονται όταν αυτό είναι αναγκαίο. Για την ασφαλή διακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών θα κατασκευασθεί οδηγός όδευσης τυφλών.
Η πεζοδρόμηση της οδού Ιατροπούλου συνοδεύεται από την κατασκευή διαβάσεων πεζών στην αρχή και το τέλος της ανάπλασης (στις οδούς Νέδοντος και Σιδηροδρομικού Σταθμού) και στη συμβολή της με την οδό Χρυσάνθου Παγώνη, καθώς και τη συναρμογή του πεζοδρόμου της Ιατροπούλου με την οδό Χρυσάνθου Παγώνη.
Τις ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν, μπορείτε να δείτε εδώ.

2. Το Σώμα προέβη στην έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε δίκτυο οδών στο παραδοσιακό Κέντρο Καλαμάτας (σχετικό σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ), σε συνδυασμό με αναπλάσεις, με τις οποίες δε δυσχεραίνονται οι μετακινήσεις στην πόλη, αλλά ευνοούνται και δεν επηρεάζονται τα Μέσα Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι εξής ρυθμίσεις, στο πλαίσιο αναπλάσεων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο:

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

3. Για τις ανάγκες ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη, προβλέπεται η μείωση του οδοστρώματος της οδού, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν, η απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης και στις δύο πλευρές της οδού με δημιουργία 3 εσοχών στα πεζοδρόμια της νότιας πλευράς του δρόμου, καθώς και η κατασκευή πεζοδρομίου στην ανατολική πλευρά της οδού Αγίου Νικολάου, έμπροσθεν του Ιερού Ναού και η δημιουργία θέσεων στάθμευσης στη δυτική πλευρά. Η κατεύθυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων δε θα αλλάξει. Στην οδό Κολοκοτρώνη και στην πλατεία Αγίου Νικολάου θα δημιουργηθεί γραμμική δενδροστοιχία από ψηλά δένδρα (η περιοχή στερείται παντελώς πρασίνου).

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ

odos-sfakthrias

4. Η οδός Σφακτηρίας, κάθετη προς την Κολοκοτρώνη, μήκους 135 μέτρων και μέσου πλάτους 5,75 μέτρων, πεζοδρομείται. Σήμερα είναι μονόδρομος, με μόνο φόρτο τα οχήματα που εισέρχονται σε αυτήν για στάθμευση.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΘΕΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ

Pezodromos apo psila

5. Εγκρίθηκε η πεζοδρόμηση των, μικρών σε πλάτος, οδών Αναπλιώτη, Πολυβίου και Καπετάν Κρόμπα, από την Αναγνωσταρά μέχρι τη Νέδοντος. Σκοπός του έργου είναι η απόδοση στον πολίτη όσο το δυνατόν μεγαλυτέρων επιφανειών δημοσίου χώρου, ο οποίος θα καθίσταται ελκυστικός στο χρήστη και φιλικός στο περιβάλλον.
Γενικότερα, αναμένεται να υπάρξει βελτίωση της λειτουργικότητας της περιοχής, συνδυαζόμενη με τη διαμόρφωση ενιαίας αισθητικής αντιμετώπισης μεγάλου μέρους του παραδοσιακού κέντρου της Καλαμάτας.

ΜΕΛΕΤΕΣ

6. Δόθηκε έγκριση για την παραλαβή οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής για την «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Μελέτη Πλατείας Υπαπαντής». Η μελέτη αυτή ολοκληρώνει το σύνολο των μελετών για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας. Επίσης, υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις – και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

7. Εγκρίθηκε το δεύτερο πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής της σύμβασης για τη λειτουργία της κινητής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

8. Έγινε αποδεκτή η εισήγηση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2018-2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε τη γνωμοδότηση να μην επέλθει καμία μεταβολή στις σχολικές μονάδες.

 

ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΤΑ ΚΔΑΠ

 

KDAP

9. Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Δήμου Καλαμάτας, ενός θεσμού που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Με την τροποποίηση του Κανονισμού είναι δυνατή η εγγραφή, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, παιδιών πέραν του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ, όπως παιδιά ορφανά από δύο γονείς, παιδιά αγάμων γονέων, ορφανά από ένα γονέα, πολυτέκνων, διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, παιδιά που προέρχονται από γονείς με σωματική ή πνευματική αναπηρία, παιδιά υπαλλήλων που εργάζονται σε βάρδιες κ.ά., λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

10. Απευθείας εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου επί της οδού Ιθώμης 14. Εγκρίθηκε η απευθείας εκμίσθωση στην εταιρεία «Οικονομάκος ΟΕ», για χρονικό διάστημα 9 ετών, αντί μηνιαίου μισθώματος 250,00 €, ενός καταστήματος του του Δήμου Καλαμάτας επί της οδού Ιθώμης 14 (πλησίον Αγίων Αποστόλων).

 

ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

ΟΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕ Η «ΦΑΡΙΣ»

11. Εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου επί της συμβολής των οδών Φαρών και Ασίνης (κτήριο Αναγνωστόπουλου). Εγκρίθηκε η εκμίσθωση του κτηρίου όπου μέχρι τώρα στεγάζεται η ΚΕ «Φάρις» (θα μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα στο Β΄ κτήριο του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου), κατόπιν διενέργειας ανοιχτής δημόσιας πλειοδοτικής δημοπρασίας, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί κατά προτίμηση ξενοδοχειακή επιχείρηση.

 

ΝΕΑ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ

12. Παραχώρηση γηπέδου στον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη προς το Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας - Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας για την κατασκευή υδατοδεξαμενής. Δόθηκε έγκριση σχετικά με τους όρους του χρησιδανείου για την παραχώρηση του γηπέδου, εμβαδού 16,5 στρεμμάτων, επί 30 έτη. Η δεξαμενή θα χρησιμοποιηθεί για την υδροδότηση της χαμηλής ζώνης της Καλαμάτας.
13. Επιβολή ποινής στον ανάδοχο του διαγωνισμού για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας κατά το σχολικό έτος 2016-2017, λόγω υγειονομικής παράβασης. Εγκρίθηκε η επιβολή προστίμου 3% επί της συμβατικής αξίας, λόγω υγειονομικής παράβασης (ξένο σώμα σε μερίδα φαγητού).
14. Οικονομική ενίσχυση φορέων και εκδηλώσεων. Αποφασίσθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΟΧΩΡΙΟΥ", για τη διοργάνωση εκδήλωσης
"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ ΑΚΟΒΙΤΙΚΩΝ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ", για τη διοργάνωση εκδήλωσης
"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΡΤΑ¨", για τη διοργάνωση εκδήλωσης.
"ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ¨", για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
"ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ", για τη διοργάνωση εκδήλωσης
"ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ¨Η ΥΠΟΜΟΝΗ¨", για τη διοργάνωση εκδήλωσης.

ΒΙΒΛΙΟ - ΟΔΗΓΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

mnhmeio-efesivn

15. Αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση έκδοσης βιβλίου - οδηγού για 92 αξιόλογα ταφικά μνημεία του κεντρικού κοιμητηρίου Καλαμάτας και τη συμβολή των προσώπων, που έχουν ενταφιασθεί σε αυτά, στην εξέλιξη της πόλης. Το βιβλίο - οδηγός αποτελεί έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, συντάχθηκε από την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αναστασία Μηλίτση και προλογίζεται από τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη. Η έκδοση του βιβλίου, με τίτλο: «Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας αφηγούνται την ιστορία τους 1870 – 1940», έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ STAGE

16. Με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε σύσταση προσωποπαγών οργανικών θέσεων, για την τοποθέτηση πρώην εργαζομένων με καθεστώς Stage, που είχαν δικαιωθεί με πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή την εξέλιξη, που οφείλεται όχι μόνο στη δυνατότητα, την οποίαν έδωσε ο νόμος, αλλά κυρίως στην οικονομική ευχέρεια του Δήμου Καλαμάτας να καταβάλει τις αποδοχές τους. Είπε, επίσης, πως το ίδιο θα γίνει και με άλλους εργαζομένους με καθεστώς Stage, που θα κερδίσουν πρωτόδικη δικαστική απόφαση.
17. Με άλλη απόφασή, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την πρόσληψη χειριστή ισοπεδωτή (grader). Ο Δήμαρχος ανέφερε πως, αρκετά χρόνια μετά την υποτιθέμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος, το επάγγελμα του χειριστή βαρέων μηχανημάτων εξακολουθεί να είναι κλειστό, αφού τα σωματεία δεν προσυπογράφουν την έκδοση νέων αδειών χειριστή βαρέος μηχανήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια έλλειψη χειριστών και τα βαρέα μηχανήματα να μην αξιοποιούνται. Η άρνηση προώθησης μεταρρυθμίσεων αποτελεί σήμερα το κύριο πρόβλημα της χώρας μας.

 

ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ

ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

neo-dhmarxeio

18. Καθορισμός θέσεων κυλικείων στα κτήρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας – παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης κυλικείου Νέου Δημαρχείου, σύμφωνα με το Ν. 4257/2014. Καθορίσθηκαν δύο θέσεις κυλικείων σε χώρους όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, προς εξυπηρέτηση του προσωπικού και των συναλλασσομένων:
α) κυλικείο συνεργείων Δήμου, (η παραχώρηση της χρήσης θα γίνεται με δημοπρασία)
β) κυλικείο Δημαρχείου (η παραχώρηση της χρήσης θα δίδεται σε ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και αγωνιστές Κύπρου).
Επίσης, εγκρίθηκε η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του κυλικείου που βρίσκεται στο κτήριο του Δημαρχείου Καλαμάτας, για το χρονικό διάστημα από 01-12-2017 έως 30-11-2020, με δικαίωμα παράτασης για τρία επιπλέον έτη και ετήσιο τέλος 12.000,00 €.
19. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού 2017 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, τον Προϋπολογισμό 2018 για το ίδιο Νομικό Πρόσωπο, καθώς και τον Προϋπολογισμό 2018 της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
20. Διαδικασία ελέγχου. Δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις υποβληθείσες από Δημοτικούς Συμβούλους σχετικά με δωρεάν μαθήματα κολύμβησης, πολεοδομικά θέματα, την αντιμετώπιση ενδεχομένων συνεπειών από την κακοκαιρία, την αστυνόμευση των ρεμάτων, την επάρκεια του δημοτικού φωτισμού, τον έλεγχο της ποιότητας του νερού κ.λπ.
Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 20.00, για τα θέματα που δε συζητήθηκαν λόγω παρελεύσεως της ώρας.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud