Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

«Mission Καλαμάτα»: Προσβάσιμος ο ιστότοπος για συμμετοχή στη διαβούλευση

Η Καλαμάτα διεκδικεί με αξιώσεις την ένταξή της στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα των «100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030», τόνισε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε ο ιστότοπος διαλόγου που ετοίμασε το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο Δήμαρχος Καλαμάτας εξήγησε ότι είναι ένα σχέδιο που καλεί τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τρόπους μέσω των οποίων θα φτάσουν την πόλη τους, την περιοχή τους στην Κλιματική Ουδετερότητα. Είναι δύσκολος και απαιτητικός, ταυτόχρονα όμως και οραματικός στόχος που, για το Δήμο Καλαμάτας χαρακτηρίζεται από τις λέξεις Φιλοδοξία – Δέσμευση – Ικανότητα και Συμμετοχή.

Ο Δήμος Καλαμάτας, συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος, ξεκίνησε από το τέλος: από τη Συμμετοχικότητα! Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το site. Μέσω αυτού θα μπορούν όλοι, δημότες και Φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις, τις ιδέες τους για τους επτά άξονες που έχουν τεθεί. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί στην Κεντρική Πλατεία της πόλης περίπτερο όπου θα παρέχονται  πληροφορίες και θα κατατίθενται απόψεις.

Ακόμη κι αν η Καλαμάτα δεν ενταχθεί στο συγκεκριμένο, ολιστικό πρόγραμμα, «εμείς έχουμε θέσει, ως περιοχή, τις βάσεις, μέσα από συνεργασίες  που αναπτύσσονται και μέσα από τον διάλογο που άνοιξε, ώστε να διεκδικήσουμε μελλοντικά νέα ευρωπαϊκά προγράμματα», τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας προσθέτοντας: «Δείχνοντας έτσι την Καλαμάτα που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε, που θα μας δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης και θα τοποθετήσει την πόλη μας στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, προωθώντας το νέο, παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο, που οραματιζόμαστε και τη δημιουργία συνθηκών για μια νέα κοινωνία, για μια Πόλη – Πρότυπο».  

Την παρουσίαση του site mission.kalamata.gr έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Τουρισμού, Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος τόνισε ότι η αναγκαία Στρατηγική για την Έξυπνη και Κλιματικά Ουδέτερη Καλαμάτα, θα είναι αποτελεσματική, όταν προκύψει από τη συμμετοχή και τις απόψεις των ενεργών συμπολιτών, όπου ο καθένας μέσα από τον ρόλο του αιρετού, του επιχειρηματία, του καταναλωτή, του επισκέπτη, του επιστήμονα, κ.ά, θα μπορεί να λειτουργήσει ως συν-δημιουργός και συν-υλοποιητής, ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η διαδρομή για την Κλιματική Ουδετερότητα, έχει ξεκινήσει στην Ε.Ε προ ετών, μέσω προγραμμάτων προπομπών της σημερινής Αποστολής, μεταξύ των οποίων και το Σύμφωνο των Δημάρχων στο οποίο η Καλαμάτα συμμετέχει. Εκεί, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν απόψεις, για τους τομείς παρέμβασης και τις επιμέρους θεματικές ενότητες αυτών.

Αναζητήθηκαν λύσεις, που θα χρησιμοποιούν με καινοτόμο πνεύμα τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, επιδιώκοντας ταυτόχρονα, η κάθε προτεινόμενη παρέμβαση να έχει περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, που μετουσιώθηκαν σε κείμενα-οδηγούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μαζί με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Συμβουλίου της Αποστολής, μας καθοδήγησαν ώστε ενδεικτικά σήμερα να προταθούν

Οι τομείς παρέμβασης, για την εκπόνηση της Στρατηγικής για την Έξυπνη και Κλιματικά Ουδέτερη Καλαμάτα και οι οποίοι εμπεριέχονται, στους πιο κάτω θεματικούς άξονες:

Μεταφορές – Αστική Κινητικότητα

Όπου ενδεικτικά προτείνεται να αναζητηθούν τρόποι για την επίλυση ζητημάτων όπως, της μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών χωρίς ΙΧ, τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων, την κυκλοφορία και την στάθμευση των ΙΧ, την δημόσια Συγκοινωνία και τις μεταφορές, κ.ά.

Κτήρια – Εγκαταστάσεις

Όπου ενδεικτικά προτείνεται να αναζητηθούν, τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και εγκαταστάσεις, απόψεις και ιδέες για την κατασκευή μη ενεργοβόρων σύγχρονων κατοικιών και κτηρίων, απόψεις για τη επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτηρίων και διατηρητέων, κ.ά.

Ενέργεια – Περιβάλλον

Όπου ενδεικτικά προτείνεται, να καταγραφούν απόψεις και προτάσεις για την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, να αναζητηθούν έξυπνοι τρόποι διαχείρισης  τόσο των δικτύων διανομής όσο και των καταναλώσεων, να συζητηθούν μέθοδοι για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την προστασία από τη ρύπανση, της θάλασσας και του ατμοσφαιρικού αέρα, την εξασφάλιση καθαρού και επαρκούς πόσιμου νερού κ.ά.

Πολεοδομικός σχεδιασμός & Αστικό περιβάλλον

Όπου ενδεικτικά προτείνεται να καταγραφούν απόψεις και προτάσεις, για την πολεοδομική επέκταση της πόλης, τον επαναπροσδιορισμό των χρήσεων γης, την ανάπτυξη έξυπνων και οικολογικών περιοχών, τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, κ.ά.

Κυκλική οικονομία & διαχείριση αποβλήτων

Όπου ενδεικτικά θα αναζητηθούν λύσεις, για τη μείωση των οικιακών αποβλήτων, την ευαισθητοποίηση για την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, κ.ά 

Ανθεκτικότητα της πόλης και σχετικές υποδομές

Όπου ενδεικτικά θα καταγραφούν απόψεις για την ανθεκτικότητα της πόλης, σε τεχνολογικές υποδομές, σε οικονομικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα,  καθώς και στην κατασκευή των αναγκαίων έργων προστασίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, κ.ά.

Οικονομία & Κοινωνία

Όπου θα αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής, για την εισαγωγή της καινοτομίας στην μεταποίηση, για την κλιματικά ουδέτερη τουριστική επιχειρηματικότητα, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, κ.ά

Μέσω της Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης, από τον ιστότοπο mission.kalamata.gr του Δήμου Καλαμάτας, ζητούνται μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 25ης Οκτωβρίου 2021, οι απόψεις και οι προτάσεις κάθε ενεργού συμπολίτη και φορέα της πόλης:

  1. Για τους τομείς παρέμβασης, σχολιάζοντας τους προτεινόμενους ενδεικτικά θεματικούς άξονες ή προτείνοντας νέους.
  2. Για το περιεχόμενο κάθε θεματικού άξονα.

Επόμενα βήματα

A. Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα υπάρξει εκδήλωση- παρουσίαση, των αποτελεσμάτων της Διαβούλευσης και θα προταθεί το τελικό σχέδιο των αξόνων με τις θεματικές τους ενότητες.

B. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τα θεματικά εργαστήρια ανά άξονα, στα οποία υπό την καθοδήγηση του συντονιστή, θα αναπτυχθούν προβληματισμοί και θα γίνει συζήτηση και για κάθε θεματική ενότητα χωριστά.

Επιδίωξη του Δήμου είναι οι συμμετέχοντες στις θεματικές Διαβουλεύσεις να είναι, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, καταξιωμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες και φορείς της πόλης, σχετικοί με τη θεματολογία.

Κάθε εργαστήριο στο τέλος της διαβούλευσης θα καταθέτει μετά από αξιολόγηση, τις προτάσεις του προς την επιτροπή.

Γ. Κλείνοντας τον κύκλο των θεματικών εργαστηρίων, περί τα τέλη Νοεμβρίου, θα υπάρξει μια νέα ανοικτή διαβούλευση για όλες τις προτάσεις.

Με την πεποίθηση ότι η άποψη των ενεργών πολιτών και των φορέων της πόλης είναι σημαντική, καλούνται όλοι ώστε να διατυπώσουν τη γνώμη τους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, στην ανοδική πορεία της πόλης.

Την παρουσίαση της λειτουργίας του site mission.kalamata.gr στους δημοσιογράφους έκανε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου, Βασίλης Διονυσόπουλος.

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2025

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech