«Η Καλαμάτα διεκδικεί το μέλλον της. Η Καλαμάτα διεκδικεί το μέλλον που της ανήκει. Δώσαμε τον λόγο στους Καλαματιανούς και το σχέδιο που σήμερα καταθέτουμε αποτυπώνει το όραμα της πόλης και των κατοίκων της. Συνεχίζουμε δυναμικά. Διεκδικούμε για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Για μία Καλαμάτα σύγχρονη και Ευρωπαϊκή. Για την Καλαμάτα που αξίζουμε. Καλή μας επιτυχία!». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για ένταξή της στο Δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, στο Μέγαρο Χορού, παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών του ΥΠΕΝ, Δημάρχων με τους οποίους έχουν δημιουργηθεί δίκτυα συνεργασίας, αιρετών, εκπροσώπων φορέων, μελών θεματικών εργαστηρίων κ.ά.. Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας και των επίσημων λογαριασμών του Δήμου Καλαμάτας.
Το σημαντικότερο στοιχείο που καταδείχτηκε στην εκδήλωση, είναι το γεγονός ότι η Καλαμάτα διαθέτει όραμα, το οποίο έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις που προέκυψαν μετά από εντυπωσιακά ευρεία συμμετοχή και διάλογο που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες από το Δήμο, με τη συμμετοχή επιστημόνων, πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, φορέων, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας της πόλης.
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ»
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, δήλωσε υπερήφανος «γιατί οι δημότες μας τολμούν» αλλαγές, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή στο διάλογο και στην κατάρτιση των προτάσεων. Ακόμη σημείωσε ότι, η φιλοσοφία πάνω στην οποία εδράζεται η πρόταση είναι η πόλη να υπηρετεί τους ανθρώπους της και να είναι φιλική προς αυτούς και στο περιβάλλον και να βαδίζει με αναπτυξιακή λογική στο μέλλον. Ειδικότερα ο κ. Βασιλόπουλος είπε:
«Στην ιστορία των πόλεων υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, το χαρακτήρα και την προοπτική τους. Αποφάσεις που διαμορφώνουν για πολλά χρόνια, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Που -αν θέλετε- καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για την Καλαμάτα η απόφαση να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης αποτελεί μία τέτοια ιστορική απόφαση. Μία απόφαση που ενεργοποίησε φορείς και πολίτες. Μία απόφαση που κινητοποίησε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας. Μία πρόκληση της δικής μας γενιάς, που έχουμε χρέος να φέρουμε εις πέρας, υπεύθυνα και σοβαρά για να την κληροδοτήσουμε στις γενιές που ακολουθούν.
Όσες και όσοι επιθυμούν την πρόοδο και την ανάπτυξη των περιοχών τους, γνωρίζουν καλά ότι η επιτυχής έκβαση αναπτυξιακών και οραματικών στοχεύσεων και σχεδιασμών, περνά μέσα από δράσεις που χαρακτηρίζονται από ανοικτό πνεύμα, εξωστρέφεια, τόλμη και διάθεση συνεργασίας. Από δράσεις που όχι μόνο δεν φοβούνται το νέο, αλλά -αντιθέτως- το επιδιώκουν και το αναζητούν. Από δράσεις τολμηρές, πρωτοπόρες, που μπορούν να υπηρετήσουν σύγχρονες λογικές, υιοθετώντας καλές πρακτικές και δημιουργώντας συνθήκες εύφορες για την ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε ο Δήμος Καλαμάτας να μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, από τη θέση του πρωταγωνιστή.
Δεν θα σας κρύψω, ότι τότε, όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις για την Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ε.Ε ήμασταν λίγοι, εκείνοι που πιστέψαμε ότι πράγματι η Καλαμάτα μπορεί, έχει τις δυνατότητες, την ικανότητα και, κυρίως, το έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε κάτι τόσο μεγάλο και πρωτοποριακό.
Από τότε μέχρι σήμερα διανύσαμε μία περίοδο εξαιρετικά γόνιμη και εποικοδομητική για το Δήμο μας. Με δημόσια διαβούλευση. Με κοινωνικές ζυμώσεις. Με μεγάλη και ενεργό συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών στη συζήτηση για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για την Καλαμάτα, ενσωματώνοντας στην καθημερινότητα και τη λειτουργία του Δήμου μία νέα φιλοσοφία που έρχεται να απαντήσει στις νέες ανάγκες και στις σύγχρονες απαιτήσεις που η κλιματική αλλαγή επιτάσσει. Με την εκπόνηση ενός ενδεικτικού στρατηγικού σχεδίου δράσης - προϊόν των θεματικών εργαστηρίων και της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και τους δημότες μας.
Ως Δήμαρχος Καλαμάτας δηλώνω υπερήφανος γιατί οι δημότες μας τολμούν, ονειρεύονται, διεκδικούν. Ενεργοποιούνται και συμμετέχουν για να κάνουμε την πόλη μας περισσότερο σύγχρονη, περισσότερο Ευρωπαϊκή. Μία πόλη φιλική προς όλους. Μια πόλη ανθεκτική. Μία πόλη που τολμά. Που επενδύει στις νέες τεχνολογίες. Που καινοτομεί. Που εξελίσσεται. Μία πόλη που υιοθετεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιθυμεί να αποτελέσει πόλη - οδηγό για τη χώρα μας και τον ευρωπαϊκό νότο.
Η Καλαμάτα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Θωρακίζεται με έργα υποδομής που υπηρετούν τον στόχο που έχουμε θέσει και δεν είναι άλλος από τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Αποστολή μας προσφέρει μια σπουδαία ευκαιρία να κάνουμε πράξη όσα σχεδιάζουμε. Για τη σύγχρονη και Ευρωπαϊκή Καλαμάτα που θα υπηρετεί μία βιώσιμη, αειφόρο, αναπτυξιακή προοπτική, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.
Η πρόταση της Καλαμάτας, με την οποία διεκδικούμε μία από τις 100 θέσεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής αποτελεί, ταυτοχρόνως, τον οδικό χάρτη για το Δήμο μας. Ένα σχέδιο μετεξέλιξης της πόλης, σε ένα πρότυπο Ευρωπαϊκό, καινοτόμο κέντρο στην πορεία της Ένωσης για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Για όλους εμάς, η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις - όπως αυτές έχουν τεθεί από την Ευρώπη - είναι αυτονόητη.
Η Καλαμάτα άλλωστε, τόπος ιστορικός, συνδεδεμένος με την πορεία του Έθνους μας, με Αρχές και Αξίες ταυτισμένες με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την πρόοδο και την ανάπτυξη, μέσα από την πρότασή της, διεκδικεί να τεθεί πρωταγωνίστρια στις νέες εξελίξεις, στην κλιματική επανάσταση της Ευρώπης».
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Η Καλαμάτα διεκδικεί το μέλλον που της ανήκει. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε πράξη τα όνειρα της πόλης. Με σχέδιο και όραμα. Για μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη Καλαμάτα. Για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη. Για τα παιδιά μας και βέβαια για τις επόμενες γενιές. Σας ευχαριστώ».
Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο από την πορεία μηνών της ομαδικής προσπάθειας του Δήμου Καλαμάτας για τη σύνταξη της πρότασης και κυρίως, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος, «το αφήγημα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες».
Μέσω διαδικτύου, μίλησε η κυρία Laura Helet, υπεύθυνη γραφείου του Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας - Μελλοντικά Αστικά Συστήματα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σημείωσε ότι εκτιμάται πολύ η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Καλαμάτα. «Να είστε σίγουροι ότι η πόλη σας θα επωφεληθεί και περαιτέρω από τη διαδικασία αυτή καθώς, μέσα από αυτήν θα κατανοήσει καλύτερα ποιοι είμαστε, τα επιμέρους χαρακτηριστικά της, τις ανάγκες της. Ακόμη κι αν δεν επιλεγείτε πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα είστε μόνοι. Είμαστε μια ομάδα που θα σταθεί στο πλάι σας», τόνισε η κυρία Helet, ευχόμενη «καλή επιτυχία στην Καλαμάτα».
Ακολούθως μίλησε η κυρία Κωνσταντίνα Σιούντρη, αρχιτέκτων μηχανικός, συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ενέργειας, Ευθύμιου Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με το πρόγραμμα. Σημείωσε δε ότι το τελικό επιστέγασμα των προσπαθειών ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ 21 υποψήφιων Δήμων (και της Καλαμάτας) για την Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022.
Ο αναπληρωτής Γενικό Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Προγράμματος, κ. Matthew Baldwin, που δήλωσε αρχικά ότι θα ήθελε πολύ να βρίσκεται στην Καλαμάτα, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την παρουσίαση της πρότασης της Καλαμάτας στην ΕΕ, «εγκαίρως και πολύ πριν λήξει η προθεσμία». Σημείωσε ότι οι υποψηφιότητες είναι πολύ περισσότερες από 100 που τελικά θα επιλεγούν προσθέτοντας ότι αυτό είναι θετικό αφού έχουν κατανοήσει ότι χρειάζονται αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας. Τέλος, ο κ. Baldwin ευχήθηκε «καλή επιτυχία στην Καλαμάτα» ενώ υποσχέθηκε ότι η ΕΕ «θα βρίσκεται δίπλα σας στα επόμενα βήματα».
Στη συνέχεια μίλησε το μέλος της Αποστολής, κα Μαρία Βασιλάκου, που έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, η οποία δήλωσε υπερήφανη για την Καλαμάτα η οποία, ευθύς εξ αρχής αγκάλιασε το πνεύμα και τον σωστό τρόπο προετοιμασίας αυτής της Αποστολής, με αφοσίωση και εξαιρετική σοβαρότητα, στην ουσία, και με στενή συνεργασία, με ολιστική προσέγγιση και καθολική συμμετοχή.
Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ευχαρίστησε, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την πολύτιμη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην προσπάθειά μας», καθώς και τα στελέχη των Υπουργείων της χώρας μας. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της Καλαμάτας με στόχο τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Αποστολή και έδωσε τον λόγο στον συντονιστή της εκδήλωσης, Αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, στο πρόσωπο του οποίου ευχαρίστησε όλη την ομάδα του Δήμου για τη σκληρή δουλειά που υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας.
«Ο Δήμος Καλαμάτας έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Στόχος μας να καταστήσουμε την Καλαμάτα φιλική και ανθεκτική, μέσα από μία ισόρροπη ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Καινοτομώντας και επενδύοντας στην ψηφιακή μετεξέλιξη και στην πράσινη ανάπτυξη», τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Οι άξονες των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει η πρόταση της Καλαμάτας και οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους συντονιστές, είναι:
Μεταφορές και Αστική Κινητικότητα: Συντονιστής ο πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία και στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων, υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Βασίλης Παπαευσταθίου.
Κτήρια – Εγκαταστάσεις: Συντονιστής ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης και Αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Θεοφύλακτος Κουφοσωτήρης.
Ενέργεια – Περιβάλλον: Συντονιστής ο πολιτικός μηχανικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και κτηρίων, μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Γεώργιος Μπουγάς.
Πολεοδομικός Σχεδιασμός & Αστικό Περιβάλλον: Συντονίστρια η πολιτική μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές σε πολεοδομία και χωροταξία και στην Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, γενική διευθύντρια του Δήμου Καλαμάτας Σταυρούλα Αγρίου).
Κυκλική Οικονομία & Διαχείριση Αποβλήτων: Συντονιστής ο Φυσικός του ΑΠΘ, με σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Περιβαλλοντικός Διευθυντής στην επιχείρηση «ΚΛΗΜΗΣ», Νάσος Μάκιος.
Ανθεκτικότητα της Πόλης και Σχετικές Υποδομές: Συντονιστής ο πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας, Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Οικονομία & Κοινωνία: Συντονιστής ο οικονομολόγος, εξειδικευμένος σε θέματα δημόσιας λογιστικής, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Κρητικός.