Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων 2018 με καλοκαιρία

Χιλιάδες πολιτών, από την Καλαμάτα και την περιοχή της, καθώς και επισκέπτες, κατέκλυσαν τους προβλήτες του λιμένα Καλαμάτας για τον Αγιασμό των υδάτων, που απετέλεσε το αποκορύφωμα της εορτής των Θεοφανείων, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018. Είχαν προηγηθεί η τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, καθώς και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς.

DSCN0007 Medium

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας. Στις τελετές αυτές παρέστησαν ο Δήμαρχος, Βουλευτές και πρώην Βουλευτές του Νομού, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος.

DSCN0010 Medium

Μετά το πέρας της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στο Ναό της Αναλήψεως, σχηματίσθηκε πομπή, έχοντας στο κέντρο της την εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού που την κρατούσαν άνδρες του Λιμενικού, ενώ στην κεφαλή είχε τεθεί η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Η πομπή, μέσω της οδού Αναλήψεως, κατέληξε στην προκυμαία μπροστά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

DSCN0020 Medium

Εκεί, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάσθηκαν στο σκάφος «Αρχάγγελος» της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο ανοίχθηκε σε μικρή απόσταση από την προκυμαία, ενώ παρέπλεαν τιμητικά πολλά μικρότερα σκάφη, μεταξύ των οποίων πολλά εκπαιδευτικά ιστιοπλοϊκά.

DSCN0029 Medium

Οι υπόλοιποι επίσημοι προσκεκλημένοι ανήλθαν σε υπερυψωμένη εξέδρα που είχε τοποθετηθεί στην προκυμαία για την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιασμό των υδάτων. Μπροστά από την εξέδρα πήραν θέση οι θαρραλέοι κολυμβητές που επιχείρησαν να πιάσουν το σταυρό, 30 τον αριθμό.

DSCN0042 Medium

Όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έψαλε για τρίτη φορά το τροπάριο «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε» και έριξε επίσης για τρίτη φορά το Σταυρό στο νερό, οι κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν το Ιερό Σύμβολο.

DSCN0057 Medium

Το Σταυρό έπιασε ο Κωνσταντίνος Γκίζας του Γεωργίου, μαθητής της Β΄ τάξης στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας και αθλητής του ΝΟΚ στην κολύμβηση. Αφού τον προσέφερε στους υπολοίπους κολυμβητές για να τον ασπασθούν, τον παρέδωσε στο Μητροπολίτη, λαμβάνοντας ως δώρο ένα σταυρό.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τιμές απέδωσε απόσπασμα από την 120 ΠΕΑ.
Με πομπή, η Ιερή Εικόνα της Βαπτίσεως επανήλθε στο Ναό της Αναλήψεως, όπου οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud