Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η  Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Απεναντίας, η ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, σωματική ή/και οικονομική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλες και όλους.

Το πρόβλημα  της κακομεταχείρισης και βίας σε βάρος των γυναικών είναι Παγκόσμιο  φαινόμενο  και  παρά  το γεγονός  ότι  έχουν περάσει τόσα χρόνια από   την καθιέρωση  των γυναικείων δικαιωμάτων , το θέμα εξακολουθεί  να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να σοκάρει την Χώρα. Απόδειξη, ο αυξανόμενος αριθμός γυναικοκοτονιών, που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια.

Η έμφυλη βία, είτε αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή),  είτε μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία),  είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ισότητα των φύλων και αποτελεί σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, που  αφορά όλες/ους μας, ανεξάρτητα  από το κοινωνικό  και μορφωτικό  επίπεδο  των γυναικών που την υφίστανται, αλλά και των ανδρών που τη διαπράττουν. Με τη διαρκή επαγρύπνηση όλων μας, τη συσπείρωση των δυνάμεών μας, τη λήψη συλλογικών και ατομικών πρωτοβουλιών υπέρ της ισότητας και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων, χαρτογραφούμε την πορεία για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Υψώνουμε τείχη σε αναχρονιστικές, πατριαρχικές και στερεοτυπικές πρακτικές, που υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Κόντρα στα σεξιστικά πρότυπα και τους έμφυλους αποκλεισμούς, διεκδικούμε την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, που αποτελεί τη λυδία λίθο της κοινωνικής μας συνοχής, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του πολιτισμού και της Δημοκρατίας μας.

image008

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας, στα πλαίσια μιας διαρκούς προσπάθειας αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα έμφυλης βίας και ανισοτήτων, τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, με την εξής εκδήλωση:

  • Ώρες: 10:00 - 14:00, Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των πολιτών στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας από τα Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, μέσω διανομής έντυπου ενημερωτικού υλικού, καθώς και συζήτηση με το κοινό. Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σχολικών τάξεων, όπως και εκπροσώπων της φοιτητικής κοινότητας .
  • Ώρα: 17:30, Ανοιχτή Εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Θα πραγματοποιηθεί Πορτοκαλί Φωταγώγηση (χρώμα συνυφασμένο με τον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας - "Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και χαιρετισμούς του Δημάρχου Καλαμάτας, καθώς και Φορέων /Υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας.

Είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αφυπνιστεί η κοινωνία με τη συστράτευση όλων μας, ατομικά και συλλογικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το ειδεχθές φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, το όποιο λειτουργεί από το 2013 και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του, με εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα έμφυλης βίας και διακρίσεων στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει συμβουλευτικά τα θύματα – επιζώσες βίας, κατόπιν αιτήματός τους. Δεσμευόμενο από το απόρρητο της συμβουλευτικής και τηρώντας απόλυτη εχεμύθεια, σπάει τα έμφυλα στερεότυπα και ενδυναμώνει τις γυναίκες, κινητοποιώντας τες, με σκοπό την αυτοπροστασία τους, την αυτοφροντίδα τους, και την άρση της επιτρεπτικότητας  απέναντι στη βία.

kentro symvouleytikis kalamata5

Σημειώνεται ότι η Πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας» του Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech