Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προετοιμασία, συντονισμός και άσκηση σεισμού την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα είναι μια περιοχή σεισμογενής, όπως και όλη σχεδόν η Πατρίδα μας. Έτσι, η προετοιμασία και ο καλός συντονισμός, είναι αναγκαία προκειμένου να είμαστε πάντα έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μιλώντας για την άσκηση με την κωδική ονομασία «Πολυβώτης 2022», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που θα έχει και τον πρώτο λόγο στην άσκηση, αλλά και όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, διοργανώνει την μεγάλη άσκηση ετοιμότητας σεισμού.

«Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο και όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα κανείς δεν ξέρει πότε θα εμφανιστεί και με ποια ένταση. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι. Για το λόγο αυτό άλλωστε προσπαθούμε και μέσα από ενημερώσεις σε σχολεία και μέσα από διάφορες δράσεις να λαμβάνουμε μέτρα προληπτικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως Δήμος ήδη έχουμε ολοκληρώσει και τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε δημοτικά κτήρια και σχολεία. Θα πραγματοποιηθούν και δευτεροβάθμιοι έλεγχοι και, προφανώς, σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και δεν επαναπαυόμαστε».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτα εξήρε την άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς και φυσικά με την Πυροσβεστική, ενώ τόνισε ότι:

«Ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει εγκεκριμένα και επικαιροποιημένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και φυσικά τοπικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία “Εγκέλαδος” για περίπτωση σεισμού.

Επίσης, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους φορείς. Καταγράφουμε ανάγκες και με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε σταδιακά προσπαθούμε να προσφέρουμε τα αναγκαία, κάτι το οποίο πράττουμε διαρκώς.

Ως περιοχή βρισκόμαστε σε έναν καλό βαθμό ετοιμότητας και αυτό επιθυμούμε να συνεχιστεί. Άρα, ενημέρωση, σχεδιασμός, προετοιμασία, συνεργασία είναι τα βήματα που οφείλουμε να ακολουθούμε για να είμαστε πάντα έτοιμοι».

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Ο Διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, Αντιπύραρχος Αθανάσιος Κατσαφάδος είπε ότι οι φορείς που συνεργάζονται στην άσκηση είναι ο Δήμος, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι εθελοντικές οργανώσεις ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Μεσσηνίας, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός. Στη συνέχεια παρέθεσε το σενάριο της άσκησης που είναι:

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00΄ καταγράφεται σεισμική δόνηση εντάσεως 6 της κλίμακας Richter, με επίκεντρο 3 χλμ. βορειοανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, με μικρό εστιακό βάθος, προκαλώντας ζημιές σε κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Υπήρξε μερική κατάρρευση στον πρόβολο της εισόδου του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου που εγκλώβισε ένα άτομο που καταπλακώθηκε από δομικά υλικά. Ένα ακόμη άτομο που έχει τραυματιστεί βρίσκεται εγκλωβισμένο στον 1ο όροφο του κτιρίου, ένα άτομο έχει καταφύγει στην ταράτσα έπειτα από μερική κατάρρευση του κλιμακοστασίου του κτιρίου ενώ εκδηλώνεται φωτιά μικρής έντασης και έκτασης, στον ημιώροφο από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων.

Ακόμη, βλάβες υπέστησαν δώδεκα (12) κατοικίες, ενώ αναφέρθηκαν επίσης πτώσεις δομικών υλικών από διάφορα κτίρια της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Καλαμάτας.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος πέραν της διαπίστωσης του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκομένων, στην άσκηση θα δοκιμαστεί και η ανταπόκριση της λειτουργίας των υλικών και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται. 

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, τόνισε ότι για τον Δήμο έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποτίμηση της άσκησης που θα γίνει αμέσως μετά την λήξη της.

Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει εντοπίσει τους χώρους καταφυγής των πολιτών μετά από σεισμό οι οποίοι έχουν σημανθεί και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου:  https://www.kalamata.gr/images/arthra/2017/03/07-11548/PolitikhProstasia_Xarths.pdf  

Για την άσκηση μίλησαν ακόμη η Πρόεδρος του Παραρτήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού Αικατερίνη Γκόνου, εκ μέρους της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας ο Κώστας Βλαχονικολός και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο Θανάσης Θωμόπουλος.  

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech