Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Σε πανηγυρικό κλίμα η Αδελφοποίηση της Καλαμάτας με το Λόουελ

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, η τελετή Αδελφοποίησης των πόλεων του Λόουελ και της Καλαμάτας, στο Δημαρχείο του Λόουελ Μασαχουσέτης. Υπενθυμίζεται ότι τους επόμενους μήνες, αντιπροσωπεία της πόλης του Λόουελ θα επισκεφτεί την Καλαμάτα για να επισφραγιστεί η εν λόγω συνεργασία.

Οι Δήμαρχοι Θανάσης Βασιλόπουλος και Sokhary Chau αντίστοιχα, υπέγραψαν τα έγγραφα για την επίσημη συμφωνία της Αδελφοποίησης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθησε ανταλλαγή ευχών και αναμνηστικών δώρων.

Η τελετή της Αδελφοποίησης ξεκίνησε με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον ιστό του Δημαρχείου του Λόουελ, ενώ τον Εθνικό Ύμνο έψαλλαν μαθητές και μαθήτριες του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος, το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας.

Σε ομιλία του, ο Δήμαρχος του Λόουελ, Sokhary Chau αναφέρθηκε στη σημασία αλλά και τον συμβολισμό της Αδελφοποίησης των δύο περιοχών. Εστίασε δε στη δραστήρια Ελληνική Ομογένεια του Λόουελ που επί σειρά ετών έχει επιτύχει σπουδαία πράγματα.

Στην αντιφώνησή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσίασε τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με αναφορές στην ιστορία και τις προοπτικές της πόλης.

«Η Αδελφοποίηση, πέρα από τον συναισθηματικό χαρακτήρα που έχει για όλους μας λόγω της έντονης παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή σας, ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει τη μεταξύ μας συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επιστημών, του τουρισμού και του εμπορίου», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος και συμπλήρωσε: «Μέσω της αδελφοποίησης των πόλεών μας εκδηλώνουμε με υπευθυνότητα την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε, με πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και, παράλληλα, ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε την πολλαπλή διασύνδεση μεταξύ των πολιτών μας, δημιουργώντας έτσι κλίμα φιλίας, ανάπτυξης και συνεργασίας. Εύχομαι να ξεκινήσουμε με τρόπο αποδοτικό και με χειροπιαστά αποτελέσματα, προς όφελος και των δύο πόλεων».

Ευχαριστίες ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε προς τον Δήμαρχο του Λόουελ Sokhary Chau, το Δημοτικό Συμβούλιο του Λόουελ, τον πρώην Δήμαρχο William «Bill» Samaras, τον Γερουσιαστή της Πολιτείας Edward Kennedy και όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες από το Λόουελ και την ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στον Βασίλειο Καυκά, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Εταιρειών Νέας Αγγλίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της, για το όραμά τους να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία ιδέα.

Ακολούθως, μηνύματα απηύθυναν ο ομογενής πρώην δήμαρχος του Λόουελ Βασίλειος Σαμαράς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της επιτροπής για την Αδελφοποίηση Δημήτρης Ματθαίος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΟΟΥΕΛ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ

Κατά τη χθεσινή ημέρα, η πενταμελής αποστολή του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής το Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, επισκέφτηκε αρχικά το Ελληνικό Ημερήσιο Σχολείο, το αρχαιότερο Ελληνικό Σχολείο των ΗΠΑ και τον  Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, τον πρώτο στις ΗΠΑ Βυζαντινό Ορθόδοξο ναό. 

Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε, επίσης, αρκετές συναντήσεις, επαφές με φορείς, εκδηλώσεις και επίσκεψη σε Ελληνικές επιχειρήσεις.

Η υποδοχή στην Ελληνική αποστολή ήταν θερμή. Οι Έλληνες ομογενείς δημιούργησαν φυλλάδια για την Αδελφοποίηση, χαρακτηρίζοντας την Καλαμάτα «Πριγκίπισσα της Πελοποννήσου».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την αγάπη και το καλωσόρισμα που επεφύλαξαν στην αποστολή οι ομογενείς, σημειώνοντας ότι η πρώτη ημέρα που ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στο Κοινοτικό Κέντρο Hellenic Cultural Center και σε επίπεδο επαφών ήταν δημιουργική.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Δημαρχείο της Βοστώνης, ξενάγηση στο Κυβερνείο της Βοστώνης, δεξίωση προς τιμή της αποστολής του Δήμου στο Κυβερνείο, Ελληνική γιορτή για την Ελληνική Ανεξαρτησία στην αίθουσα της Βουλής καθώς και ξενάγηση και επαφές με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ΜΙΤ και στο Harvard.

Αύριο, Σάββατο 30 Απριλίου είναι προγραμματισμένες συναντήσεις στη Βοστώνη καθώς και συμμετοχή σε εκδήλωση που οργανώνει η Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων.

Την Κυριακή, 1η Μαΐου 2022 το πρόγραμμα περιλαμβάνει Εκκλησιασμό – Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, δεξίωση από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης) στην αίθουσα της Κοινότητας του Καθεδρικού, παρέλαση του Ελληνισμού της Βοστώνης και πολιτιστική εκδήλωση στο κεντρικό πάρκο της Βοστώνης, όπου ο Δήμαρχος Καλαμάτας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι στην αποστολή συμμετέχουν, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σταύρος Στούπας, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Πατριαρχέας και η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Κέλλυ Μαρκοπούλου.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech