Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της σύμβασης του έργου «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

Στην εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρέστη, μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

342528298 918743816070583 7755154124611434400 n

Πρόκειται για την εκκίνηση ενός σπουδαίου αναπτυξιακού οδικού έργου για τη Μεσσηνία και τη νότια Πελοπόννησο, μήκους 49 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 252 εκατ. €, το οποίο θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ από το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ το οποίο μειοδότησε στο διαγωνισμό, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι τα τέσσερα έτη. Η διάρκεια της σύμβασης-ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 30 χρόνια, τέσσερα εκ των οποίων αφορούν την περίοδο κατασκευής.

jnNq0GwU

Ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη έχει μήκος 49 χιλιομέτρων και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως τμήμα του Δευτερεύοντος Εθνικού Δικτύου της χώρας. Πιο συγκεκριμένα το τμήμα Πύλος-Μεθώνη υπάγεται στην Εθνική Οδό Νο 9, Καλό Νερό-Πύλος-Μεθώνη και το τμήμα Πύλος-Καλαμάτα στην Εθνική Οδό 82, Σπάρτη-Καλαμάτα-Μεσσήνη-Βελίκα-Χατζή-Πύλος.

Τα έργα που θα γίνουν θα αναβαθμίσουν τον υφιστάμενο άξονα σε ταχείας κυκλοφορίας ανεβάζοντας τα επίπεδα οδικής ασφάλειας, μειώνοντας τους απαιτούμενους χρόνους και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

K7ytfkDQ

Τα τρία τμήματα του έργου είναι τα εξής:

Τμήμα 1: Καλαμάτα-Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ (Καλαμάτα-Ασπρόχωμα-Είσοδος Μεσσήνης, Παράκαμψη Μεσσήνης, Έξοδος Μεσσήνης-Βελίκα σύνδεση με την εγκεκριμένη μελέτη για το οδικό τμήμα Ριζόμυλος-Πύλος).

Τμήμα 2: Ριζόμυλος-Πύλος μήκους 24,4 χλμ (Ριζόμυλος-Σουληνάρι και Σουληνάρι-Πύλος).

Τμήμα 3: Πύλος-Μεθώνη μήκους 7,9χλμ (Πύλος-Κόμβος Φοινικούντας-Μεθώνη).

Κατά την τελετή της υπογραφής της σύμβασης, τις ομιλίες άνοιξε ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ακολούθησε παρέμβαση από τον πρ. Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ομιλία από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

K6N8hOrM

Χαρακτηριστικές κατά τις τοποθετήσεις που υπήρξαν και οι αναφορές για την Καλαμάτα, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «Η Καλαμάτα είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ελλάδος», ότι «εδώ συμπυκνώνεται όλο το αναπτυξιακό όραμα της κυβέρνησης», καθώς και ότι «σήμερα, εδώ στη Μεσσηνία, συντελείται ένα μικρό αναπτυξιακό θαύμα».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μετά την υπογραφή της σύμβασης σε γραπτό μήνυμά του ανέφερε: «Η υπογραφή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το κορυφαίας σημασίας για τον τόπο μας έργο, του οδικού άξονα «Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη» μας γεμίζει χαρά και μας ικανοποιεί.  Ένα έργο πολύπαθο, ένα έργο που θα μπορούσε χθες να είχε ολοκληρωθεί, μπαίνει από την Κυβέρνηση σε τροχιά υλοποίησης, αλλάζοντας τα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής και το χάρτη της Μεσσηνίας».

Ο κ. Βασιλόπουλος, επίσης, σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ επεσήμανε τον καταλυτικό ρόλο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πορεία και την εξέλιξη των έργων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα.

  

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech