Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Συνεδρίασε το Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας για τη χειμερινή περίοδο 2021 - 2022

Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας προς αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας πλημμυρικών φαινομένων, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2021 - 2022». Στη συνεδρίαση, κατά την οποία παρέμβαση έκανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, προήδρευσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

 

Σε τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Το παρατηρούμε, το βλέπουμε πλέον σε κάθε εκδήλωση καιρικού φαινομένου. Μία νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο. Διότι βλέπουμε σε περιοχές της πατρίδας μας αλλά και παλαιότερα και στη δική μας ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι μεγάλη. Όταν για παράδειγμα ξαφνικά πέφτουν τεράστιες ποσότητες νερού, που αντιστοιχούν ακόμα και σε βροχές ενός έτους αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Αυτά ως μια γενική αναφορά.

Να πω ότι στόχος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου μας, είναι ο καλύτερος συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Να σημειώσω δε ότι ο Δήμος μας εμπλέκεται σε όλα τα στάδια πολιτικής προστασίας και με ίδιες δυνάμεις επιχειρεί διαρκώς όπου απαιτηθεί. Υπάρχει μόνιμη επιφυλακή, μηχανήματα, σχέδιο επικαιροποιημένο για κάθε φυσική καταστροφή σύμφωνα με τα μνημόνια που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει.  

Τώρα, ως Δήμος είναι κρίσιμο και επενδύουμε πολλά στην προετοιμασία. Ήδη καθαρισμοί γίνονται από τα τέλη καλοκαιριού. Υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια για τα ρέματα, με τους προέδρους με όλους τους φορείς προκειμένου να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη για την περιοχή μας έχουμε και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ενώ τρέχει και ο σχεδιασμός για το μεγάλο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης. Δυστυχώς θα πω ότι αυτά τα θέματα έπρεπε το Κράτος, η κεντρική Πολιτεία να έχει μεριμνήσει ώστε να τρέχουν με γρήγορες διαδικασίες. Όμως αυτές είναι οι διαδικασίες και αυτές ακολουθούμε κάνοντας ότι το καλύτερο για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Ο Δήμος Καλαμάτας να επαναλάβω ότι παρά το ότι δεν έχει την επιχειρησιακή αρμοδιότητα, εμπλέκεται σε όλα τα στάδια Πολιτικής Προστασίας, πρόληψη - μετριασμό των συνεπειών - αποκατάσταση. Για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και απόλυτη συνεργασία μεταξύ των φορέων. Και σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να υπογραμμίσω όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί αποτελεί μια πραγματικότητα, ότι σημαντικός είναι ο ρόλος όλων των εθελοντικών οργανώσεων, τις οποίες ο Δήμος επιβραβεύει και ταυτόχρονα ενισχύει έμπρακτα.

Κλείνω ευχαριστώντας τις υπηρεσίες του Δήμου για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που έχουν αναπτύξει, τους προέδρους των Κοινοτήτων, τους εθελοντές και φυσικά όλους εσάς για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech