Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα, τελέσθηκε χθες Κυριακή 22 Μαΐου 2022, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε ομιλία από τον Ιωάννη Σταματόπουλο, εκπρόσωπο της Ένωσης Ποντίων Μεσσηνίας «Η Ρωμανία».

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος και το Κοινοβούλιο, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Εν συνεχεία οι Αρχές κατέθεσαν στεφάνια στο ηρώον της Πλατείας 23ης Μαρτίου. Άγημα της 120 ΠΕΑ απέδωσε τιμές, ενώ την εκδήλωση κάλυψε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «103 χρόνια συμπληρώνονται  φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.  Σήμερα δεν έχουμε απλώς χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη, αλλά να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, καθώς η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδρομής των Ελλήνων.

Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες του Πόντου, έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας, σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν. Η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μία μελανή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας και η 19η Μαΐου έχει χαραχθεί στο μυαλό όλων μας, ως ημέρα μνήμης.

Ιερό καθήκον και υποχρέωση να θυμόμαστε, να τιμούμε και να διδασκόμαστε από τα γεγονότα αυτά. Μα πάνω απ’ όλα να παραμένουμε πιστοί στις Αρχές, τις Αξίες και τα Ιδανικά μας».

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech