Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 25 Ιανουαρίου 2018

Στην 2η/2018 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20.00. Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Σώμα, είναι τα εξής:

1.ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ

Εγκρίθηκε η εισήγηση για σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και προτείνεται να εφαρμοσθεί, όπως στη Δυτική Μακεδονία, η μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και για τους καταναλωτές του Δήμου Καλαμάτας.

2. ΔΩΡΕΑΝ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε η εισήγηση για παραχώρηση μίας προκατασκευασμένης μονάδας στο Δυτικό Κέντρο Καλαμάτας και 2 προκατασκευασμένων μονάδων στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας, με σκοπό τη λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας.

3. ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Το κτήριο πρώην αποθήκης του σιδηροδρομικού σταθμού Καλαμάτας και οι ακάλυπτοι χώροι, θα μισθωθούν για τη φιλοξενία αποκριάτικων εκδηλώσεων. Η μίσθωση αφορά μόνο στην περίοδο της Αποκριάς και μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2018 .
Σημειώνεται ότι το τίμημα ο Δήμος Καλαμάτας το αξιοποιεί για επενδύσεις βελτίωσης των υποδομών του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

4. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΣΙΝΗΣ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση, ως προς τη χρήση, του δημοτικού κτηρίου στην οδό Ασίνης και Φαρών, όπου στεγαζόταν η ΚΕ «Φάρις» προκειμένου να δραστηριοποιηθεί επιχείρηση τουριστικού καταλύματος.

5. ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/2018

Ψηφίσθηκε η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος με σημαντικότερα νέα έργα, που χρηματοδοτούνται από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2017.
Τα σημαντικότερα νεοεντασσόμενα έργα είναι τα εξής:

Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών
Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας
Συντήρηση και εξοπλισμός αθλητικών εγκαταστάσεων
Συντήρηση διαφόρων στοιχείων αστικού εξοπλισμού στους κοινόχρηστους χώρους
Ενίσχυση φωτισμού στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο ΔΗΠΕΘΕΚ και στο βόρειο πάρκινγκ
Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου στην Ιερά Μονή Δήμιοβας
Διαμόρφωση αίθουσας συνεδριάσεων-συγκεντρώσεων στο ισόγειο του Νέου Δημαρχείου
Επίσης αποφασίσθηκε και η ενίσχυση του προϋπολογισμού πολλών και σημαντικών έργων που ήδη έχουν ενταχθεί.

6. ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ/2018

elaiokarpos

Ελήφθη απόφαση σχετικά με τη διενέργεια δακοκτονίας 2018 και εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα αυτό, ενώ ζητείται η ένταξη περιοχών Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και τη σχετική γνώμη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και των Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δακοκτονίας 2018 όλες οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας εκτός από: Σταματινού, Λαδάς, Πολιανή, Βελανιδιά, Βρωμόβρυση, Άγριλος, Καρβέλι και Νέδουσα (οι οποίες δεν εντάσσονται λόγω του ορεινού χαρακτήρα τους).

7. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αποφασίσθηκε η παράταση της σύμβασης συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. για την έντοκη κατάθεση των εσόδων του Δήμου Καλαμάτας.

8. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙ ΠΡΩΗΝ STAGE

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση άλλων τριών προσωποπαγών οργανικών θέσεων, για την τοποθέτηση πρώην εργαζομένων με καθεστώς Stage, που είχαν δικαιωθεί με πρωτόδικη δικαστική απόφαση.
Πρόκειται για 1 θέση ΔΕ Βρεφονηπιοκόμων και 2 θέσεις ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων.
Εντωμεταξύ εννέα άτομα πρώην stage με την έκδοση του ΦΕΚ πρόκειται να τοποθετηθούν σύντομα σε υπηρεσίες του Δήμου.

9. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΑΙΙΚΩΝ

Σε ιδιοκτήτη της οδού Λαιίκων, που δικαιώθηκε δικαστικά, επιστρέφεται οικόπεδο ιδιοκτησίας του 38 τ.μ., που είχε δεσμευθεί από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

10. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΑμεΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

seatrac

Ομόφωνα εγκρίθηκε η προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα σε τέσσερα επιπλέον σημεία της παραλιακής ζώνης καθώς και η υποβολή πρότασης για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι την περσινή καλοκαιρινή περίοδο λειτούργησαν δύο ανάλογοι μηχανισμοί, στην παραλία νοτίως του Ιερού Ναού Ανάστασης (εντός του αστικού ιστού) και στο τέρμα της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από το πρώτο.

11. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

asf-viomhx-monades

Θα συνεχισθούν τα έργα βελτίωσης οδοποιΐας για πρόσβαση στις βιομηχανικές μονάδες και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας.
Ήδη παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί επί μεγάλου μήκους δρόμων, νότια της εθνικής οδού Ασπροχώματος – Μεσσήνης, όπου είναι εγκατεστημένες οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες, αλλά και βόρεια του άξονα αυτού, καθώς και στη Σπερχογεία, στο Πλατύ και στον Άρι.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

pylh-stratopedou

Όσον αφορά στο θέμα της κατάργησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποστείλει και πάλι αρμοδίως, επικαιροποιημένο, ψήφισμα που είχε εκδώσει το 2015 και το οποίο αναφέρεται στους λόγους, για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα.
Επίσης, εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να επισκεφθεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα.
Μιλώντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης του στρατοπέδου και στους μεγάλους αγώνες της δημοτικής αρχής από το 2011 αλλά και σε πρακτικές ενέργειες στήριξης της παραμονής του.
Τόνισε επίσης ότι ασφαλώς οι Δήμοι ούτε στρατιωτικά δόγματα συντάσσουν, ούτε κατανέμουν τις στρατιωτικές μονάδες, υποχρέωση όμως της Κυβέρνησης είναι να ενημερώνει και ιδιαίτερα για το Δήμο μας η ενημέρωση αφορά, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση και τη διεθνοποίηση της 120ΠΕΑ για τη μετεξέλιξη της οποίας έχουν ειπωθεί πολλά αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει κάτι.

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud