Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 21 Δεκεμβρίου 2017

Στην 37η/2017 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 και έλαβε αποφάσεις επί πλήθους θεμάτων, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

 

ΤΡΙΤΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ,
ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΜΕΧΡΙ ΝΕΔΟΝΤΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε αναγκαίες διαδικασίες για τη δημοπράτηση του σημαντικού έργου διαχείρισης ομβρίων από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού προς Σπάρτη. Πρόκειται για την κατασκευή ενός συλλεκτήρα αγωγού ομβρίων, ο οποίος θα λύσει το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και κατάντη.
Το Σώμα προέβη στον ορισμός Αναθέτουσας Αρχής, Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Αρχής του έργου «Κατασκευή συλλεκτήρα αγωγού ομβρίων οδού Σπάρτης» και ορίσθηκαν:
- Αναθέτουσα Αρχή ο Δήμος Καλαμάτας
- Προϊσταμένη Αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
- Διευθύνουσα Αρχή η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.
Πρόκειται για το τρίτο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του Δήμου Καλαμάτας, πέραν εκείνου από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο (προϋπολογισμού 2.952.000 € με το ΦΠΑ), που εκτελείται και τμήμα του ήδη λειτουργεί παροχετεύοντας τα νερά της βροχής, καθώς και εκείνου από το Νοσοκομείο μέχρι τη διασταύρωση προς Ασπρόχωμα (προϋπολογισμού 3.100.000 € με το ΦΠΑ), για την πραγματοποίηση του οποίου υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΥΑΚ και την ανάδοχο, κατόπιν διαγωνισμού, εταιρεία.
Για την κατασκευή του τρίτου μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου από Παναγίτσα έως Νέδοντα, έχει εγκριθεί, δεσμευθεί και μεταβιβασθεί πίστωση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσού 2.000.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Το έργο θα αποφορτίσει τα ρέματα που διατρέχουν την Καλαμάτα από βορρά προς νότο στη βόρεια και ανατολική πλευρά της κυρίως. Η δημοπράτησή του θα γίνει μέχρι τέλους Ιανουαρίου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κατατέθηκε πρόταση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στο κτήριο Β΄ του νέου Δημαρχείου (πρώην Καρδιολογική Κλινική). Ο Δήμαρχος τόνισε ότι κανένας δεν επιθυμεί την αναστολή της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, το οποίο προφανώς σε κάποιες άλλες εποχές έχει προσφέρει έργο. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι οι πάντες πλέον έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις κρατικές δομές υγείας. Το Κοινωνικό Ιατρείο πρέπει, όμως, να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο χώρο, που του έχει διατεθεί από το Δήμο, διότι θα γίνει πλήρης ανακατασκευή και θα διατεθεί για τη στέγαση και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης, για τα ενοίκια των οποίων καταβάλλονται αθροιστικά γύρω στις 35.000 ευρώ το χρόνο.
Στην πρώην Καρδιολογική Κλινική έχει καταληφθεί όλος ο χώρος από Δημοτικές Υπηρεσίες και, μάλιστα, έχει προστεθεί η Υπηρεσία του Κέντρου Κοινότητας, που από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργεί και η αποστολή του είναι να βοηθά στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας.
Βεβαίως, δεν ενδείκνυται μέσα σε χώρο Δημοσίων Υπηρεσιών να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο, γιατί οι Υπηρεσίες αυτές λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο και στη συνέχεια ο χώρος καθαρίζεται, ελέγχεται κ.λπ. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει καμία αντίρρηση να διαθέσει άλλο χώρο για το Κοινωνικό Ιατρείο και, εν προκειμένω, το μεγάλο χώρο με τα δύο γραφεία στην Ανατολική Παραλία, όπου στεγαζόταν το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό – Κοινωνικό Φαρμακείο. Επίσης, ο Δήμος δεν έχει αντίρρηση να διερευνηθεί η πιθανότητα διάθεσης άλλου χώρου ή να συμβάλλει στα έξοδα, στην περίπτωση που το Κοινωνικό Ιατρείο ενοικιάσει κάποιο χώρο για να προωθεί το εθελοντικό του έργο.
Προφανές είναι, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα λειτουργίας του στο κτήριο Β΄ του νέου Δημαρχείου και πρέπει να εγκαταλείψει το Γ΄ κτήριο, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο για τη στέγαση της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης. Το σχετικό έργο ανακατασκευής δημοπρατείται, καθώς η μελέτη ολοκληρώνεται. Ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε τη διοίκηση του Κοινωνικού Ιατρείου, για να συζητήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα τους βοηθήσουμε».
Με την παραπάνω εισήγηση συμφώνησε σε γενικές γραμμές και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Μιχαήλ και κατά την πρώτη παρέμβασή του και, ιδιαίτερα, κατά τη δεύτερη, με την ολοκλήρωση της συζήτησης.
Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την πρόταση του Δημάρχου.

 


ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΣΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

sussitio-


Εγκρίθηκε η εξακολούθηση παροχής συσσιτίου από το Δήμο Καλαμάτας για το 2018 σε άπορους και άστεγους συμπολίτες μας, με προϋπολογισθείσα δαπάνη 50.000 €. Το φαγητό θα παρασκευάζεται στην 120 ΠΕΑ. Θα διανέμονται από το Δήμο περίπου 100 μερίδες φαγητού καθημερινά, ενώ υπάρχουν και ιδιώτες οι οποίοι βοηθούν.
Συσσίτιο θα παρατεθεί και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και των Φώτων και κατά τη διαδικασία διανομής θα παρευρεθεί ο Δήμαρχος.

 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΜΟΝAΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Για την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, κάθε παράταξη ανέλυσε τις ιδεολογικές της θέσεις. Από πλευράς εισήγησης τονίσθηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα που έχει η επιχείρηση, η ανάγκη υποστήριξης από πλευράς του Δήμου και, κυρίως, η ανάγκη υποστήριξης των εργαζομένων.
Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη συμφωνία του με την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι αυτό είναι μονόδρομος, καθώς και ότι εάν αυτό δε συμβεί η ΔΕΗ θα βάλει λουκέτο. Για την κατάντια της ΔΕΗ, υπάρχουν πολλές αιτίες που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν, αλλά η ιδιωτικοποίηση δεν είναι μέτρο, το οποίο πρέπει να μας φοβίζει, εξετάζοντας και τα αντίστοιχα παραδείγματα με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, το λιμάνι του Πειραιά.
Τελικά, ψηφίσθηκε η πρόταση, η οποία κατατέθηκε από το Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Γεωργακίλα, με την οποία εκφράζεται η αλληλεγγύη του Δήμου Καλαμάτας προς το Δήμο Μεγαλόπολης και τους εργαζομένους και συγκροτείται επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Βεργόπουλο, Ντίντα και Γεωργακίλα, η οποία θα παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

ΝΕΟ ΦΥΤΩΡΙΟ

PB201851 Medium

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου φυτωρίου του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την εγκατάσταση παροχής για την υδροδότησή του. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ανθοφύτων για το Δήμο Καλαμάτας.

 

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΡΩΗΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

PC132028 Medium

Από το Δημοτικό Συμβούλιο δόθηκε έγκριση σχετικά με τους όρους χρησιδανείου για την παραχώρηση του γηπέδου πρώην Σφαγείων στην ποδοσφαιρική ομάδα «ΑΠΣ Αναγέννηση Παραλίας» για 10 έτη. Από τον ίδιο αθλητικό χώρο θα εξυπηρετούνται και άλλοι σύλλογοι, κατά την κρίση του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας.
Το γήπεδο των πρώην Σφαγείων εκσυγχρονίσθηκε από κάθε άποψη. Θα έχει πλαστικό τάπητα, ο περιβάλλων χώρος αναβαθμίσθηκε, ενώ οι εγκαταστάσεις αποδυτηρίων έχουν πλήρως εκσυγχρονισθεί. Στη βορειοανατολική πλευρά θα γίνει ένας αγωγός ομβρίων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη νότια κερκίδα, από το διάδρομο που θα δημιουργηθεί ανατολικά και νότια από την είσοδο.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

music-school

Eγκρίθηκε επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολικών μονάδων (Δ΄ δόση έτους 2017) με το συνολικό ποσό των 159.618,48 €, το οποίο κατανέμεται ανά Σχολική Επιτροπή ως εξής:
1. Σχολική Επιτροπή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 88.618,48 €,
2. Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 71.000,00 €.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν με τα χορηγούμενα από το Κράτος ποσά να λειτουργούν άρτια οι σχολικές μονάδες, γιατί δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών τους. Ο Π. Νίκας επεσήμανε ότι τα χρήματα από το Κράτος για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών σχολείων συνεχώς μειώνονται. Ο Δήμος - δηλαδή οι δημότες - πληρώνει από το Δημοτικό Προϋπολογισμό για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, που έπρεπε να τις καλύπτει το κεντρικό Κράτος. Τα σχολεία βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο λειτουργίας κυρίως από τη συνεισφορά του Δημοτικού Προϋπολογισμού, αλλά και από τη βοήθεια, την οποία προσφέρουν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων για την ευπρεπή εικόνα των σχολείων, τους οποίους ο Δήμος ευχαριστεί δημόσια.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2018

epilogi37 Medium

Ο Πρόεδρος της Καρναβαλικής Επιτροπής Παναγιώτης Γιαννόπουλος μίλησε σε γενικές γραμμές για το Καρναβάλι το 2018. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο σκοπός για τον οποίο διοργανώνεται το Καρναβάλι, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει χαρακτηριστικά άλλων καρναβαλιών και ιδιαίτερα των Πατρών, είναι η ψυχαγωγία και η ενίσχυση της οικονομικής ζωής της πόλης. Το Καρναβάλι είναι ένα λαϊκό γλέντι, γι' αυτό οι οδηγίες είναι να αποφεύγονται οι ακρότητες είτε σε επίπεδο ενεργειών είτε σε επίπεδο φράσεων και εκδηλώσεων. Πρέπει να το χαρεί ο κόσμος και βεβαίως να τονισθεί και ο διδακτικός του χαρακτήρας, γιατί πολλά στοιχεία βγαίνουν απ' την παράδοση. Υπενθύμισε δε την ανάγκη «να θυμόμαστε πάντοτε ότι δεν πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί και να στηρίζουμε τα παραδοσιακά καρναβάλια όπως αυτά της Νέδουσας, της Μεθώνης και της Μεσσήνης».

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud