Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Καλαμάτα

Την Καλαμάτα επισκέφτηκε χθες, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Καλαμάτα για τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Μνήμον Φως» του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

pik 6

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

pik 11

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Η σημερινή παρουσία σας περιποιεί τιμή για την πόλη μας και Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Γνωρίζετε τον ιστορικό - πρωταγωνιστικό ρόλο της Καλαμάτας στον Αγώνα για Ανεξαρτησία κατά την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821. Του μεγάλου εκείνου Αγώνα που ως αφετηρία είχε την Καλαμάτα. Την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου 1821. Απ’ εδώ όπου εστάλη το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων, η περίφημη «Προκήρυξις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς».

Γι’ αυτό η Καλαμάτα, η πόλη του Πολιτισμού, η πόλη της Ελευθερίας, τιμά ιδιαίτερα τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη του Εθνικοαπευλευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό.

Υπερήφανοι για το παρελθόν μας, πορευόμαστε προς το μέλλον. Με οραματικό βλέμμα η Καλαμάτα μεταβάλλεται σταθερά σε Οικονομικό, Κοινωνικό, Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό κέντρο της νότιας Πελοποννήσου. Αυτή τη δυναμική της πόλης και της ευρύτερης περιοχής υπηρετούμε με συνέπεια.

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,

Ο Δήμος μας αποτελεί σημείο αναφοράς διαθέτοντας σύγχρονες υποδομές όπως: υψηλού επιπέδου Νοσοκομείο, Πανεπιστημιακές Σχολές, σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο Διεθνές Αεροδρόμιο, στρατηγικής σημασίας Λιμάνι και Μαρίνα σκαφών αναψυχής, σύγχρονους χώρους Πολιτισμού, σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις, Βιομηχανική Περιοχή, δίκτυο οπτικών ινών κ.ά..

Επίσης, στο Δήμο μας λειτουργούν τουριστικές και μεταποιητικές μονάδες, ενώ η αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής προσελκύει το ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματιών, ξένων αποστολών και σύγχρονων εργαζομένων όπως οι ψηφιακοί μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε, επιδιώκοντας:

-Την αξιοποίηση του γαστρονομικού μας πλούτου, την προβολή και ανάδειξη των εμβληματικών προϊόντων μας, της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα μας.

-Την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, επενδύοντας στην ήπια τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ιστορική μας κληρονομιά.

-Την υλοποίηση δεκάδων έργων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Κρατικούς, Περιφερειακούς, Ευρωπαϊκούς πόρους, Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα. Που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή μας, θα θωρακίσουν και θα ισχυροποιήσουν τη θέση του Δήμου μας στο σύγχρονο κόσμο.

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,

Ο Δήμος Καλαμάτας δεν περιορίζει το ενδιαφέρον του μόνο στα τοπικά ή, αν θέλετε, στα περιφερειακά ζητήματα.  Μας απασχολούν και οι αλλαγές στον κόσμο που όμως έχουν επιπτώσεις στην πατρίδα μας και φυσικά στην Καλαμάτα. Και αναφέρομαι στην Κλιματική Αλλαγή. Για τον λόγο αυτό, βασικός στόχος για τη Δημοτική μας Αρχή, για το Δήμο μας, είναι η αντιμετώπιση και η διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα και προετοιμαζόμαστε, ώστε να διεκδικήσουμε την ένταξη της Καλαμάτας στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα των «100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030».

Ένας στόχος ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος, που θα δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και θα τοποθετεί την Καλαμάτα στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, προωθώντας ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο, δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για μια νέα κοινωνία, για μια νέα πόλη – πρότυπο.

Φιλοδοξία μας να συμβάλλουμε στη δημιουργία της Καλαμάτας του μέλλοντος, διατηρώντας εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν υπερήφανους για την ιστορία μας.

unnamed2 Medium

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,

Εκ μέρους του λαού της Καλαμάτας και εμού προσωπικά, Σας ευχαριστώ θερμώς για την παρουσία σας στην πόλη μας και στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής υπό τον τίτλο «Μνήμον Φως», του εικαστικού δημιουργού Χρήστου Μποκόρου.

Τα έργα που παρουσιάζονται, αποτελούν υπόμνηση της Θυσίας εκείνων που ξεσηκώθηκαν σ’ έναν Αγώνα που, αρχικά, φάνταζε καταδικασμένος. Υπόμνηση του δικού μας Χρέους προς το ΄21 και τους πρωταγωνιστές του να διατηρήσουμε όλα όσα εκείνοι επέτυχαν: την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Εθνική Ενότητα και Αξιοπρέπεια. Υπόμνηση πως οφείλουμε να διαφυλάξουμε την Ιστορική Μνήμη, διότι αυτή είναι η καλύτερη πυξίδα για το ασφαλές ταξίδι μας στο μέλλον. 

Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα αποτελεί μια διαφορετική εικαστική ματιά στην Ελληνική Επανάσταση  και εντάσσετε στον κεντρικό μας σχεδιασμό των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της πόλης.

Δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες μας, ιδιαίτερα στους νέους, για μια υψηλή πνευματική εμπειρία, συντελώντας έτσι στη διαμόρφωση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος, μέσα από την επαφή με τον σύγχρονο πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.

Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε,

Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία Σας.  Επίσης θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Παναγιώτη Λαμπρινίδη, τον ζωγράφο κ. Χρήστο Μποκόρο και τον κ. Κωνσταντίνο  Παπαχρίστου,  επιμελητή της έκθεση. Θερμές ευχαριστίες και προς όλους τους παριστάμενους».

pik 14

Για την έκθεση μίλησε ο επιμελητής αυτής, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

image00003 Medium

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Με χαρά εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «Μνήμον Φως» στην Καλαμάτα, μια πόλη απόλυτα συνδεδεμένη με το ξέσπασμα της εθνεγερτήριας Επανάστασης. Μια πόλη που κρατάει ζωντανή τη θύμηση εκείνου του πρωινού της 23ης Μαρτίου 1821, όταν οι Έλληνες αγωνιστές ανάγκασαν τον Τούρκο διοικητή Σουλεϊμάν Αρναούτογλου να παραδοθεί. Εκείνης της περίλαμπρης ημέρας, που η Μεσσηνιακή γερουσία με την προκήρυξή της «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς αυλάς» γνωστοποίησε στους χριστιανικούς λαούς την απόφαση του έθνους να αποτινάξει τον ζυγό της οθωμανικής τυραννίας, ζητώντας τη συνδρομή τους.

Έχει ισχυρό συμβολισμό η παρουσίαση στην Καλαμάτα της έκθεσης ενός δημιουργού που με τα έργα του αποτίνει φόρο τιμής στο «Κοινό και το Κύριο» – για να χρησιμοποιήσω τα δικά του λόγια. Το «κοινό», τουτέστιν το νήμα που μας συνδέει και μας ενώνει στον παλαιότατο κοινοτικό μας βίο. Και το «κύριο», την ουσία αυτού του βίου, την επανεύρεση της ιερότητάς του. Μιας ιερότητας που συμπυκνώνεται στην ταπεινότητα και την λιτότητα, αλλά και στην ενατένιση του υψηλού, στην επίμονη αναζήτησή του.

Τα έργα του Χρήστου Μποκόρου φέρνουν στο νου τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους «Ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κι έρμο». Τα κεράκια που καταυγάζουν το σκοτάδι σε πολλά από τα έργα του, η φλόγα ενός καντηλιού δίπλα στο πρόσφορο και το ποτήρι με το κόκκινο κρασί, το φως που σιγοτρέμει πάνω σε μια φθαρμένη από τη χρήση ελληνική σημαία, δηλώνουν για μένα τον θρίαμβο της ζωής όχι μόνο πάνω σε όσα την απειλούν, αλλά κυρίως σε όσα την ευτελίζουν. Συμβολίζουν την κατίσχυση της ύπαρξης επί της ανυπαρξίας, την στερεότητα του νοήματος έναντι της συνεχούς διαρροής του. Στην ταπεινή τους λάμψη συμπυκνώνεται η έννοια του καλού καγαθού, η ενδιάθετη λαχτάρα του ανθρώπου για πνευματική ανάταση και υπέρβαση. Και είναι αυτή ακριβώς η ανάγκη για υπέρβαση που ώθησε τους αγωνιστές της Επανάστασης, τους απλούς, τους αφανείς, να ξεπεράσουν τον φόβο, να αψηφήσουν την τουρκική υπεροπλία, να εξεγερθούν.

Ο Χρήστος Μποκόρος ζωγραφίζει σημαίες ελευθερίας, άνθη λεμονιάς και πορτοκαλιάς, ταπεινά αντικείμενα του καθημερινού βίου πάνω σε καμβά, σε φθαρμένα ξύλα, σε κάθε λογής επιφάνεια. Η μνήμη, μνήμη ηρώων και ταπεινών ανθρώπων, είναι το εμπύρευμα που κινητοποιεί την ζωγραφική πράξη. Μνήμη αναστάσιμη, επικλητική, που ξαναζωντανεύει το παρελθόν στον χωροχρόνο του παρόντος. Μνήμη που πυροδοτεί τη φαντασία, σε μια κοινή αναζήτηση του πνευματικά ουσιώδους, της αιωνιότητας και της αλήθειας των πραγμάτων. Σ’ αυτά τα συγκινητικά, παρηγορητικά, ηθικά διαπλαστικά έργα, η τέχνη συνδιαλέγεται με το φως και το σκοτάδι της ιστορίας, με τον πόνο και την ελπίδα των ανθρώπων, μετατρέποντας «τη μνήμη σε μνημείο», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ζωγράφος.

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Αυτή η αντίληψη της γενιάς του ’30 διαπερνά και το έργο του Χρήστου Μποκόρου: με τα ελάχιστα καταφέρνει να δημιουργήσει το μείζον. Τον ευχαριστούμε».

image00014 Medium

Νωρίτερα, η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια» στον εκθεσιακό χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2025

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech